www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=39
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Meditatie: Copilaria lui Adam

Adam nu-si aminteste nimic din copilarie. Nici de chipul mamei nu stie nimic. N-a rostit niciodata cuvântul "mama" si mâinile ei nu l-au mângâiat. Stie doar de Eva care l-a însotit din tinerete si care i-a servit pomul placut la vedere în paradisul pierdut. N-a cerut sfat parintilor sai pe cine sa ia în casatorie si niciodata n-a poftit femeia aproapelui sau, caci alta femeie nu mai era în afara de Eva. A început viata fara copilarie, fara mama, fara tata. Pentru el sunt prea usor de înteles cuvintele lui Cristos: "Nimanui sa nu spuneti tata pe acest pamânt, caci unul singur este tatal vostru, cel din ceruri".

Adam nu si-a sarbatorit niciodata ziua de nastere, poate doar ziua creatiei. Despre el se poate spune "creat, iar nu nascut", invers decât în Crez, cum spunem despre Cristos: "nascut, iar nu creat".

Adam n-a avut copilarie. Totusi viata lui a început sa se numere nu de la 20 de ani, cum parea când a fost creat, ci de la o zi, cum ne numaram si noi zilele si anii. Spre deosebire de noi, el a început sa mearga din prima zi. Si tot din prima zi a început sa spuna primele cuvinte, când a vazut un chip frumos alaturi de el: "Iata os din oasele mele si carne din carnea mea".

Nostalgia copilariei se afla în multi dintre noi, nu însa si în mintea lui Adam. Ne amintim de anii de scoala, de prima zi când ne-am asezat în banca si-am rasfoit cartile noi.

Copiii din Beslan însa nu vor sa-si mai aminteasca de prima zi de scoala. Unii au jurat ca nu vor mai intra în acea scoala. Teroristii, care au ucis acolo sute de copii, i-au marcat pentru toata viata. Copiii au vazut chipuri strivite, oase si carne alaturi de ei, din fratii lor sau chiar din trupul propriu. Ei vor sa stearga din memorie amintirea plina de spaima. Cei care au murit au lasat cartile pentru alti copii. Sa învete altii ceea ce ei nu mai pot învata. Oare copiii teroristilor ce învata? Învata sa fie si ei ca parintii lor, niste ucigasi? Despre ei Cristos ar putea sa spuna: "Voi îl aveti de tata pe diavol, caci el de la început a fost ucigas".

Dumnezeu nu l-a creat pe Adam copil, caci diavolul ar fi fost în stare sa-l ucida, vazându-l atât de mic si fara putere. Fiindca n-a avut prilejul sa-l gaseasca pe Adam copilas pentru a-l ucide, acum el se razbuna si ucide pe urmasii lui. Acest lucru s-a întâmplat nu numai la Beslan; se întâmpla peste tot în lume. La noi în România, de la "revolutie" pâna în prezent au fost ucisi vreo 14 milioane de copii înainte de a se naste. La noi sunt altfel de teroristi, neurmariti de nimeni. Printre cei care se revolta împotriva teroristilor de la Beslan sunt si teroristi de-ai nostri. Ce fatarnicie! Fiecare oras la noi e un Beslan. Tancurile însa nu înconjoara locurile unde se ucid copiii. Se merge în toata libertatea si se iese în toata libertatea. Televiziunea nu se napusteste asupra acestor locuri pentru a prezenta în direct uciderea copiilor. Jurnalele gasesc ca nu e cazul sa scrie despre asa ceva. Sau daca cineva scrie, o face nu ca sa acuze, ci doar ca o simpla statistica. Oare numai preotii trebuie sa acuze aceste crime. În ceilalti oameni s-a sters din constiinta imperativul "Sa nu ucizi"?

Adam n-a avut copilarie. Acum trebuie sa spun ca prea multi nu mai au copilarie si nici anii de dupa copilarie. Cei maturi lupta împotriva copiilor. Ei înarmati pâna în dinti, iar copiii cu mâinile goale. Si acest razboi e declarat de multe natiuni ca fiind just.

Îmi pun întrebarea daca nu cumva ar fi fost mai bine ca toti sa fi fost creati fara copilarie, ca Adam. Dar Dumnezeu vrea sa aiba în împaratia sa copii. "Daca nu veti fi ca si copiii nu veti intra în împaratia cerurilor".

Pr. Eugen Budau
www.ercis.ro

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=39
Vă rugăm să respectați drepturile de autor