www.profamilia.ro /revista.asp?id=2004_03_08
 

 Revista "Familia creotina" - 03/2004 

INIMA FRUMOASA
sursa: astru.ro

Soacre si nuroriCuprinsDominica Savio: lectia sfinteniei

 

Era odata un tânar ce pretindea ca are cea mai frumoasa si mai perfecta inima din tara. Mergea din oras în oras si din sat în sat, aratându-le oamenilor inima lui minunata. Oamenii se adunau cu mic cu mare si se minunau de frumusetea si perfectiunea inimii lui.

Inima tânarului era într-adevar într-o stare perfecta. Aceasta nu avea nici o greseala si nici un semn pe ea. Toti privitorii erau de acord ca inima lui era cea mai frumoasa din câte vazusera ei pâna atunci. Tânarul om era foarte mândru de el si de inima lui si nu-si ascundea satisfactia pentru aprecierile unanime ale privitorilor.

Într-o zi însa, ajungând într-un sat, s-a apropiat de el un batrân trecut de 70 de ani, cu par alb si cu o privire blajina, care i-a spus: "Dragul meu, eu îti spun ca inima ta nu e nici pe departe la fel de frumoasa precum e a mea!" Atât multimea din sat cât si tânarul cu inima perfecta s-au uitat cu uimire la batrân. "Ce spui tu, batrâne? Ai inima mai frumoasa ca a mea? Arata-ne-o atunci!"

Batrânul a început sa se dezbrace ca sa le arate oamenilor inima lui. Cei de fata au putut vedea atunci o inima care batea puternic, dar care însa era plina de pete negre, de rani si cicatrici. Inima lui avea foarte multe rupturi si mai ales gauri. Unele din aceste gauri erau acoperite cu bucati de învelis, dar aceste învelisuri nu se potriveau foarte bine cu inima lui. Avea câteva locuri unde câteva piese ale inimii sale erau descompletate si întregite cu altele care nu se potriveau foarte bine. De fapt, inima lui avea pe alocuri gauri mari de unde lipseau mai multe bucati.

Oamenii se uitau unii la altii nedumeriti. "Cum poate batrânul sa spuna ca inima lui e mai frumoasa?" - se întrebau acestia în sinea lor. Tânarul cu inima perfecta s-a uitat atunci la inima batrânului, si a început sa râda. "Eu cred ca dumneata glumesti, mosule. Inima dumitale nu poate fi comparata cu a mea. Inima mea e perfecta, pe când a dumitale e plina cu cicatrici si rupturi."

"Da!" spuse batrânul, "a ta arata într-adevar perfecta, dar eu nu mi-as schimba inima mea cu a ta pentru nimic în lume. Sa stii ca fiecare gol pe care îl vezi acolo reprezinta o persoana careia eu i-am dat iubire. De fiecare data când am iubit pe cineva, eu am rupt o bucata din inima mea si i-am dat-o persoanei respective. Adesea persoanele carora le-am dat o bucata din inima mea mi-au dat înapoi o bucata din inima lor, pe care eu am pus-o pe locul gol care lipsea din inima mea. Dar fiindca bucatile de inima date si primite nu sunt exacte, eu m-am ales cu câteva margini dure, de care ma bucur oricum, pentru ca ele îmi amintesc de iubirea pe care am împartasit-o cu aceste persoane.

Câteodata, eu am dat câteva bucati din inima mea unor persoane, iar acestea nu mi-au dat nimic înapoi: sunt locurile goale în inima mea. Nu uita - a da iubire cuiva înseamna a-ti asuma un risc. Cu toate ca aceste goluri sunt dureroase, ele ramân deschise... îmi reamintesc de iubirea pe care am dat-o acestor oameni. Sper totusi ca într-o buna zi ei se vor întoarce si vor umple aceste locuri libere pe care eu înca le astept. Ei, acuma vezi ce înseamna adevarata frumusete?"

Tânarul om ramase tacut, iar lacrimile începura sa-i curga siroaie din ochi. El s-a îndreptat atunci catre batrânul om, a rupt o bucata din inima sa perfecta, tânara si frumoasa, si i-a oferit-o batrânului. Avea lacrimi în ochi si mâinele tremurânde. Batrânul a luat aceasta oferta, a pus-o pe inima sa, iar apoi, la rândul sau, a luat o bucata din inima sa batrâna si sfâsiata si a plasat-o în golul facut în inima tânarului. Aceasta s-a potrivit, chiar daca nu chiar perfect, ramânând niste margini afara.

Tânarul si-a privit inima, care nu mai era acum perfecta, dar era în schimb mult mai frumoasa decât fusese vreodata, deoarece iubirea din inima batrânului trecuse acum si în a lui.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_03_08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor