www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=24
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Nelly Furtado

Nascuta în 2 decembrie 1978, în Victoria, Canada, parintii fiind de origine portugheza, din insulele Azore, e considerata una din cele mai neobisnuite cântarete-compozitor aparute în noul mileniu. Muzica lui Nelly Furtado cuprinde destule stiluri pentru a împiedica o caracterizare usoara. În adolescenta a învatat sa cânte la trombon, ukulele si chitara, abordând mai multe genuri muzicale: urban R&B, hip-hop, rock, latino. La sfârsitul anilor 190 s-a mutat în Toronto, pentru a lucra.

Dupa debutul live în turneul Lilith Fair din 1999, apare pe piata primul album, "Whoa, Nelly!", în octombrie 2000. Cu radacini în sunetul urban contemporan, compozitiile lui Nelly Furtado ating stilul folk, hip-hop, bossa nova, reggae, într-o interpretare moderna, originala. Albumul a fost un succes comercial remarcabil, iar piesa "I'm Like a Bird" a devenit imediat hit.

Faptul ca pentru realizarea noului album a petrecut foarte mult timp în studio a demonstrat ca cerintele comerciale nu au fost prioritare în fata actului artistic. Rezultatul a fost ambitiosul album "Folklore", aparut în anul 2003. Acesta cuprinde 12 piese, în spatele lui Nelly Furtado fiind un numeros grup instrumental care foloseste în afara de chitara, bass, tobe, orga si banjo, mandolina, harmonium, vibrafon, chitara havaiana, aducând un sunet complex si interesant. De mentionat este duetul vocal Nelly Furtado - Caetano Veloso în cântecul Insula Minunilor, o combinatie admirabila între flamenco si hip-hop. Albumul se termina cu linistitele vise ale copilariei în "Childhood Dreams" care construiesc încet o atmosfera magica, însotite de textul care arata dorinta lui Nelly de a crea o melodie care sa dureze în timp.

Succesul artistei, îndeplinirea visurilor, nu o îndeparteaza de a trai în prezent. Ea stie ca sunt o multime de cai muzicale de explorat. "Sunt gata sa merg mai departe. Voi continua sa compun, sa vedem unde ma va duce acest lucru".

(Ovidiu Rosu)

Vita Catholica Banatus, martie 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=24
Vă rugăm să respectați drepturile de autor