www.profamilia.ro /porunci.asp?catil=27
 
 PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

Cuprinscapitolul anterior PORUNCILE BISERICII

A PATRA PORUNCA A BISERICII: Sa-ti marturisesti pacatele la preotul rânduit si sa te cumineci cel putin o data pe an, la Pasti.

A CINCEA PORUNCA A BISERICII: Sa nu faci nunta în zilele oprite ale anului.

1. A patra porunca a Bisericii ne cere sa ne spovedim cel putin o data pe an cu dispozitiile necesare.

Expunerea Doctrinei

2. Este pacat de moarte sa lasi un an întreg fara sa te marturisesti, pentru ca aceasta înseamna a nu asculta de Biserica în materie grava.

3. Cel care nu se spovedeste bine nu respecta învatatura Marturisirii anuale, pentru ca Isus Hristos si Biserica nu cer numai sa te spovedesti, ci sa te spovedesti bine.

4. Este bine sa faci Spovada în Postul Pastelui, pentru ca ea sa serveasca de pregatire pentru Împartasania Pascala.

5. Trebuie sa începi sa te spovedesti atunci când e posibil sa-L superi pe Dumnezeu de moarte, adica pe la vârsta de sapte ani.

6. Prin a patra porunca, Biserica cere tuturor credinciosilor care au atins vârsta priceperii sa se spovedeasca cel putin o data pe an, la Pasti.

7. Trebuie sa faci Împartasirea Pascala în parohia ta, daca nu ai permisiunea sa o faci altundeva.

8. Este un pacat de moarte sa nu te împartasesti la Pasti, caci aceasta înseamna a nu-L asculta pe Dumnezeu în materie grava, a dispretui cea mai mare binefacere a lui Dumnezeu si a-l scandaliza pe aproapele tau.

9. Când Biserica ne cere sa ne spovedim cel putin o data pe an si sa ne împartasim cel putin la Pasti, ea ne lasa sa întelegem ca doreste ca toti credinciosii sa se împartaseasca mai mult decât o data pe an.

10. Biserica doreste acest lucru, pentru ca este dificil sa traiesti crestineste, daca nu te spovedesti si nu te împartasesti decât o data pe an. Ea sfatuieste pe toti credinciosii, sa se împartaseasca chiar în fiecare zi.

 

Explicatia Tabloului

11. În partea de sus a tabloului, în dreapta, vedem deschizându-se o serie de sarbatori recomandate de Biserica crestinilor, pentru a fi sfintite prin primirea Sacramentelor Pocaintei si al Euharistiei. Aceste sarbatori sunt: Rusaliile, Sfânta Treime, Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Adormirea Maicii Domnului, Nasterea Sfintei Fecioare Maria, Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, Comemorarea credinciosilor morti, Craciunul, Boboteaza si Prezentarea la Templu.

12. În stânga, vedem Poarta Postului Pastelui pe care Biserica o deschide bunilor crestini pentru a-i pregati, prin rugaciune si penitenta, pentru Spovedania si Împartasania Pascala. Nu toti crestinii raspund apelului Bisericii: un mare numar dintre ei prefera placerile lumesti în locul împlinirii îndatoririlor religioase.

13. În centrul tabloului, vedem un bal unde se duc cei care pun distractiile lumesti înaintea grijii pentru mântuirea lor.

14. Deasupra portii, se gaseste un confesional unde credinciosii se spovedesc, primesc iertarea pacatelor, redobândesc pacea sufletului si prietenia lui Dumnezeu. Din înaltul Crucii, care se ridica deasupra confesionalului, Isus Hristos le da harul dobândit pin sângele si moartea Sa. În dreapta confesionalului, vedem credinciosii care îsi îndeplinesc îndatorirea Împartasaniei Pascale si care primesc, cu Sfânta Euharistie, garantia vietii vesnice. Ei se îndreapta, dupa ce s-au împartasit, catre Isus care se înalta la cer, ca pentru a intra în posesia fericirii pe care El a promis-o spunând: "Cel care manânca din Trupul Meu si bea din Sângele Meu are viata vesnica. "

15. Vedem, în partea de jos a tabloului, în coltul din dreapta, israelitii reuniti în jurul mesei pentru a mânca mielul pascal. Deasupra lor, un înger înarmat cu o sabie stralucitoare se avânta pentru a ucide pe primii nascuti ai egiptenilor. La fel cum israelitii, însemnând usile lor cu sângele mielului pascal si hranindu-se cu carnea sa, au fost crutati de îngerul exterminator, tot asa si crestinii, care, prin Sacramentul Pocaintei, îsi purifica sufletele în sângele lui Isus Hristos si care, în Euharistie, se hranesc cu Trupul Sau, evita moartea vesnica în iad.

16. Marturisirile s-au facut întotdeauna în Biserica, chiar în timpul Apostolilor. În coltul din stânga, vedem niste crestini venind pe rând sa se spovedeasca Sfântului Pavel: aceasta s-a întâmplat la Efes, când mai multi dintre cei care au crezut predica Sfântului Pavel au veni sa se marturiseasca.

17. A cincea porunca ne interzice sa facem nunta în zilele oprite de Biserica, si anume:
- în posturile si ajunurile de peste an;
- în perioada de la Craciun la Boboteaza.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?catil=27
Vă rugăm să respectați drepturile de autor