www.profamilia.ro /revista.asp?id=2004_07_03
 

 Revista "Familia crestina" - 07/2004 

UN DAR FRUMOS DE CRACIUN?
Maria Gotia

Cu jucariile... nu e de joaca!CuprinsSapte copii, plus o revista si o agentie

 

Un dar frumos de Craciun! Cât am dori sa-l putem oferi dragilor nostri, semn ca Nasterea lui Isus ne apropie si ne creste iubirea ce le-o purtam!

N-am visat oare de atâtea ori si noi în fata reclamelor sau a vitrinelor care ne îmbiau insistent, pentru ca apoi sa ne întristam ca banutii nu ne ajung si pentru o masa mai festiva, si pentru brad, si pentru un dar pentru fiecare? Câte nevoi nu ar fi de acoperit, ca sa nu vorbim si de nevoia simpla de ceva frumos si nu neaparat folositor! Aceeasi strângere de inima, în fiecare an? Mi-am propus ca anul acesta sa gasesc o solutie.

În cautarea ei, m-am întrebat care au fost cadourile care, de-a lungul anilor, m-au bucurat cel mai mult si am descoperit doua: îmbratisarea din inima si numai ea, când punguta era prea subtire pentru a cumpara un cadou, si darurile desenate de copii din belsug - nu lipseau de pe coala frumoasa nici tortul ornat si cu lumânarile aprinse, nici buchetul de flori legat elegant cu funda, cartile, tablourile, fotografiile de familie, esarfele, podoabele, un stilou sau o umbrela, nici misterioase pachete unde sigur se afla ceva minunat! Nu era nimic material? Erau doar pe hârtie? E adevarat, dar era dragoste pura! Iata raspunsul la cautarea mea: materia prima pentru cele mai frumoase daruri este dragostea. Mari sau mici, toti avem ce darui, daca deschidem inepuizabila ei pusculita! Cu acest gând, mi-au venit îndata în minte câteva daruri care anume sa aiba atât rolul de a exprima dragostea dintre membrii familiei, precum si acela si de a o cultiva în timp, chiar peste generatii.

Vi le propun, sigura fiind ca va vor veni si alte idei, potrivite anume familiei Dvs, si tot cu cheltuieli minime sau chiar fara nici o cheltuiala. Asadar, cadouri cu tema: strângerea legaturilor de familie!

 

Sa-mi scrii!

Cui nu-i place sa primeasca scrisori, chiar daca la scris nu e prea harnic? Ca sa-l încurajam sau pur si simplu ca sa-i aratam cuiva ca dorim sa aflam cât mai des vesti de la el, sa-i oferim o mapa speciala de corespondenta. Chiar copiii de gradinita ar putea-o pregati, cu ajutorul parintilor, pentru bunici sau pentru fratii mai mari, aflati departe.

a) Avem nevoie de un numar de plicuri si de tot atâtea coli ministeriale albe sau colorate, creioane colorate sau carioca, un liniar, un dosar-plic colorat si o panglica.

b) Alegem o decoratie de Craciun (Steaua magilor, o crenguta de brad, o lumânare aprinsa) sau altele (o fundita, o inimioara, o cununa de flori...)

c) Împaturim colile în doua si trasam cu ajutorul liniarului un chenar colorat pe fiecare dintre cele patru pagini.

d) Desenam într-un colt al fiecarei pagini acelasi motiv, pe care îl vom regasi apoi si pe plic.

e) Nu ne prea pricepem la desen? O jumatate de coala de hârtie lucioasa de ambalat cadouri ne e de ajuns ca sa decupam detaliile preferate si sa le lipim pe fiecare pagina de corespondenta si pe fiecare plic. În acest caz, adaugati celor necesare la realizarea acestui dar si o foarfeca pentru hârtie, lipici si hârtia de ambalaj, desigur.

f) Asezam ordonat toate plicurile si toate foile decorate în dosarul-plic si îl legam frumos cu panglica.

