www.profamilia.ro /revista.asp?id=2005_02_16
 

 Revista "Familia creotina" - 02/2005 

RE?ETE DE VARA
Maria Go?ia

CuprinsDespre sta?iile în drumul spre sex

 

Tarta cu fructe

Va recomand pentru tarte, fie ele mici sau mari, dulci sau sarate, "aluatul universal", bun si pentru prajiturile cu mere, cu brânza de vaci sau cu urda, precum si pentru covrigei (cei propusi în numarul de Craciun). Aluatul se framânta repede din 450g faina, 250g margarina sau 200g untura, 200ml smântâna (daca nu aveti destula, mariti usor cantitatea de grasime si mai adaugati si putina apa cu otet). Rezulta 2 tarte cu diametrul de 25cm sau 35-40 de tarte mici.

Daca doriti o tarta mare, întindeti aluatul într-o foaie cu o grosime de 3-4mm si decupati un disc ceva mai mare decât forma, ca sa ramâna si pentru pereti. Asezati discul în forma, fara s-o mai tapetati, întrucât aluatul este destul de gras si nu se va lipi. Daca doriti tarte mici, nu mai întindeti foaie, ci rupeti din aluat câte o bucatica de marimea unei nuci, pe care, cu miscari identice cu acelea de stergere a paharelor, o presati cu degetele de peretii formelor, pâna acestia se îmbraca în aluat pâna sus. Pentru ca fundul cojilor de tarta sa nu se ridice, întepati-l din loc în loc cu furculita; pentru mai multa siguranta, acoperiti aluatul cu o folie de aluminiu în care turnati apoi o mâna de fasole uscata, care îl va presa usor. La tartele mici e suficienta împungerea fundului tartei cu furculita. Se coc la mijlocul cuptorului, la foc mediu, în cuptorul preîncalzit, pâna devin roz. Se vor desprinde atunci foarte usor de forma.

Umplutura consta din crema de vanilie si fructe (zmeura, capsuni, mure, strugurei rosii, afine, caise, visine, portocale, banane, pepene galben). Pâna pregatiti crema, lasati fructele sa se scurga de zeama, scotându-le sâmburii si pudrându-le cu zahar. Puteti folosi o crema din urmatoarele ingrediente: 3 oua, 3 linguri cu vârf faina, 5 linguri zahar tos, 1/2 l lapte, 1-2 plicuri de zahar vanilat, 25g unt, un vârf de cutit de sare, fiarta pe aburi sau o crema instant ori o budinca din plic. Înca fierbinte, crema se toarna în cojile de tarta racite, pâna la 3/4. Dupa ce crema s-a racit, se aseaza fructele, dupa dorinta. Se poate pune si un mot de frisca .

E bine ca tartele sa nu fie servite imediat, pentru ca aluatul sa se moaie usor de la umplutura. De aceea, se dau la rece câteva ore sau de pe o zi pe alta.

Spuma de fructe

Capsunile, zmeura, strugureii, visinele afinele sau caisele se preteaza foarte bine acestui desert elegant si usor de preparat. Nu aveti nevoie decât de 1 pahar de fructe, 1 pahar de albusuri bine racite si un pahar de zahar tos. Puneti toate ingredientele într-un lighenas si le bateti foarte bine. În scurt timp vor deveni o spuma aromata. E gata când ramâne pe tel, fara sa cada.

Distribuiti spuma în cupe sau pahare si o decorati cu fructe. O varianta a acestui desert este sa alternati straturile de spuma cu discuri de blat de tort însiropate bine de tot si cu frisca. Paharele trebuie sa fie în acest caz mai cuprinzatoare.

Limonada de casa

Pentru 2l de limonada gustoasa si sanatoasa avem nevoie de 1 cana de zahar, 3 linguri de coaja de lamâie rasa marunt, 1 cana de suc de lamâie si înca 1 1/2 l de apa. Zaharul si o cana de apa se dizolva la foc, într-o craticioara, curatind cristalele de zahar ramase pe peretii ei; se lasa sa dea în clocot, dar sa nu fiarba mai mult de un minut. Se raceste siropul obtinut si se toarna într-un vas mai mare, peste coaja si sucul de lamâie si peste restul de apa. Se lasa sa se odihneasca 2 ore, se filtreaza si se da la rece. Se poate dilua dupa gust.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2005_02_16
Vă rugăm să respectați drepturile de autor