www.profamilia.ro /porunci.asp?catil=20
 
 PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A VIII-A

Sa nu marturisesti strâmb împotriva aproapelui tau.

1. Aceasta porunca ne interzice: 1)marturia falsa; 2)minciuna; 3)calomnia; 4)clevetirea, bârfa; 5)judecata pripita.

2. Face o marturie falsa când suntem chemati în justitie ca martori si nu spunem adevarul.

3. Marturia falsa este un pacat de moarte, caci cel care o face comite un sperjur, pentru ca încalca juramântul pe care l-a facut de a spune adevarul, mai mult, el comite o nedreptate, facând sa fie condamnat un nevinovat.

4. Cel care a depus marturie mincinoasa este obligat sa repare tot raul facut.

5. Se pacatuieste de asemenea într-un mod asemanator, de exemplu producând dovezi false, facând sa fie condamnat sau condamnând pe cel care este stiut ca nevinovat.

 

Explicatia Tabloului

6. Partea de sus a acestui tablou ni-L înfatiseaza pe Domnul Nostru Isus Hristos, adus de evrei, în fata lui Pilat, asezat la masa de judecata. Unul dintre cei de fata ridica mâna, aratându-L pe Isus si declarând ca L-a auzit interzicând plata tributului lui Cezar. Avem aici o marturie falsa, caci Isus spusese, dimpotriva, ca trebuie sa se dea lui Cezar ceea ce este al lui Cezar.

7. Sfântul Marcu povesteste o alta marturie falsa împotriva Domnului Nostru.

Arhiereii si întreg Sinedriul cautau o marturie împotriva lui Isus, ca sa-L osândeasca la moarte, dar nu gaseau. Caci multi dadeau marturii mincinoase împotriva Lui, dar marturiile lor nu se potriveau. Unii se ridicau si dadeau aceasta marturie mincinoasa împotriva Lui: Noi l-am auzit zicând: Voi darâma acest Templu, facut de mâna de om. Dar nici în aceasta privinta marturia lor nu era una. Atunci marele preot se ridica în mijlocul lor si-L întreba pe Isus: Nu raspunzi nimic? Ce marturie depun acesti oameni împotriva ta? Dar El tacea si nu raspundea nimic. Marele preot îl întreba din nou: Esti tu, Hristos, Fiul Celui Binecuvântat? Isus raspunse: Eu sunt. Iar voi Îl veti vedea pe Fiul Omului sezând la dreapta Tatalui si venind pe norii cerului. (Mc 14, 55-62)

8. În partea de jos a tabloului, în stânga, o vedem pe Izabela, sotia lui Ahab, regele Israelului, devorata de câini. Aceasta femeie nelegiuita, vrând sa scape de Nabot, care refuzase sa-i cedeze lui Ahab mostenirea parintilor sai, a mituit oameni sa aduca marturii mincinoase prin care l-au acuzat pe acesta ca L-a blestemat pe Dumnezeu si pe rege. Nabot a fost condamnat pe nedrept la moarte. Dar crima lui Izabela nu a ramas nepedepsita. Succesorul lui Ahab, Jehu, care apare aici calare pe un cal, o arunca din înaltul palatului sau, si corpul ei e devorat de câini.

9. Un alt exemplu de marturie mincinoasa este cea adusa de evrei împotriva Sfântului Stefan. Citim aceasta în Faptele Apostolilor:

Si cuvântul lui crestea, iar numarul discipolilor sporea mult la Ierusalim, si o sumedenie de preoti dadeau ascultare credintei. Stefan, plin de har si putere, înfaptuia minuni si semne mari în popor. Dar unii din sinagoga numita a Liberatilor, Cireneilor, Alexandrinilor si a celor din Cilicia si Asia se ridicara sa discute cu Stefan. Nu puteau însa tine piept întelepciunii si Spiritului cu care vorbea. Atunci mituira oameni care sa zica: L-am auzit rostind cuvinte de hula împotriva lui Moise si a lui Dumnezeu. Întarâtara poporul, batrânii si carturarii, apoi dadura navala, îl luara cu sila si-l dusera la Sinedriu. Pusera martori falsi, care sa zica: Acest om vorbeste fara încetare împotriva acestui Lacas sfânt si împotriva legii. L-am auzit spunând ca Isus, Nazarineanul acela, va darâma acest Lacas si va schimba datinile ce ni le-a lasat Moise. (F 6, 7-14)

10. În dreapta, îl vedem pe Daniel, în vârsta de doisprezece ani; în fata lui este Suzana, înconjurata de parinti si de prieteni. Cei doi batrâni, pe care-i vedem în spatele Suzanei, facusera, împotriva ei, o marturie mincinoasa, declarând ca au surprins-o comitând o fapta josnica. Suzana a fost condamnata la moarte si urma sa fie omorâta, când tânarul Daniel a strigat ca este nevinovata. El a dovedit ca cei doi batrâni au depus marturii mincinoase si astfel acestia au fost ucisi.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/porunci.asp?catil=20
Vă rugăm să respectați drepturile de autor