www.profamilia.ro /revista.asp?id=2004_07_16
 

 Revista "Familia creotina" - 07/2004 

BAZILICA BOM JESU DIN GOA
Radu Capan

Lumea lui DanteCuprinsTestul iubirii

 

În ultima luna a anului 2004, crestinii din India, si nu numai, au un motiv de mare bucurie: relicvele Sf. Francisc Xaveriu, apostolul Indiei Orientale - dar si al Japoniei si al altor teritorii -, vor fi expuse din nou dupa zece ani, în Bazilica Bom Jesu din Goa. Va propunem deci o scurta incursiune aici, nu înainte de a vedea cum au ajuns în aceasta biserica ramasitele pamântesti ale Sfântului Francisc.

Goencho Saib, dupa cum îl numeau oamenii din Goa pe sfântul iezuit, s-a nascut în 1506 în castelul Xavieri, Spania. A contribuit alaturi de Sf. Ignatiu de Loyola la fondarea Ordinului Iezuit. Ca urmare a cuceririi Indiei de catre portughezi, începuta în 1498, cuceritorii au construit biserici în noile teritorii, cerând regelui Portugaliei misionari. Astfel, la 6 mai 1542, Francisc Xaveriu pune piciorul pe coasta de vest a Indiei.

În cei zece ani cât a durat activitatea sa misionara, Sf. Francisc a acoperit arii imense, si dorea sa ajunga si în China, spre care s-a îmbarcat în 1552. Pe insula Sancian, Francisc avea sa îsi gaseasca însa sfârsitul: biruit de oboseala si de boala, el moare la 3 decembrie acel an. Dupa doi ani, trupul sau intact ajunge în Goa, la Colegiul Sf. Paul, unde este expus pentru prima oara la 2 decembrie (data mortii, dupa unii).

Desi beatificarea si canonizarea sa au avut loc abia în 1619 respectiv 1622, aceasta nu i-a oprit pe crestinii din India sa îsi exprime veneratia fata de Sf. Francisc Xaveriu imediat dupa moartea acestuia. Expunerea relicvelor sale avea loc anual, la 2 si 3 decembrie, dar de la un timp s-a constatat deteriorarea acestora. S-a stabilit de la un moment dat ca expunerile sa se faca o data la zece ani, pentru a conserva relicva, dând în acelasi timp credinciosilor ocazia sa îsi manifeste afectiunea fata de Sf. Francisc Xaveriu. Dupa ultima expunere din 1994, relicvele sunt din nou expuse, în Bazilica Bom Jesu, pâna pe 2 ianuarie 2005.

Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa în noiembrie 1594, sfintirea având loc la 15 mai 1605. Biserica, dedicata lui "Bom Jesu", adica lui "Isus cel Bun" sau "Copilului Isus", este în forma de cruce, cu fata spre vest. Bratele crucii se termina cu câte o capela, iar în total exista patru altare: al Fecioarei Îndurarii, al Sf. Mihail, altarul liturgic si altarul principal. În biserica, ochii sunt imediat atrasi de uriasa statuie a Sf. Ignatiu de Loyola, lânga care se afla si o reprezentare a Pruncului Isus. Biserica este decorata cu numeroase picturi reprezetând episoade din viata Sf. Francisc. În partea de nord se afla un mausoleu construit în secolul al XVIII-lea, cadou din partea Marelui Duce de Toscana. În mausoleu se gaseste sicriul, din sticla si argint, unde în 1955 au fost mutate, din vechiul sicriu de lemn, ramasitele Sf. Francisc. În 1948, Papa Pius al XII-lea a ridicat biserica la rang de Bazilica minora, prima de acest fel în India.

Încheiem aici scurta incursiune în Goa, despartindu-ne de Sf. Francisc. Ramânem însa cu Bom Jesu, a carui nastere o vom sarbatori cu totii în curând: crestini indieni, români si de orice alta natie. Celor interesati de mai multe informatii despre Bazilica din Goa, sau despre evenimentele organizate acolo în decembrie, le recomandam urmatoarele adrese: www.archgoadaman.org si www.catholicparishes.net/IN/GOA/BomJesu/

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_07_16
Vă rugăm să respectați drepturile de autor