www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=6martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Luni (6 martie 2006): "Tot ce nu ati facut unuia dintre acestia, cei mai mici, mie nu mi-ati facut"

 

Evanghelia: Matei 25,31-46

Când va veni Fiul Omului în gloria lui, împreuna cu toti îngerii, atunci se va aseza pe tronul sau de marire. Si se vor aduna înaintea lui toate natiunile, iar el îi va desparti pe unii de altii, asa cum pastorul desparte oile de capre: va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga. Atunci regele va spune celor de la dreapta sa: «Veniti, binecuvântatii Tatalui meu, mosteniti împaratia care a fost pregatita pentru voi de la crearea lumii, caci am fost flamând si mi-ati dat sa manânc, am fost însetat si mi-ati dat sa beau, am fost strain si m-ati primit, gol si m-ati îmbracat, bolnav si m-ati vizitat, am fost în închisoare si ati venit la mine». Atunci îi vor raspunde cei drepti: «Doamne, când te-am vazut flamând si te-am hranit, sau însetat si ti-am dat sa bei? Când te-am vazut strain si te-am primit, sau gol si te-am îmbracat? Când te-am vazut bolnav sau în închisoare si am venit la tine?» Iar regele le va spune: «Adevar va spun: tot ce ati facut unuia dintre fratii mei cei mai mici, mie mi-ati facut». Atunci va spune celor de la stânga: «Plecati de la mine, blestematilor, în focul cel vesnic pregatit pentru diavol si îngerii lui! Caci, am fost flamând si nu mi-ati dat sa manânc, am fost însetat si nu mi-ati dat sa beau, am fost strain si nu m-ati primit, gol si nu m-ati îmbracat, bolnav si în închisoare si nu m-ati vizitat». Atunci ei îi vor raspunde: «Doamne, când te-am vazut flamând, sau însetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau în închisoare si nu ti-am slujit?» Iar el le va raspunde: «Adevar va spun: tot ce nu ati facut unuia dintre acestia, cei mai mici, mie nu mi-ati facut». Si vor merge acestia în chinul vesnic, iar cei drepti în viata cea vesnica".

Vechiul Testament: Levitic 19,1-2.11-18

Grait-a Domnul cu Moise si a zis: "Vorbeste la toata obstea fiilor lui Israel si le zi; Fiti sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt. Sa nu furati, sa nu spuneti minciuna si sa nu însele nimeni pe aproapele sau. Sa nu va jurati strâmb pe numele Meu si sa nu pângariti numele cel sfânt al Dumnezeului vostru, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sa nu nedreptatesti pe aproapele si sa nu-l jefuiesti. Plata simbriasului sa nu ramâna la tine pâna a doua zi. Sa nu graiesti de rau pe surd si înaintea orbului sa nu pui piedica. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau. Sa nu faceti nedreptate la judecata; sa nu cautati la fata celui sarac si de fata celui puternic sa nu te sfiesti, ci cu dreptate sa judeci pe aproapele tau. Sa nu umbli cu clevetiri în poporul tau si asupra vietii aproapelui tau sa nu te ridici. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sa nu dusmanesti pe fratele tau în inima ta, dar sa mustri pe aproapele tau, ca sa nu porti pacatul lui. Sa nu te razbuni cu mina ta si sa nu ai ura asupra fiilor poporului tau, ci sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

 

Meditatie: Guverneaza iubirea lui Dumnezeu inima si gândurile Dvs, în tot ce faceti? Ieremia a anuntat un nou legamânt de har în care Dumnezeu pune legea înauntrul nostru si o înscrie în inimile noastre (Ieremia 31,31.33). Isus nu a venit doar sa împlineasca legea, ci si sa o transforme prin darul Duhului Sfânt care umple inimile noastre cu iubirea lui Dumnezeu (Romani 5,5). Îi permitem lui Dumnezeu sa ne purifice inimile, gândurile si tot ce facem?

Parabola lui Isus despre capre si oi trebuie sa fii amuzat si surprins audienta. Caprele si oile împart aceleasi pasuni peste zi, dar trebuie separate noaptea. Caprele sunt mai putin docile si mai putin linistite decât oile. Caprele au ajuns sa simbolizeze raul, si se spune tap ispasitor pentru cineva care suporta consecintele actiunilor altora (vezi si în Levitic). Separarea este o consecinta inevitabila a pacatului. Ziua Judecatii va revela cine a aratat compasiune si mila adevarata fata de semeni.

Parabola este asemanatoare celei cu Lazar si omul bogat. Bogatul, care l-a lasat pe Lazar sa moara la usa sa, a fost condamnat pentru paharul de apa si restul de mâncare pe care nu i le-a dat saracului. Când Martin de Tours, în secolul al IV-lea, a întâlnit un sarac dezbracat ce îngheta de frig, s-a oprit, si-a rupt mantaua în doua si jumatate i-a dat-o strainului. În acea noapte s-a visat în fata tribunalului ceresc, Isus fiind îmbracat în jumatatea sa de roba. Unul din îngerii prezenti a întrebat: "Stapâne, de ce porti aceasta mantie uzata?" Isus a raspuns: "Servitorul meu Martin mi-a dat-o." Discipolul si biograful lui Martin, Sulpicius Severus, ne spune ca în urma acestei viziuni Martin s-a botezat. Dumnezeu este îndurator; iubirea sa ne îndeamna sa îi tratam pe ceilalti cu îndurare si caldura. Când facem ceva pentru unul dintre cei mici ai lui Cristos, facem chiar pentru Cristos. Ne tratam semenii cu iubire asa dupa cum Cristos se poarta cu noi?

"Doamne Isuse Cristoase, fii Stapânul inimii mele. Fie ca iubirea Ta sa conduca inima mea, pentru ca eu sa gândesc si sa actionez doar cu iubire."

 

Psalmul 18,9-11.15
Judecatile Domnului sunt drepte, veselesc inima; porunca Domnului este stralucitoare, lumineaza ochii.
Frica de Domnul este curata, ramâne în veacul veacului. Judecatile Domnului sunt adevarate, toate îndreptatite.
Dorite sunt mai mult decât aurul, si decât piatra cea de mare pret; si mai dulci decât mierea si fagurele.
Si vor bineplacea cuvintele gurii mele si cugetul inimii mele înaintea Ta pururea; Doamne, Ajutorul meu si Izbavitorul meu.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=6martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor