www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=25
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Kosheen - combinatia de succes a unor stiluri diferite

De la formarea lor, spre sfârsitul anilor 90, grupul Kosheen a demonstrat ca nu exista retete speciale pentru success. Combinând vocea înalta a vocalistei Sian Evans cu fondul electronic realizat de catre Darren Decoder si Markee Substance, Kosheen compun cântece în care textul si muzica au un rol la fel de important. Muzica a fost cea care, cu ani în urma, a schimbat radical viata celor trei membri ai grupului.

Darren Decoder, adevaratul nume fiind Darren Beale, a cântat si a scris cântece pentru diferite trupe punk în timpul liceului, manifestându-si interesul si pentru partea de productie muzicala. Când a plecat la universitate, în 1989, si-a dat seama ca nu e multumit cu ce realizase. Salvarea a venit din partea unui tânar, numit Geoff Barrow, care l-a introdus în latura electronica a muzicii. Vrajit, Darren si-a vândut chitara si a cumparat un calculator Atari si un sampler. Împreuna cu Markee Substance s-a avântat pe scena cluburilor "drum n' bass" de pe lânga Bristol.

Sian Evans a crescut într-un mic oras din sudul Tarii Galilor. A plecat de acasa la vârsta de 16 ani si s-a mutat în Cardiff, unde a locuit la prieteni, având mai multe slujbe în acelasi timp. În 1991 l-a nascut pe fiul ei, Yves, si a fost fortata sa-si schimbe prioritatile. Pentru urmatorii 4 ani, Sian si fiul ei si-au petrecut timpul participând la proteste împotriva degradarii mediului si muncind la pregatirea unor festivaluri în timpul verii. A fost exact de ce avea nevoie pentru a prinde gustul de a trai în natura si astfel, în 1996, s-a mutat într-un cort timp de 9 luni. Noaptea, dupa ce Yves adormea, Sian a început sa scrie cântece. În ciuda faptului ca a crescut scriind poezii si ascultând muzica folk galeza, era prima data când s-a simtit împinsa sa creeze muzica. Cu aceste melodii, Sian a plecat înapoi în Bristol pentru a gasi pe cineva cu care sa le cânte.

Cei trei au învatat sa combine dragostea fiecaruia pentru rock, hip-hop, jazz, drum n' bass si folk. Asa a aparut primul lor album, "Resist". Piesa "Hide U" a urcat pe locul 6 în Marea Britanie. Albumul "Resist" a atins locul 8 în Marea Britanie, iar în Australia, Olanda, Belgia si Grecia a intrat în top 30, fiind vândut în 500.000 de exemplare. "Hide U" a câstigat premiul "Best Remix" la "Muzik Dance Awards", precum si albumul anului la "Dancestar USA Awards" în Miami.

Lumea a acceptat ca acest grup are ceva special. Ignorând faptul ca stilul "dance" nu se cânta live, Kosheen si-au organizat primul turneu. Cu albumul de debut, "Resist", au reusit 141 de concerte în 33 de tari, având o audienta de peste un milion de spectatori. În vara anului 2001 au fost prima trupa straina care a avut curajul sa cânte în Serbia, dupa terminarea razboiului. Marea surpriza a fost ca erau asteptati de 20.000 de spectatori.

Noul album scos pe piata în 2003 se numeste "Kokopelli" si combina tendintele folk ale lui Sian cu fondul sonor electronic realizat de Darren si Markee. Versurile lui Sian au crescut în valoare, dezvaluind o parte din experienta personala. În timp ce piesa "Recovery" povesteste despre dificultatea de reintegrare a celor care consuma droguri si bautura, "All In My Head" este un frumos cântec de dragoste pentru cei ce se iubesc, dar care traiesc departe unul de celalalt. "Coming Home" vorbeste despre dorinta puternica de a te întoarce acasa lânga cei dragi.

Ovidiu Rosu

Vita Catholica Banatus, februarie 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=25
Vă rugăm să respectați drepturile de autor