www.profamilia.ro /revista.asp?id=2005_01_22
 

 Revista "Familia creotina" - 01/2005 

CASA DIN LORETO A FECIOAREI MARIA
Andrei Go?ia

Mica BiblieCuprinsDe ce pregatire pentru casatorie?

 

Cei care se opresc în fata Bisericii Franciscanilor din Cluj pot vedea, în partea dreapta a zidului exterior din fata al bisericii, un bazorelief reprezentând-o pe Sfânta Fecioara cu Isus în brate, aflati deasupra unei case ce pare în flacari, purtata de îngeri prin aer. O inscriptie în limba latina spune: "Casa din Loreto a Cuvântului Întrupat, nascut din Fecioara, se recomanda spre venerarea poporului", cu data 1745.

Loreto este o localitate lânga Ancona, în Italia, unde se afla casa din Nazaret unde s-a nascut Sfânta Fecioara, unde a avut loc Buna Vestire si Întruparea Mântuitorului. Dar cum a ajuns o asemenea pretioasa relicva în Italia?

Pe la 1472, Pietro di Giorgio Tolomei sintetiza istoria casei în felul urmator: biserica Sfintei Fecioare din Loreto era camera Mariei transformata de apostoli în biserica si decorata cu o reprezentare a Mamei Mântuitorului de catre Sf. Luca. Când, în 1291, Ierusalimul a fost ocupat de turci, îngerii ar fi luat în chip miraculos casa si ar fi transportat-o în Tersatto, în fosta Iugoslavie. Dar, datorita modului necorespunzator în care a fost cinstita relicva, casa ar fi fost mutata înca de trei ori, tot în mod minunat de catre îngeri, pâna la locul unde se afla si azi din 1294. În 1296, continua Tolomei, Sfânta Fecioara i-a aparut într-o viziune unui om pios si i-a dezvaluit istoria casei. Ca urmare, saisprezece reprezentanti ai orasului au calatorit la Nazaret, unde au descoperit cu uimire fundatia bisericii, ale carei dimensiuni corespundeau exact cu ale bisericii cu care s-au trezit în Loreto. Ei au mai gasit si o inscriptie care atesta prezenta bisericii si disparitia ei inexplicabila din Nazaret.

Bazilica din Loreto, o biserica mareata cu trei nave, construita în secolul al XV-lea, gazduieste un mic edificiu din marmura, decorat bogat în exterior de un grup de artisti condusi de A. Sansovino si care închide, ca într-o cutie, Sfânta Casa. Ea contine un altar si o statuie din lemn a Sfintei Fecioare si are dimensiuni interioare modeste: lunga de 9,52m, lata de 4,1m si înalta de 4,3m. Sfânta Casa nu are fundatie, iar piatra si mortarul din care este construita nu sunt cunoscute în împrejurimile orasului Loreto, dar corespund chimic materialelor folosite în mod obisnuit în Nazaret.

Papa Leon al XIII-lea scria în 1894: "Fericita casa din Nazaret este pe drept considerata si cinstita ca unul dintre cele mai sfinte monumente ale credintei crestine, iar aceasta se vede prin numeroasele diplome si acte, daruri si privilegii acordate de catre predecesorii nostri. Abia a fost transportata, dupa cum dau marturie analele Bisericii, în chip miraculos în Italia si expusa spre venerarea credinciosilor pe dealurile din Loreto, ca a si atras la ea devotiunea fierbinte si aspiratiile pioase ale tuturor, si, cu scurgerea veacurilor, a mentinut de atunci vie aceasta devotiune."

Sfânta Casa a fost inclusa în Martirologiul Roman în 1669, iar din 1699 i s-a atribuit un oficiu si o Liturghie speciala. În 1728, Papa Benedict al XIII-lea a ridicat biserica din Loreto la rangul de bazilica minora, iar în 1936 Papa Pius al XI-lea a acordat aceleasi indulgente pentru pelerinii veniti la Loreto ca si pentru cei care se duceau în Palestina sau la Lourdes. Sfânta Fecioara din Loreto a fost declarata în 1920 patroana aviatorilor.

Multe vindecari miraculoase s-au înregistrat în biserica din Loreto si foarte multi sfinti au cinstit acest sanctuar marian, dintre care îi amintim doar pe Sf. Carol Borromeo, Sf. Francisc de Sales, Sf. Ignatiu de Loyola, Sf. Filip Neri, Sf. Louis de Montfort ori Sf. Maximilian Kolbe.

Dar, în ciuda celor pomenite mai sus, s-au gasit si critici care sa nege ca biserica din Loreto ar gazdui Sfânta Casa, precum U. Chevalier care, într-o lucrare din 1906, însira mai multe dificultati ridicate de edificiul din interiorul bazilicii. Ultimele studii însa, aflam de pe site-ul sanctuarului, afirma ca Sfânta Casa a sosit în Italia în timpul cruciadelor, pe mare, împreuna cu alte relicve din Tara Sfânta. Traditia transportului ei de catre îngeri este cel mai probabil datorata faptului ca cei care au avut un rol principal în aducerea relicvei, regentii Epirului, faceau parte din familia Angeli (numele înseamna, în limba latina si italiana, "îngeri"), dupa cum arata un document notarial din 1294 descoperit recent. Aceleasi studii confirma traditia originii palestiniene a pietrelor folosite la constructia Sfintei Case: Nabateii, un popor prezent în Palestina în vremea lui Isus, foloseau acelasi tip de materiale de constructie.

Însa, dupa cum bine observa autorii articolelor din Enciclopedia Cattolica, The Catholic Encyclopaedia si New Catholic Encyclopaedia referitoare la Loreto, interesul istoric pentru Casa Sfânta trebuie disociat de devotiunea pentru Sfânta Fecioara. Chiar daca edificiul din bazilica lauretana nu ar fi casa Mariei transportata din Nazaret la Loreto, este incontestabil, cum mentiona Leon al XIII-lea, ca bazilica din Loreto este unul dintre cele mai importante sanctuare mariane, unde Sfânta Fecioara si Fiul ei Întrupat sunt cinstiti de credinciosii din lumea întreaga.

Drept încheiere, câteva din invocatiile Litaniei Lauretane, folosita la sanctuarul din Loreto si aprobata definitiv de Papa Sixt al V-lea în 1587: "Maica a bunului sfat, / Tron al întelepciunii, / Trandafir tainic, / Refugiu al pacatosilor, / Regina, zamislita fara prihana stramoseasca, / Roaga-te pentru noi!"

 


mai multe informatii se pot afla vizitând
www.santuarioloreto.it

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2005_01_22
Vă rugăm să respectați drepturile de autor