www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=9martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Joi (9 martie 2006): "Cu cât mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da cele bune celor care i le cer!"

 

Evanghelia: Matei 7,7-12

Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide. Sau cine este omul acela între voi care, de va cere fiul sau pâine, oare el îi va da piatra? Sau de-i va cere peste, oare el îi va da sarpe? Deci, daca voi, rai fiind, stiti sa dati daruri bune fiilor vostri, cu cât mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El? Ci toate câte voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii.

Vechiul Testament: Estera 12,14-16.23-25 (partea deuterocanonica)

Si regina Estera, cuprinsa de o neliniste de moarte, se îndrepta catre Domnul. Si s-a rugat Domnului Dumnezeului lui Israel si a spus: "O, Domnul meu, tu esti singurul nostru Rege; ajuta-ma, caci sunt singura si nu am nici un ajutor decât pe Tine, caci pericolul este aproape. De când m-am nascut am auzit în tribul familiei mele ca Tu, Doamne, l-ai ales pe Israel dintre toate neamurile si pe parintii nostri dintre toti stramosii lor, si ca ai facut pentru ei tot ceea ce ai promis."

 

Meditatie: Doriti ca Dumnezeu sa auda rugaciunile voastre? Rugaciunea Esterei în numele poporului sau este un model pentru noi. Ea s-a rugat pentru ajutor în conformitate cu promisiunea lui Dumnezeu de a fi fidel poporului Sau. Dumnezeu doreste ca noi sa ne amintim promisiunile Lui si sa ne bazam pe ajutorul lui atunci când ne rugam. Isus a dorit sa înalte asteptarile discipolilor sai atunci când i-a învatat cum sa se roage. Parabola lui Isus despre tatal care îsi hraneste fiul ilustreaza un fapt de neconceput! Cum ar putea un tata iubitor sa refuze sa îi dea copilului sau ceea ce este bun; sau mai rau, sa îi dea ceea ce este daunator? În concluzie, Isus face o afirmatie uimitoare: Cu cât mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da cele bune celor care i le cer! Tatal nostru ceresc da cu darnicie dincolo de asteptarile noastre. Isus i-a învatat pe discipolii Sai sa se roage cu încredere deoarece Tatal ceresc, în bunatatea Sa, raspunde întotdeauna la rugaciune. De aceea ne putem ruga cu îndrazneala: Pâinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi.

Aceia care cunosc si au încredere în iubirea lui Dumnezeu, se roaga cu mare îndrazneala. Sa ascultam ce spunea despre puterea rugaciunii Sf. Ioan Gura de Aur, un Parinte al Bisericii din secolul al V-lea: "Rugaciunea este o armura eficienta, o comoara ce nu se micsoreaza, o mina care nu se goleste niciodata, un cer neacoperit de nori, un cer netulburat de furtuna. Este radacina, fântâna, si mama a o mie de binecuvântari. Depaseste cu mult puterea unui monarh. ... Nu vorbesc despre rugaciunea care este rece si slaba, lipsita de vlaga si zel. Vorbesc despre aceea care vine dintr-o minte larga, copilul unui spirit pocait, rodul unui suflet convertit - aceasta este rugaciunea care urca la cer. ... Puterea rugaciunii a subjugat taria focului, a îmblânzit racnetele leilor, a redus la tacere anarhii, a stins razboaie, a linistit natura, a alungat demonii, a stricat lanturile mortii, a deschis portile raiului, a usurat boli, a înlaturat înselatorii, a salvat cetatea de la distrugere. Pe scurt rugaciunea are puterea de a distruge tot ceea ce se opune binelui."

Rugaciunea izvoraste din iubirea lui Dumnezeu; si iubirea personala pe care o aratam aproapelui nostru este alimentata de iubirea pe care Dumnezeu a revarsat-o în inimile noastre prin Duhul Sfânt (Romani 5,5). Isus îsi încheie discursul despre rugaciune amintindu-ne ca trebuie sa ne purtam cu aproapele nostru asa cum dorim sa se poarte cu noi Dumnezeu si ceilalti. Nu trebuie doar sa evitam sa facem vreun rau aproapelui, ci trebuie sa cautam în mod activ bunastarea lui. Facând astfel, împlinim legea si profetii, adica ceea ce Dumnezeu cere de la noi - a-l iubi pe Dumnezeu cu tot ceea ce avem si suntem, si a-l iubi pe aproapele ca pe noi însine. Duhul Sfânt este gata întotdeauna sa transforme vietile noastre dupa modul de a iubi al lui Isus. Sunteti însetati de sfintenia si de focul iubirii lui Dumnezeu?

"Fa-ma sa te iubesc, Domnul meu si Dumnezeul meu, si sa ma vad pe mine asa cum sunt cu adevarat - un peregrin în aceasta lume, un crestin chemat la a respecta si a iubi pe toti aceia ale caror vieti le ating, aceia care au autoritate asupra mea sau care se afla sub autoritatea mea, prietenii si dusmanii mei. Ajuta-ma sa înving mânia cu blândete, lacomia cu generozitate, apatia cu fervoare. Ajuta-ma sa uit de mine si sa ajung la ceilalti" (Rugaciune atribuita Papei Clement al XI-lea).

Psalmul 137
Lauda-Te-voi, Doamne, cu toata inima mea, ca ai auzit cuvintele gurii mele si înaintea îngerilor Îti voi cânta.
Închina-ma-voi în locasul Tau cel sfânt si voi lauda numele Tau, pentru mila Ta si adevarul Tau; ca ai marit peste tot numele cel sfânt al Tau.
În orice zi Te voi chema, degraba ma auzi! Sporeste în sufletul meu puterea.
Sa Te laude pe Tine, Doamne, toti împaratii pamântului, când vor auzi toate graiurile gurii Tale,
Si sa cânte în caile Domnului, ca mare este slava Domnului.
Ca înalt este Domnul si spre cele smerite priveste si pe cele înalte de departe le cunoaste.
De ajung la necaz, viaza-ma! Împotriva vrajmasilor mei ai întins mâna Ta si m-a izbavit dreapta Ta.
Domnul le va plati lor pentru mine. Doamne, mila Ta este în veac; lucrurile mâinilor Tale nu le trece cu vederea.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=9martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor