www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=6
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

VIATA, O TELENOVELA?

Îmi amintesc ca-n urma cu câtiva ani, în parohia noastra programul repetitiilor pentru cor a fost modificat în functie de ora de difuzare a unei telenovele. Anul acesta, mergând la sfintirea caselor am observat ca s-au înmultit televizoarele în casele oamenilor. Când am întrebat: "de ce?" mi s-a spus ca în felul acesta membrii familiei pot urmari nestingheriti programele care le sunt pe plac, fara certuri între sotie, care vrea telenovela, copiii care vor "Atomic" si sot, care vrea un pic de stiri si fotbal cât cuprinde.

Am facut chiar si un studiu despre "fenomenul" telenovele, pe baza unui chestionar, si ce-am aflat? Telenovela cea mai urmarita în prezent este: Valentina, grasuta mea frumoasa, iar 80% dintre intervievate au urmarit constant telenovele în ultimii trei ani. Ele dedica de altfel peste trei ore pe zi acestui lucru.

Ce este telenovela?

Un serial de televiziune sau radio, în sute si chiar mii de episoade, în care se povesteste viata mai multor familii ale caror destine se intersecteaza într-o tesatura greu de deslusit, cu încurcaturi teribile si rasturnari de situatii, pericole, suspence afectiv si mult, mult sentimentalism.

Va amintiti cât succes a avut pe timpul lui Ceausescu serialul Dallas? Regimul comunist l-a întrerupt la un moment dat, pentru ca prezenta idealuri prea înalte pentru nivelul de trai din România, iar modelul de familie prezentat în film nu era cel potrivit doctrinei comuniste. La drept vorbind, modelul familiei Ewing nu se potrivea nici învataturii crestine, dupa cum nici telenovelele nu fac casa buna cu idealul crestin.

Cum si când s-a nascut telenovela?

Serialul fiction, melodramatic, s-a nascut odata cu radioul comercial, în Statele Unite ale Americii. Prototipul dramei sociale a fost reprezentat de programe zilnice cu emisiuni de 15 minute fiecare (cele de la televiziune de 30 minute) transmise în prima parte a dupa-amiezei, când publicul principal era format din casnice. Aceste programe au fost numite soap opera (opera de sapun) pentru ca erau sponsorizate de marile societati americane producatoare de sapun si detergenti. De exemplu, mult cunoscutul Procter & Gambel prezent si astazi în reclamele de televiziune era, în 1935, dominatorul pietei publicitare rediofonice din Statele Unite.

Prima soap opera se numea Painted Dreams (Vise pictate), având ca autoare o învatatoare - Irna Philipps. Aceasta a fost difuzata în 1930.

De ce au femeile "lipici" la telenovele?

În primul rând, pentru ca de cele mai multe ori le este prezentat un model de femeie puternica, de succes si independenta. Aceasta provoaca admiratie si determina publicul sa se identifice cu ea. Este tipul de femeie pe care multe casnice ar vrea sa-l imite, dar nu pot pentru ca traiesc, în general, într-un mediu familial patriarhal în care barbatul este cel care domina, iar femeia trebuie sa asculte.

Telenovelele prezinte elemente de suspans si provoaca fanilor o serie de experiente emotive, care devin dupa un timp nevoi tiranice, creaza dependenta. Se ajunge astfel la organizarea propriei vieti în functie de orarul difuzarii telenovelelor.

Multe dintre comentariile sau dialogurile din telenovele sunt însusite de femeile care le urmaresc. Nu doar replicile, ci si eroii din telenovele atrag prin felul lor de a fi: patetici, sensibili fata de femei, care vor sa traiasca pentru dragoste, nu pentru bani sau pentru cariera. Ca si personajele feminine din telenovele, telespectatoarele fug de barbatii rai si "macho", preferându-i pe cei buni, cu care ar vrea sa semene partenerul de viata.

Este rau sa te uiti la telenovele?

Telenovela nu este rea în sine, dependenta de aceasta este periculoasa. La început, în tarile din America Latina, telenovela a fost folosita în scop educational, în programe de alfabetizarea, planificarea familiala sau pentru a combate abuzul femeilor si al copiilor în familii.

Astazi, din pacate, s-a ajuns la o deviere de la sensul initial, cazându-se într-un fel de "telenovelomanie", iar persoanele dependente de telenovele risca sa lase ca viata sa treaca pe lânga ele în timp ce stau nedezlipite de "sticla colorata", traind viata unor personaje fictive care nici macar nu stiu ca tu, care plângi în fata ecranului, existi. Pentru producatorii si eroii acestor seriale tu esti un numar din audienta care le mareste bugetul si faima. si, în timp ce tu încerci sa uiti de propria-ti poveste luând zilnic o portie dintr-o istorie de viata care nu-ti apartine, în lumea ta se întâmpla evenimente carora ar meritat sa le dai cu adevarat atentie. Ajungi sa te intereseze mai mult ce se întâmpla în Grasuta mea frumoasa sau în Amor real si mai putin sau deloc ce se întâmpla cu rudele, prietenii, colegii, vecinul sau vecina care locuieste alaturi de tine.

Cred ca multe dintre simpatizantele telenovelelor au problemele lor greu de rezolvat si ca, sub pretextul ca se odihnesc uitându-se la câte un serial, de fapt se refugiaza într-o lume iluzorie în care, pentru 45 de minute, uita de probleme sau cauta rezolvare la necazurile lor. Din pacate nu este o solutie, pentru ca "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din telenovela", de aceea îngaduiti-mi sa va rog: Nu va risipiti în istorii fictive, fiti eroinele propriilor voastre povesti de viata, pe care nici un regizor nu ar putea fi atât de iscusit încât sa le aduca pe ecran si stiti de ce? Pentru ca istoriile dumneavoastra sunt viata adevarata, nu baloane de sapun!

Pr. Liviu Balascuti
Actualitatea crestina, ianuarie 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=6
Vă rugăm să respectați drepturile de autor