www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=32
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Nu trageti în televizor!

Mai tare decât cuvântul

Cultura zilelor noastre este dominata de vizual, în ultimii ani impunându-se chiar o opozitie radicala între imagine si cuvânt. Imaginea este mai puternica decât cuvântul, deoarece actiunea ochilor, care percep realitatea în armonie cu celelalte simturi, ne introduce într-o extensie, omul reusind sa vada mai multe lucruri dintr-o singura privire. în schimb, cuvântul nu prezinta exact realitatea perceputa, dar se pronunta în legatura cu aceasta. Nu este acelasi lucru sa citesti într-un ziar despre razboi cu a privi lupta armata în direct, transmisa la televizor.

Imaginile din mintea omului

Odata intrate în psihicul nostru, imaginile nu mai ies si nu se mai sterg niciodata, acest fenomen fiind valabil atât pentru imaginile frumoase, cât si pentru cele urâte. si nu numai ca ramân, dar pot chiar sa duca la efecte nedorite, care pot ajunge pâna la tulburari de comportament. Nu întâmplator, multi dintre agresori si criminali actioneaza inspirati din scenariile unor filme violente pe care le-au vizionat. si nu întâmplator, copiii de vârsta scolara au început sa aiba cosmaruri legate de razboi, potrivit unor recente cercetari legate de efectele psihologice ale razboiului din Irak asupra copiilor.

Cum sa-i protejam pe copii?

Aceasta este întrebarea legitima care, cu siguranta, preocupa pe multi parinti care dau vina, în general, pe jurnalistii "iresponsabili" pentru violenta de la televizor. Daca stam bine sa ne gândim, un jurnalist de televiziune nu poate abdica de la ilustrarea cu imagini a ceea ce povesteste prin cuvinte. Daca în reportaj se vorbeste despre morti si raniti, reporterul trebuie sa ilustreze ceea ce spune cu imagini potrivite, însa nu ar trebui sa insiste asupra unor imagini terifiante. Din pacate, de multe ori, ziaristii aleg astfel de imagini nu atât pentru a ilustra adevarul, cât pentru a învinge concurenta si a deveni lideri pe piata mass-media. în acest caz, este clara lipsa de profesionalism, de aceea se impune respectarea unor norme si instituirea unor comisii de control.

Bona mea, televizorul

Daca cei mici au cosmaruri cu razboi, nu este numai vina telejurnalelor si, implicit, a jurnalistilor. De multe ori, parintii îi încredinteaza pe copii televizorului, mai ales desenelor animate, crezând, poate, ca sunt cele de pe vremea lor: Mihaela, Heidi, Sandy Bell. Câti dintre parinti au rabdarea si curiozitatea sa priveasca împreuna cu copiii lor desenele animate de astazi? Samurai X, Spider-Man, Batman, Pokemon sunt reprezentari ale razboiului, ale luptei dintre bine si rau, dar cu violenta, arme sofisticate, limbi de foc, monstri. Oare câti dintre parinti au facut inventarul jucariilor razboinice - tancuri, pusti, mitraliere, rachete - pe care le-au cumparat copiilor lor?

Antidotul

Psihologii spun ca urâtul imaginilor nu poate fi sters din mintea omului, dar recomanda ca antidot imaginile frumoase: cu cât mai multe imagini frumoase, cu atât mai putine efecte ale celor urâte.

Copiii traiesc de mici în "compania" razboiului, ostilitatea fiind prezenta în imaginarul lor de foarte timpuriu. Televiziunea are, cu siguranta, o mare parte din vina, dar televizorul nu se deschide singur si copiii pot fi educati sa se uite la televizor cu masura si mai ales cu simt critic.

Exista mereu posibi-litatea de a alege între a lasa pe mâna copilului tau telecomanda si a-i citi o poveste, a-i sugera o lectura, a-l duce la un muzeu, într-un parc, a-i arata partea frumoasa a vietii, a-l convinge ca lumea nu poate fi cuprinsa într-o cutie cu ecran colorat.

Anca Martinas (Actualitatea crestina, iunie 2004)

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=32
Vă rugăm să respectați drepturile de autor