www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=18
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Meditatie: Unsprezece

Ziua de unsprezece a lunii a început sa fie privita cu o oarecare teama. Probabil ca superstitiosii vor înlocui de acum numarul "nefast" 13 cu 11. În ziua de 11 vor sta cu ochii în patru si vor fi vigilenti ca nu cumva sa li se întâmple vreun rau. Pe cât posibil vor fi evitate aglomeratiile si vor prefera sa mearga în alta zi cu trenul sau cu avionul. 11 septembrie 2001 a schimbat istoria Americii. 11 martie 2004 a schimbat istoria Europei. Cei care au programat atentatele, la New York si la Madrid, n-au ales ziua de 10 pentru ca le-ar fi amintit de cele 10 porunci, printre care este si porunca "Sa nu ucizi". Au preferat ziua de 11 pentru ca ei nu tin cont de nimeni si de nimic. N-au ales nici ziua de 12 pentru ca le-ar fi amintit de 12 apostoli care au fost alesi sa vesteasca lumii iubirea. Apostolii, dupa tradarea lui Iuda, care a vândut sânge nevinovat, n-au voit sa ramâna 11 si au mai ales un apostol. S-au speriat si ei de acest numar? Voiau sa fie 12 ca sa mearga în lume doi câte doi asa cum i-a trimis Cristos. Voiau sa reprezinte cele 12 triburi ale lui Israel care au format poporul ales al Vechiului Testament. Ei aveau menirea sa formeze un nou popor ales care sa cuprinda toate natiunile de sub cer.

Dupa aceste date vine 11 aprilie care are puterea sa schimbe istoria omenirii. Nu va speriati, caci nu cunosc nici un plan pus la cale de gruparea terorista Al-Qaida. 11 aprilie e ziua Pastelui, anul acesta, e ziua în care crestinii sarbatoresc împreuna Învierea Domnului. Aceasta coincidenta parca vrea sa arate ca nu moartea îsi are ultimul cuvânt, ci învierea.

"Voi iubiti viata, noi iubim moartea", anunta o voce venita din întunecimi, unde se pun la cale atentatele. Ar fi frumos ca America si Europa sa iubeasca viata în sensul crestin. "Viata s-a aratat si noi am vazut-o", spunea sfântul Ioan. Nu se poate spune ca e iubita viata de care vorbeste evanghelistul. Altceva iubesc oamenii: un trai luxuriant, care devine o ofensa pentru cei care se afla într-o lume lipsita de bunatati.

Cauza tuturor relelor este dorinta de câstig. Aceasta dorinta e accelerata la maxim în zilele noastre. Si rezultatul nu poate fi altul decât ceea ce se vede. Vrem sau nu vrem sa recunoastem, atentatele sunt un semnal ca ceva nu e în ordine. America si Europa nu s-au repezit cu toata înflacararea sa-i iubeasca pe cei care sunt în urma cu nivelul de trai, ci întotdeauna au urmarit un câstig, un interes. Acest stil de viata e departe de cel evanghelic. În mintea si viata americanilor sau europenilor mai are oare loc printre atâtea idei acel gând divin "Sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti?"

E usor de observat ca relele se înmultesc atunci când e abandonata evanghelia si din gândire si din viata, când e abandonata iubirea. Masurile de securitate care se iau prin sporirea vigilentei, prin ascultarea tuturor celularelor sau altceva de felul acesta, nu vor fi în stare sa dea siguranta omului pe planeta noastra pentru ca asa cum spune Cristos "fiii întunericului sunt mai întelepti decât fiii luminii". Lucrul cel mai urgent, care ar putea schimba viata pe pamânt, ar fi ca macar crestinii sa ia în serios evanghelia si sa treaca la un stil de viata propus de Cristos. Orice întârziere în acest sens nu face decât sa mentina o permanenta teama, în sufletele oamenilor, lucru pe care si-l doresc cei care stau în spatele atentatelor. "Nu va temeti de cei care ucid trupul, dar sufletului nu-i pot face nici un rau, ci mai degraba temeti-va de cei care pot pierde si sufletul si trupul în gheena", spune Cristos.

Dupa înviere, primele cuvinte pe care Isus le-a spus ucenicilor înspaimântati, au fost "Pace voua!". Ziua de 11 aprilie, ziua Pastelui, va fi oare în stare sa alunge orice teama sau vom sta în asteptarea unor evenimente mai dezastruoase decât cele din 11 septembrie si 11 martie? Ziua Pastelui ar putea schimba istoria omenirii, daca oamenii ar mai privi si la cele de sus, nu doar la cele de jos.

Pr. Eugen Budau
www.ercis.ro

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=18
Vă rugăm să respectați drepturile de autor