www.profamilia.ro /resurse.asp?articole=17
 
 RESURSE 

Colectorul de articole

THE PASSION OF THE CHRIST DE MEL GIBSON: O MARTURIE DE CREDINTA

Pe data de 15 martie 2004, actorul Jim Caviezel, care a avut rolul principal în filmul The Passion of the Christ a lui Mel Gibson, a fost primit de catre Sfântul Parinte. Seara, actorul a dorit sa prezinte el însusi filmul întregii Curii Romane prezente in aula amfiteatrului Regina Apostolorum al Ateneului Pontifical. Am avut marea ocazie sa vad acest film în avanpremiera si sa stau de vorba cu actorul Jim Caviezel la sfârsitul proiectiei. A fost o experienta extraordinara pe care as dori s-o împartasesc în aceste câteva rânduri.

Pr. Claudiu Barbut

Jim Caviezel: "Interpretarea rolului lui Isus m-a ajutat sa-l cunosc mai bine pe Mântuitorul"

"Nu m-am gândit niciodata de ce, când eram mic, îmi placea mult sportul, în mod special baschetul. Am crezut, pâna nu de mult, ca voi ajunge un bun atlet. Când eram adolescent, în perioada cautarilor, m-am dus la tatal meu si i-am spus: 'Cred ca Domnul ma cheama sa fac un lucru deosebit în viata, însa nu descopar înca ce anume trebuie sa fac. Simt ca ma cheama, însa nu stiu în ce directie sa merg'. Tatal meu mi-a raspuns: 'Poate te cheama sa fi preot'. Anii care au urmat nu au confirmat cuvintele tatalui meu, însa crescând, parintii m-au ajutat sa descopar - în Biserica Romano-Catolica - darul credintei în Isus. Cu anii am descoperit si calitati proprii, în mod special talentul de a interpreta. Am început sa ma pregatesc pentru a fi actor, totul mergea fantastic, am crescut din toate punctele de vede si am ajuns la Hollywood unde... reputatie, faima si glorie (pamânteasca).

Într-o zi primesc un telefon de la managerul lui Mel Gibson: 'Sunteti cautat de Gibson pentru a interpreta un rol în care este esential sa stiti sa faceti surf '. Am acceptat si m-am întâlnit cu Mel Gibson... În primele minute regizorul mi-a vorbit despre surf si apoi m-a întrebat daca eu cred în Dumnezeu si ce cred eu despre Patimirea lui Cristos. Imediat mi-am dat seama ca surf-ul nu avea nici o legatura. Era numai un motiv. I-am raspuns: Vrei sa fac rolul lui Isus? El nu mi-a spus nimic si mi-a lasat timp de gândire pâna a doua zi.

Primesc un telefon a doua zi de la el. 'Cine e?' 'Mel', raspunde. 'Mel si mai cum?' întreb. 'Mel... Cross'. 'În acest caz eu sunt Isus Cristos', am raspuns. Mel a început sa-mi spuna ca acest rol este dificil, incomod, ca îmi pot ruina cariera de actor, ca o sa fiu luat în râs de colegii mei actori de la Hollywood. A încercat sa ma convinga sa nu accept acest rol, însa am decis contrariul. Astfel am descoperit ca sporturile pe care le-am facut, evolutia pe care am avut-o din punct de vedere uman si artistic au avut un anume scop: acela de a putea interpreta acest rol crucial din viata mea. Nu a fost usor: chiar din punct de vedere fizic a fost un rol extenuant. Mi-am amintit ca Mel îmi povestea ca a avut momente dificile în viata, odata ajungând chiar în pragul sinuciderii, însa credinta în Isus l-a salvat. Atunci a promis Domnului ca va face un film pentru ca el, si poate si altii de lânga el, sa poata pretui marele dar al Mântuirii."

 

Întâlnirea cu Jim Caviezel

- Acest film te-a ajutat sa cresti în credinta? l-am întrebat pe Jim Caviezel la sfârsitul filmului. Iata ce mi-a raspuns:

