www.profamilia.ro /revista.asp?id=2004_07_06
 

 Revista "Familia creotina" - 07/2004 

MIRACOLUL VIE?II
Familia creotina

Fiecare familie devine o EvanghelieCuprinsRevista Familia crestina la Iasi

 

Una câte una, filele din calendarul pe 2004 au cazut si, privind spre sfârsitul lunii decembrie, ochii ni se opresc desigur pe data de 25, când sarbatorim Nasterea Domnului nostru Isus Cristos. Aceasta sarbatoare ne aminteste ca, dupa noua luni de viata sigura în pântecele Preasfintei sale Mame, Isus Cristos a venit pe lume în Betleem. Astazi însa, mai mult ca niciodata, pântecele mamelor au devenit un loc nesigur, un loc prea adesea murdarit de crima odioasa a avortului. Ne propunem în cele ce urmeaza, ca o pledoarie pentru viata, sa parcurgem drumul celor noua luni, o adevarata succesiune de miracole. Un drum pe care eu l-am parcurs, tu l-ai parcurs, cu totii l-am parcurs deja, chiar si Isus Cristos.

Si vom începe desigur din momentul conceptiei, când apare noua viata. Din acel moment, cei 46 de cromozomi cu cele 30.000 de gene dau o combinatie unica, determinând deja sexul, trasaturile fetei, caracteristicile corpului, culoarea ochilor, a parului, a pielii noii persoane... Aceasta începe în prima saptamâna calatoria spre cavitatea uterina, unde se va implanta. Din a treia saptamâna deja se formeaza viitoarea placenta si primele vase sanguine. Inima va bate pentru prima oara câteva zile mai apoi, dupa care, în saptamânile 5-6, încep sa se formeze cavitatile cardiace, stomacul, pancreasul si altele. Dupa câteva saptamâni, "mugurii" de pe embrion se individualizeaza tot mai mult ca mânute si picioruse; pe fata apar doua proeminente pentru ochi, doua fose mici pentru urechi si o deschizatura pentru nas si gura.

Din luna a treia, fatul prinde tot mai mult forma "umana". Capul îi este ridicat, fata formata, ochii apropiati, cu pleoape, si se pot distinge buzele si urechile. În saptamânile 11-12, de regula, fatul face primele miscari, dar prea slabe pentru a fi percepute de mama. Cu ajutorul stetoscopului însa, parintii pot auzi bataile inimii copilului lor. Din a patra luna, proportiile cap-trup se mai regleaza, sistemul osos este mai format si fatul poate avea deja muschi suficient de puternici pentru ca loviturile date de el sa fie simtite de mama. În luna a cincea, copilul are deja par, unghii, iar organele sexuale sunt diferentiate complet. În perioada care urmeaza, el se misca tot mai puternic si mai frecvent, îsi suge degetul, poate sughita, reactioneaza la sunete... si tot creste, astfel ca, pe la sfârsitul lunii a saptea de sarcina, uterul devine deja prea mic!

În luna a opta, saptamânile 32-33, copilul se aseaza în pozitia de nastere. Oasele se lungesc si se îngroasa; craniul nu este complet osificat, pentru a putea iesi din uter în momentul nasterii. Perioada ramasa pâna atunci este dedicata în special cresterii în forta si greutate. Cele noua luni sunt traite de noua fiinta într-un sac plin cu lichid amniotic. Acest lichid mentine fatul la o temperatura constanta, îl fereste de socuri, si îi ofera apa si substante nutritive, pe care el le ia fie prin piele, fie prin înghitire. Lichidul amniotic este acea "apa" care se "rupe", semn al iminentei nasterii.

Am inclus mai jos un tabel ce prezinta evolutia din timpul celor noua luni, urmarind doi indicatori: greutatea si talia.

 

Sursa tabelului: Enciclopedia Larousse pentru parinti
Luna 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Greutate   2-3g 65g 250g 650g 1kg 1,5kg 2-2,5kg 3kg
Talia 5-7mm 30-40mm 12cm 20cm 30cm 37cm 42cm 47cm 50cm

 

Acest parcurs de noua luni este astazi tot mai explorat, prin fotografiere, dar chiar si prin filmare. Anul acesta, un nou tip de scanare cu ultrasunete a condus la o serie de imagini 3D ale fetusilor, în ipostaze diferite: cascând, zâmbind, întinzându-se, scarpinându-se, dând cu piciorul. Daca aveti acces la Internet, puteti vedea aceasta galerie de imagini la adresa [1], iar o alta serie de 19 imagini uimitoare din timpul vietii intrauterine, la adresa [2]. Desigur, resursele online pe aceasta tema sunt numeroase, dar unul atrage în special atentia: JustTheFacts.org [3]. Navigând pe acest sit veti avea ocazia sa parcurgeti în detaliu cele noua luni de viata, însotite de explicatii bine alese (o parte din aceste explicatii le gasiti traduse în limba româna la adresa [4]). Situl mai include informatii utile pentru viitoarele mame, mostre audio si video din viata fatului în uter, si diferite alte materiale interesante.

Din tot acest continut bogat, pe care vi-l lasam spre explorare, noi vom sublinia sectiunea a treia: "When life begins" (Când începe viata). Dupa citate dintr-o serie de specialisti în domeniu (nu întâmplator primul este chiar din dr. Jerome LeJeune, despre care s-a mai scris în revista noastra), veti gasi o prezentare dedicata nasterilor premature. Iar acolo, o poveste impresionanta despre doua fetite, Brielle si Kyrie Jackson, nascute cu 12 saptamâni înainte de termen. Cei doi copii au fost pusi în incubatoare separate, pentru a se reduce riscul unor infectii. În timp ce Kyrie evolua bine, câstigând în greutate, Brielle avea probleme cu respiratia si cu inima. La orizont se întrevedea un sfârsit trist al povestii gemenelor. O asistenta a avut însa ideea sa le puna în acelasi incubator. Într-un gest incredibil (surprins într-o fotografie pe sit), Kyrie si-a întins mâna dupa Brielle; în câteva zile, starea fetitei bolnave s-a îmbunatatit semnificativ si amândoua au supravietuit venirii premature pe lume.

Daca vi s-a deschis interesul pentru subiect, mai avem doua recomandari. Un sit [5] care prezinta, tot cu imagini frumoase, venirea pe lume a unei fetite; si un altul [6] care reprezinta varianta online a unei carti pentru copii despre viata intrauterina. Cu o conexiune buna la Internet si cu copiii pe genunchi, puteti sa le oferiti o frumoasa experienta cu aceasta poveste.

Sa ne rugam ca mamele sa descopere, cu ajutorul Preasfintei Fecioarei Maria, bucuria maternitatii, iar la sfârsit de decembrie, când calendarul religios îi aminteste pe pruncii nevinovati ucisi de Irod, sa recitam un Rozariu pentru sufletele copiilor ucisi înainte de a se naste.

SITURI REFERITE ÎN ARTICOL
[1] www.orthodoxphotos.com/readings/avortul/zambete.shtml
[2] www.lifesite.net/fetaldevelopment/windowstothewomb/
[3] www.justthefacts.org/clar.asp
[4] www.provita-craiova.com/articol-fapte-uimitoare.php
[5] www.parentsplace.com/first9months/main.html
[6] www.angelinthewaters.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_07_06
Vă rugăm să respectați drepturile de autor