www.profamilia.ro /revista.asp?id=2005_04_04
 

 Revista "Familia crestina" - 04/2005 

ESTE SPERANTA!
Maria Gotia

Mai mult decât a spune rugaciuniCuprinsCoroana de Advent

 

Ni-i amintim, oarecum vag, ca blajini închinatori din icoanele Nasterii sau uimiti adoratori în clar-obscurul unor tablouri de maestru... Colindele i-au adus pe plaiurile noastre cu flori de câmp în mâna... Si totusi, citind Evanghelia Nasterii lui Isus, îi descoperim pe pastorii din Betleem nu doar ca oameni în carne si oase, dar si faptul ca tocmai ei, cei trecuti si astazi cu vederea, întocmai ca în vremea lor, au un rol de minunata demnitate, care le vine de Sus.

 

Dragoste care vegheaza

Sfântul Evanghelist Luca ne spune despre ei ca stateau afara în câmp si vegheau noaptea împrejurul turmei lor. Vegherii din timpul zilei, cu purtarea mioarelor la pasune si apa buna, cu chemarea fiecareia pe nume pentru a nu rataci pe carari straine, îi urmeaza vegherea de noapte, care cuprinde turma adormita cu o atentie la fel de iubitoare, caci fiarele pândesc la un pas de tabara, iar furii îndraznesc, la cea mai mica slabiciune a pastorilor, poate chiar si cei dintre oamenii tocmiti cu simbrie.

Vegherea presupune sa dai întâietate altcuiva, îndemnat de grija, îndemnat de mila, sa ramâi cu ochii deschisi; iar ochii deschisi sunt si constienta, puternica ancorare în realitate; mai înseamna sa fii pregatit de înfruntari aspre, sa ai curaj; vegherea nu tine o noapte numai, ci face parte din viata acestui strajer credincios. Veghere fara dragoste nu se poate: dragostea este aceea care îi da sens. Iata prima descoperire, anume ca viata acestor oameni are un sens.

 

Dragoste smerita

Celor credinciosi în cele mici, Dumnezeu le încredinteaza mult: deodata, un înger al Domnului a stat lânga ei si slava Domnului a stralucit împrejurul lor, iar pastorii s-au înfricosat.

Sa fie aceasta teama în fata necunoscutului, sa fie cutremurarea la atingerea dumnezeirii? Mai mult: ei s-au purtat cu simplitatea celui care în nici un chip nu se socoteste îndreptatit la minune, cu smerenia adevarata a celui care le primeste toate ca pe un dar si pentru toate multumeste.

 

Dragoste care tine vie credinta

Spiritul golit de cautarea de sine, care îsi recunoaste putinatatea, inima de copil, se potriveste atât de bine cu asteptarea darului de Sus!

Când le vesteste bucuria Nasterii lui Isus, îngerul li se adreseaza ca unora aflati în aceasta asteptare, asemenea vechilor profeti, ca unora dornici de Mântuire. Le da un semn sarac, un semn tainic, care cere însa putere; un semn potrivit cu inima lor - caci Dumnezeu stie ca ei pot crede ca a cercetat pe poporul Sau. Copilul nou nascut, înfasat în scutece si culcat într-o iesle, este un semn menit sa le sporeasca smerenia, sa le împlineasca asteptarea credincioasa, sa le creasca dragostea, sa-i apropie cu si mai multa încredere de Dumnezeu, Care, iata, este atât de aproape! S-au dus asadar de graba si I S-au închinat.

 

... din care se naste spiritul vestirii

Întâlnirea cu Mântuitorul le deschide buzele pentru a vesti la rândul lor cele spuse de înger despre acest Copil: «Nu va temeti, caci iata, va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot poporul, caci astazi, în cetatea lui David, vi S-a nascut un Mântuitor, Care este Cristos, Domnul». Iar spusele lui erau adevarate.

Slavind si laudând pe Dumnezeu pentru toate cele ce le auzisera si le vazusera se întorc pastorii la turma! Maria nu cântase oare si ea: «Sufletul meu mareste pe Domnul si duhul meu se bucura de Dumnezeu, Mântuitorul meu, pentru ca a privit spre starea smerita a servei Sale»?

 

Inima iubitoare este treaza, este rabdatoare si dornica, asteapta cu încredere, crede cu smerenie, primeste darul cu recunostinta si se închina cu bucurie; transforma bucuria în vestire si, prin toate, aduce slavire si lauda lui Dumnezeu, pentru toate. Pastorii ne învata ca viata cea mai marunta este loc de întâlnire cu Mântuitorul, si ne mai învata sa avem speranta!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2005_04_04
Vă rugăm să respectați drepturile de autor