www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=8martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Miercuri (8 martie 2006): Semnul lui Iona pentru o generatie rea

 

Evanghelie: Luca 11,29-32

Iar îngramadindu-se multimile, El a început a zice: Neamul acesta este un neam viclean; cere semn dar semn nu i se va da decât semnul proorocului Iona. Caci precum a fost Iona un semn pentru Niniviteni asa va fi si Fiul Omului semn pentru acest neam. Regina de la miazazi se va ridica la judecata cu barbatii neamului acestuia si-i va osândi, pentru ca a venit de la marginile pamântului, ca sa asculte întelepciunea lui Solomon; si, iata, mai mult decât Solomon este aici. Barbatii din Ninive se vor scula la judecata cu neamul acesta si-l vor osândi, pentru ca s-au pocait la propovaduirea lui Iona; si, iata, mai mult decât Iona este aici.

 

Vechiul Testament: Iona 3,1-10

Si a fost cuvântul Domnului catre Iona, pentru a doua oara, zicând "Scoala si porneste catre cetatea cea mare a Ninivei si vesteste-le ceea ce îti voi spune! Si s-a sculat Iona si a mers în Ninive, dupa cuvântul Domnului. Si Ninive era cetate mare înaintea lui Dumnezeu; îti trebuia trei zile ca s-o strabati Si a patruns Iona în cetate, zicând: "Patruzeci de zile mai sunt, si Ninive va fi distrusa! Atunci Ninivitenii au crezut în Dumnezeu, au tinut post si s-au îmbracat cu sac, de la cei mai mari si pâna la cei mai mici Si a ajuns vestea pâna la regele Ninivei. Acesta s-a sculat de pe tronul sau, si-a lepadat vesmântul lui cel scump, s-a acoperit cu sac si s-a culcat în cenusa Apoi, din porunca regelui si a dregatorilor sai, s-au strigat si s-au zis acestea: Oamenii si animalele, vitele mari si mici sa nu manânce nimic, sa nu pasca si nici sa bea apa Iar oamenii sa se îmbrace cu sac si catre Dumnezeu sa strige din toata puterea si fiecare sa se întoarca de pe calea lui cea rea si de la nedreptatea pe care o savârsesc mâinile lui Poate ca Dumnezeu Se va întoarce si Se va milostivi si va tine în loc iutimea mâniei Lui ca sa nu pierim! Atunci Dumnezeu a vazut faptele lor cele de pocainta, ca s-au întors din caile lor cele rele. Si i-a parut rau Domnului de prezicerile de rau pe care li le facuse si nu le-a împlinit.

 

Meditatie: Acordati suficienta atentie semnelor de avertizare? Multe nenorociri ar fi putut fi evitate daca oamenii ar fi acordat atentie unor astfel de semne. Când liderii religiosi i-au cerut lui Isus un semn, El le-a dat un avertisment serios cu privire la dezastrul spiritual. Era caracteristic pentru evrei ca ei sa ceara "semne" de la trimisii lui Dumnezeu pentru a-si autentifica cele spuse. Când liderii religiosi l-au presat pe Isus sa le ofere o dovada pentru afirmatiile Sale, El a spus prin acele cuvinte ca El este semnul lui Dumnezeu si ca ei nu au nevoie de vreo alta dovada din cer decât propria lui persoana. Ninivitenii au recunoscut avertismentul lui Dumnezeu atunci când le-a vorbit Iona, si s-au pocait. Si Regina din Saba a recunoscut întelepciunea lui Dumnezeu în Solomon. Iona a fost semnul lui Dumnezeu si mesajul sau a fost mesajul unui Dumnezeu îndurator fata de oamenii din Ninive. Din pacate liderii religiosi nu s-au multumit sa accepte semnele aflate chiar în fata ochilor lor. Ei au respins mesajul lui Ioan Botezatorul si acum îl resping pe Isus ca Unsul lui Dumnezeu (Mesia) si nu tin seama de mesajul Sau. Simeon a profetit la nasterea lui Isus ca El era "pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va stârni împotriviri... pentru ca sa se descopere gândurile din multe inimi" (Luca 2,34-35). Isus si-a confirmat mesajul prin multe minuni, în pregatirea celui mai mare semn dintre toate - învierea Sa în cea de-a treia zi.

Domnul Isus a venit pentru ca sa ne elibereze de sclavia pacatului si a dorintelor daunatoare. Prin darul Duhului Sfânt, El îsi revarsa iubirea în inimile noastre pentru ca noi sa putem întelege vointa Sa pentru vietile noastre si sa pasim pe drumul Sau de sfintenie. Dumnezeu cerceteaza inimile, nu pentru a ne condamna, ci pentru a ne arata unde avem nevoie de harul Sau mântuitor si de ajutorul Sau. El ne cheama sa îl cautam cu pocainta adevarata, cu umilinta, si cu onestitatea de a ne întelege pacatele drept ceea ce sunt ele în realitate - o respingere a iubirii si a vointei Sale pentru vietile noastre. Dumnezeu ne va transforma daca ascultam cuvântul Sau si permitem Duhului Sau Sfânt sa lucreze în inimile noastre. Cereti-i Domnului sa va reînnoiasca mintea si sa va sporeasca setea dupa întelepciunea sa. Iacob spune ca "întelepciunea cea de sus întâi este curata, apoi pasnica, îngaduitoare, ascultatoare, plina de mila si de roade bune, neîndoielnica si nefatarnica" (Iacob 3,17). O persoana care are îndoieli nu poate primi acest fel de întelepciune. Cel hotarât doreste un singur lucru - placerea lui Dumnezeu. Dumnezeu doreste sa ne bucuram în El si sa cunoastem libertatea adevarului si iubirii Sale. Sunteti însetati de sfintenia fara de care nimeni nu îl va vedea pe Domnul (Evrei 12,14)?

"Doamne, schimba inima mea si umple-ma cu întelepciunea Ta, pentru ca sa iubesc caile Tale. Da-mi harul si curajul de a ma împotrivi ispitelor si perseverenta pentru ca sa îmi doresc cu adevarat sa fac ceea ce îti este placut Tie."

 

Psalmul 50,4-5.13-14.19-20
Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu înaintea mea este pururea.
Tie unuia am gresit si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu.
Da-mi mie bucuria mântuirii Tale si cu duh stapânitor ma întareste.
Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce.
Fa bine, Doamne, întru buna voirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.
Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=8martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor