www.profamilia.ro /porunci.asp?ploscaru=04
 
 PORUNCI 

Predici despre porunci
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 19.11.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 10 august 1990

Dragi credinciosi,

Ieri am vorbit despre porunca a treia dumnezeiasca: "Sa cinstesti ziua Domnului".

Un negustor bogat cunostea un pantofar care lucra duminica. Întrebându-l de ce lucreaza duminica, pantofarul s-a plâns ca are o familie grea iar pentru a o putea sustine trebuie sa lucreze si duminica. Negustorul s-a oferit sa-i plateasca el, timp de o jumatate de an, banii pe care i-ar câstiga duminica. Dupa o jumatate de an l-a întrebat: "Cum îti merge?". "De atunci îmi merge bine, am reusit sa-mi cumpar si o vaca". Deci, tinerea zilelor de duminica nu aduce paguba.

În aceasta porunca a treia dumnezeiasca se cuprinde si porunca Bisericii: "Sa asculti Sfânta Liturghie în duminici si sarbatori". Sfânta Liturghie trebuie ascultata cu intentie, cu atentie, si cu prezenta corporala. Ce înseamna cu intentie? Sa merg la biserica cu intentia ca acolo pe altar se aduce jertfa lui Isus Cristos, reînnoita în mod nesângeros. Daca cineva merge la biserica numai sa asculte pe cineva care cânta foarte frumos, acesta nu a fost la biserica pentru a asculta Sfânta Liturghie, ci s-a dus sa asculte pe cântaretul cutare. Sau, daca cineva merge sa vada pictura bisericii, facuta de un pictor renumit si în timpul acela se slujeste Sfânta Liturghie, el nu s-a dus cu gândul sa asculte Liturghia, ci s-a dus sa vada o pictura renumita. Omul trebuie sa mearga la biserica cu intentia de a asculta Sfânta Liturghie.

În al doilea rând trebuie sa fie cu atentie, adica sa asculte rugaciunile pe care le spune preotul si mai ales sa fie atent la consacrare. Ca va zice si alte rugaciuni particulare este bine, dar trebuie atentie. Daca cineva merge la biserica si citeste un ziar sau o carte, sau vorbeste cu cineva tot timpul, acesta nu a ascultat Sfânta Liturghie. Atentia lui nu a fost la celebrarea liturgica, ci la ceea ce citea el.

Trebuie sa ascultam Sfânta Liturghie întreaga, adica de când preotul zice: "Binecuvântata este împaratia Tatalui, a Fiului si a Spiritului Sfânt..." si pâna la sfârsit. Daca din anumite cauze cineva întârzie, dar a fost de fata când a iesit preotul cu darurile, el a ascultat Sfânta Liturghie; dar aceasta sa nu se faca din lene. Tot asa, daca cineva dupa cuminecare nu mai poate sta, are Sfânta Liturghie întreaga daca are motiv bine întemeiat; dar, sa nu iasa din lene sau plictiseala. Intentia conteaza. Nu este pacat greu, dar este o ireverenta adusa lui Dumnezeu, care este în sufletul nostru sau a celor care au fost de fata si s-au cuminecat.

Trebuie sa fie prezenta corporala, adica sa fim prezenti în biserica. Are prezenta corporala cel care nu are loc sa vada preotul sau nu-l aude bine, caci intentia lui a fost de a asculta Sfânta Liturghie si a urmarit-o, fie era dupa un stâlp, pe un coridor sau în sacristie. Unde poti asculta Sfânta Liturghie? Sfânta Liturghie o poti asculta în orice biserica. Dar, este valabil daca o asculti la radio? Daca cineva nu poate merge la biserica pentru ca este bolnav, sau are de îngrijit un copil mic, un bolnav, este valabil.

Pentru aceasta, la biserica noastra, în duminici si sarbatori sunt trei Liturghii, ca sa poata asculta toti Sfânta Liturghie, pentru ca este porunca lui Dumnezeu si face pacat de moarte cel care nu asculta din lene Sfânta Liturghie. De aceea noi facem aici trei Liturghii: la ora 9.00, la 10.30 si seara la ora 17.00. Deci, poate oricine sa asculte Sfânta Liturghie, si cei care asculta Sfânta Liturghie împlinesc porunca lui Dumnezeu si a Bisericii. Amin!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?ploscaru=04
Vă rugăm să respectați drepturile de autor