www.profamilia.ro /revista.asp?id=2004_07_09
 

 Revista "Familia creotina" - 07/2004 

"NOAPTE DE VIS" - POVESTEA DIN SPATELE COLINDULUI
Familia creotina

Reflectii de CraciunCuprinsTraditii si obiceiuri de Craciun

 

Povestea colindului "Noapte de vis" începe în orasul austriac Salzburg. În splendoarea acestui oras baroc, traia o femeie pe nume Anna Schoiber, ce se ocupa cu tesutul. Singura pe lume, Anna traia modest si nu se gândea ca vreodata va fi luata de sotie. Dar într-o zi s-a îndragostit de un soldat, Franz Joseph Mohr, detasat pentru o perioada în Salzburg. În urma fulgeratoarei lor povesti de dragoste a aparut un copil, care s-a nascut la 11 decembrie 1792. Barbatul însa nu si-a asumat responsabilitatea de tata si a lasat-o pe Anna singura cu copilul. Mama i-a dat numele tatalui: Joseph Mohr.

Joseph MohrAnna s-a îngrijit ca baiatul sa fie botezat, iar mai apoi sa primeasca o educatie aleasa, sperând ca va avea parte de un viitor bun. Preotul paroh l-a remarcat pentru inteligenta si vocea pe care o avea. S-a ocupat ca Joseph sa urmeze cursurile faimoasei scoli a manastirii din Kremsmunster. Aici, tânarul Joseph s-a afirmat ca un elev stralucit. Mai apoi si-a constientizat vocatia la preotie si a intrat în seminar la vârsta de 16 ani. Dupa absolvirea cursurilor, la 21 august 1815, a fost hirotonit preot, fiind trimis vicar la parohia Sf. Nicolae din Oberndorf, la aproape 10 mile nord-vest de Salzburg, pe râul Salzach. Parohia era foarte modesta, iar preotul foarte sever.

Aici pr. Mohr s-a împrietenit cu Franz Gruber. Acesta, în tinerete, a refuzat sa urmeze cariera tatalui sau, si s-a apropiat de muzica. A urmat o scoala în care si-a perfectionat talentul, stapânind foarte bine chitara si orga. Dupa scoala s-a stabilit în Oberndorf, unde si-a întemeiat o familie si a avut 12 copii. Împreuna, Mohr si Gruber sunt "parintii" celebrului colind "Stille Nacht! Heilige Nacht!" Dupa atâtia ani, adevarul este greu de deslusit din legenda, dar se stie ca povestea colindului a început la 23 decembrie 1818, când Mohr a fost în vizita la o mama ce tocmai nascuse. Întorcându-se spre parohie, s-a oprit pe malul râului si a meditat la primul Craciun, scriind un poem în care a încercat sa prinda esenta misterului inefabil al întruparii si nasterii Domnului.

Franz GruberAjuns în parohie, pr. Mohr a aflat ca orga se stricase, soarecii rozând sistemul de ventilatie. Cum Craciunul batea la usa, si nu mai era timp pentru a repara orga, pr. Mohr se temea ca va urma un Craciun tacut. El a mers atunci la prietenul sau, Gruber, pe care l-a rugat sa compuna la chitara o melodie pentru poemul tocmai scris. Unii spun ca orga nu s-ar fi stricat de fapt, doar ca Mohr si Gruber doreau sa introduca chitara ca instrument în biserica. Oricare ar fi adevarul, este însa cert ca la 24 decembrie 1818, în bisericuta din Oberndorf, s-a auzit pentru prima oara colindul cu versurile scrise de pr. Mohr si cu melodia compusa de Gruber.

Pr. Mohr a activat mai apoi si în alte parohii. La 4 decembrie 1848 a murit, la fel de sarac precum intrase în aceasta lume. A ramas însa pentru totdeauna în istorie. Colindul sau a cucerit rapid inimile austriecilor. Regele Frederick Wilhelm al IV-lea, auzindu-l, a dat ordin sa fie cântat în tot Imperiul Prusac, de Craciun. Astazi, colindul scris de Mohr si Gruber este tradus în sute de limbi, si ne încânta auzul si inima în fiecare sfârsit de an.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_07_09
Vă rugăm să respectați drepturile de autor