- Da, si cred ca foarte mult. Am avut o ocazie privilegiata de a ma apropia de cuvântul lui Isus, de a avea o comuniune speciala cu El. Când am început filmarile mi-am dat seama ca fiecare minut însemna o noua sansa de a ma apropia de Mântuitorul. Am început sa studiez latina si aramaica. Nu eram pregatit si stiam ca am nevoie de ajutorul Sau ca sa-l pot face cunoscut. Prietenii mei preoti m-au ajutat sa înteleg si sa ma rog. Stiam ca nu as fi putut sa interpretez acest rol fara ajutorul lui Isus si al Mamei sale Sfinte. Intrarea în comuniune cu Dumnezeu m-a ajutat sa trec bariere umane pe care nu credeam ca sunt capabil sa le depasesc: frigul pâna la congelare, biciuirea si oboseala fizica pâna la extenuare. În zilele în care am filmat momentul crucificarii, a trebuit sa ramân pe cruce ore întregi. Datorita frigului si a pozitiei, nu eram capabil sa manânc. Au fost zile în care m-am hranit numai cu Trupul Domnului, dimineata, la Sfânta Liturghie. I-am cerut în acele momente, precum si în toate zilele cât au durat filmarile, sa ma ajute sa-l comunic lumii pe El si nu pe mine ca protagonist.

- Astazi a fost o zi speciala pentru tine?

- Absolut. Dimineata am avut marea onoare de a-l întâlni pe Sfântul Parinte si de a-i multumi pentru tot ceea ce face. I-am marturisit ca pentru mine el a fost un model de curaj care mi-a dat forta în momentele dificile. Ma aflu în aceasta aula în fata multor cardinali, episcopi, preoti si calugarite si sunt emotionat. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti, pentru ca v-ati oferit viata Domnului, pentru marturia voastra de credinta.

Voi sunteti eroii mei si veti ramâne astfel pentru totdeauna în sufletul meu. Rugati-va pentru mine.

 

Filmul

În timp ce Jim Caviezel urca scarile amfiteatrului, pe ecranul panoramic începea proiectia filmului. Umbra actorului proiectata pe ecran disparea cu fiecare treapta urcata, pentru a da spatiu unicului protagonist al acestui film: Isus Cristos. Muzica, atmosfera apasatoare, imaginea Mântuitorului, suferinta de pe fata sa ne-a proiectat în câteva secunde în realitatea din Getsemani. Ritmul imaginilor, putinele cuvinte rostite în limba aramaica ne-a predispus spre o profunda meditatie. Fiecare detaliu devine un element important în realizarea simfoniei Mântuirii, stiind bine noi toti ca ultima parte a acestei simfonii nu este Crucea ci Învierea. Toate personajele traiesc momentul patimii într-o continua tensiune care se dovedeste a fi benefica pentru unii, iar pentru altii un cosmar.

Maria, interpretata de actrita românca de origine evreiasca Maia Morgenstern, este tot timpul alaturi de fiul sau pe drumul Calvarului. Ea reprezinta imaginea durerii dar si a bucuriei de a fi mama. Gesturile sublime si pline de gingasie din copilaria si adolescenta lui Isus cristalizeaza dragostea de mama si forta credintei. Îmi amintesc cu placere de cuvintele lui Jim Caviezel care, aflând ca sunt un preot din România mi-a spus: "Maia Morgenstern este si ea românca. O femeie extraordinara si o actrita deosebita. A fost pentru mine un privilegiu sa o cunosc si sa pot interpreta Patimirea lui Isus lânga o persoana din poporul lui Isus, dar dintr-o cultura a Europei rasaritene. A interpretat sublim rolul Mariei." Maria Magdalena, interpretata de Monica Belluci, participa alaturi de Mama lui Isus la drama Calvarului.

Titlul filmului ne arata intentia autorului de a se concentra mai mult asupra Patimirii, asupra misterului Mântuirii noastre prin cruce, însa mesajul este clar: acela al vietii si sperantei. Sângele pretios a lui Cristos varsat în curtea lui Pontiu Pilat la biciuire, pe drumul Calvarului si pe Cruce, este pretul mântuirii noastre. Giulgiul în care era înfasurat Mântuitorul se goleste si trupul sau se ridica de la pamânt pentru a lua locul la dreapta Tatalui. Iar fetele tuturor celor care au sperat în El se însenineaza, se umplu de lumina, de pace si de viata.

 

Concluzie

"The Passion of the Christ" vizionat cu ochii credintei te patrunde în profundul sufletului, te face sa constientizezi marele dar al mântuirii dat noua prin Cristos, stimulându-te sa meditezi asupra vietii tale, asupra lucrurilor realizate pâna acum si a celor pe care trebuie sa le înfaptuiesti, în lumina marelui dar al credintei primite la botez. Este o ocazie care ni se ofera si prin care noi putem sa ne apropiem mai mult de realitatea credintei noastre, ocazie la care noi putem sa raspundem cu un act de credinta, facând viata noastra asemeni cu cea a lui Cristos.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/resurse.asp?articole=17
Vă rugăm să respectați drepturile de autor