 

Complici cu marii artisti

Stiti ca mamii îi plac cel mai mult crizantemele, tatii florile de câmp, iar bunicilor trandafirii? Iubitorii de natura, care au presat cu pricepere plante la vremea potrivita, rasfoindu-si ierbarul, vor putea alege o plansa reusita pentru a o înrama si a o oferi celui care iubeste tocmai acea floare. Sau, în complicitate cu marii maestri ai picturii, alcatuiti pentru fiecare o colectie personalizata de reproduceri de arta cu floarea preferata decupate din reviste sau cumparate de la muzeu si apoi cuprinse într-un album de fotografii sau pur si simplu într-un caiet cu coperti tari, învelit frumos. S-ar putea realiza chiar un album al florilor îndragite de fiecare din familie, ca un buchet mare, mare de tot, în care sa ne regasim cu totii!

 

Arhiva pretioasa

Fiii si nepotii le pot oferi bunicilor o cutie sau un set de cutii compartimentate, în care sa gaseasca fise cartonate, plicuri si instrumente de scris, toate pentru a realiza apoi o caseta cu amintiri, completare la albumul de familie: evenimente istorice la care au fost martori, date culturale, obiceiuri, porecle cu explicatia lor, glume, moda, impresii de calatorie, amintiri din armata, întâmplari hazlii... Va fi un mod frumos de a le spune celor vârstnici ca pretuim fiecare lucru pe care ni-l pot împartasi, ca avem nevoie de ei, de cumintenia si întelepciunea lor, ca nu ne vom întelege pe noi însine fara sa ne cunoastem radacinile...

 

Arborele genealogic

Bunicii cu simtul istoriei, cu mândria neamului si cu putina pricepere grafica pot desena si apoi înrama frumos un arbore genealogic al familiei pe care copiii si nepotii lor îl vor putea studia în voie pentru a afla de unde se trag, cine le sunt stramosii care le-au lasat numele..., iar la vremea potrivita îi vor completa si ei ramurile cu noi legaturi de familie. Misterioasele chipuri din tablouri sau fotografii vechi vor primi identitate, tinerii vor afla despre înrudiri neasteptate, despre cine sunt mostenitorii aceleiasi experiente si întelepciuni care li s-a transmis si lor, ai acelorasi sacrificii sau alegeri hotarâtoare... Sunt mesaje pretioase, transmise din generatie în generatie, despre ce si cine modeleaza în timp portretul unei familii.

 

Casuta aniversarilor

Fie parintii sau bunicii grijulii, care tin sa educe atentia celor mici, fie cei tineri, care vor sa vina în ajutorul memoriei bunicilor, pot pregati un calendar al zilelor importante pentru familie: zile de nastere, onomastici, ziua casatoriei... Este nevoie de un carton taiat în forma de casuta, destul de mare ca sa cuprinda în 12 ferestre (câte un chenar pentru fiecare luna) datele si referintele la persoane si evenimente. Casuta va putea fi apoi atârnata la vedere, ca semn ca pe fiecare din familie îl avem în inima cu un gând special si o rugaciune, mai ales într-o zi importanta pentru el.

 

Cântecele noastre

Fiecare familie îsi are repertoriul ei de cântece, ce se îmbogateste cu fiecare generatie si care e pacat sa se piarda în uitare: colinzi, cântece de leagan, cântari religioase, cântece pentru copii, romante, cântece de petrecere, cântece populare, cântece de drumetie... Vârstnicii le pot cuprinde într-un album pentru fiii sau nepotii lor, care sa-l completeze la rândul lor. Va fi un îndemn la cântat împreuna mai des, spre bucuria tuturor! Aceeasi idee o putem aplica si retetelor transmise din generatie în generatie, modelelor de broderii sau tricotaje. Fie le oferim albumul bunicilor, cerându-le astfel sa ne împartaseasca din comorile lor, fie ca acestia îl daruiesc fiilor sau nepotilor, completat gata.

 

Va doresc idei si mai frumoase de daruri care sa le spuna simplu, dar inspirat si original, celor apropiati ca îi iubiti!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_07_03
Vă rugăm să respectați drepturile de autor