www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=22
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Reguli de "cearta" pentru cupluri

 1. Când "începe", faceti un pas curajos, greu si neasteptat: sa va prindeti de mâna pentru o clipa. Daca este posibil, sa nu dati drumul mâinii un timp. Între timp sa va uitati în ochi cât se poate de des.

 2. Este de ajuns o mica stapânire de sine, ca sa învatati sa localizati cearta. Câteva exemple:
  Nu pe strada - ci acasa.
  Nu în prezenta altora, ci între voi.
  Nu în fata copiilor, ci între patru ochi.
  Nu înainte de Liturghia de duminica sau imediat dupa ea, ci, sa spunem, de exemplu, marti dupa-masa între orele 4-5.
  Nu în timpul prânzului.

 3. Sa vorbeasca doar unul, iar celalalt sa fie atent, cu iubire, pentru a putea întelege punctul de vedere al partenerului.

 4. Daca partenerul tau vorbeste, stapâneste-te, chiar daca simti altfel: asculta-l pâna la capat fara a-l întrerupe.

 5. Sa nu reprosezi partea negativa a celuilalt ("tu esti asa!" - acest lucru îl numim mesaj de "Tu"), ci sa vorbesti în numele tau, despre sentimentele tale ("pe mine ma doare faptul ca în fiecare seara vii atât de târziu acasa" - acest lucru îl numim mesaj de "Eu").

 6. Certaretii imaturi si periculosi ating întotdeauna partea negativa a partenerului si ramân fixati pe aceasta. Cel care discuta (se cearta) într-un mod matur, acela vede totul prin ochelarii relatiei, si nu prin prisma propriului interes (întrebarea nu este aceasta: "oare sunt acum înteles? reusesc sa-mi impun punctul de vedere, despre care cred ca este adevarat si sfânt?", ci mai degraba: "ce înseamna aceasta pentru relatia noastra?").

 7. Daca se poate sa va certati despre lucruri proaspete, sa zicem din ultimele 24 de ore sau cel mult din ultimele 168 ore. Ranile vechi, ramase din trecut, le poate vindeca doar Duhul Sfânt. Cearta permanenta asupra vechilor rani pregateste, încetul cu încetul, sicriul relatiei. "Si daca va mâniati, sa nu pacatuiti. Soarele sa nu apuna asupra mâniei voastre, sa nu lasati spatiu diavolului" (Ef 4,27).

 8. Cei care cred în Cristos stiu ca "fara Mine nu puteti face nimic". Doar relatia plina de iubire si cultivata spiritual a perechilor care se roaga împreuna poate fi o matca sigura pentru certurile care se ivesc. Majoritatea prieteniilor si a casniciilor unde se cearta "fara Dumnezeu" se termina cu despartire. Daca nu cel Drept învinge, atunci va învinge dreptatea fiecaruia si astfel unitatea spirituala nu se mai poate mentine.

 9. Rugati-va des unul pentru celalalt, si împreuna pentru voi, ca Duhul Sfânt sa va învete sa treceti peste conflicte personale. Cititi des Ef 4,1-32.

(dupa cursul pentru logodnici, pr. Szenegeto Istvan)

Vita Catholica Banatus, martie 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=22
Vă rugăm să respectați drepturile de autor