www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=6aprilie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Joi (6 aprilie 2006): "Înainte de a fi Abraham, Eu sunt"

 

Evanghelia: Ioan 8,51-59

În timpul acela, Isus le-a spus iudeilor: "Adevar, adevar va spun, daca cineva pazeste cuvântul meu, nu va vedea moartea în veci". Iudeii i-au zis: "Acum vedem ca ai diavol; Abraham a murit, de asemenea si profetii, si tu zici: «Daca cineva pazeste cuvântul meu, nu va gusta moartea în veci». Oare esti tu mai mare decât parintele nostru Abraham? El a murit, de asemenea si profetii au murit. Cine crezi ca esti tu?" Isus a raspuns: "Daca ma slavesc pe mine însumi, slava mea nu este nimic; Tatal ma slaveste, el, despre care voi ziceti ca este Dumnezeul vostru; si totusi nu-l cunoasteti. Eu îl cunosc bine; si daca as zice ca nu-l cunosc, as fi si eu ca voi, un mincinos. Dar îl cunosc si pazesc cuvântul lui. Abraham, tatal vostru, a tresaltat de bucurie în speranta ca va vedea ziua mea: a vazut-o si s-a bucurat". Iudeii i-au zis: "Nu ai nici cincizeci de ani, si l-ai vazut pe Abraham!" Isus le-a zis: "Adevar, adevar va spun, înainte de a fi Abraham, eu sunt". La auzul acestor cuvinte, au luat pietre ca sa arunce în el. Dar Isus, ascunzându-se, a iesit din templu.

 

Vechiul Testament: Geneza 17,3-9

În zilele acelea, Abraham s-a aruncat cu fata la pamânt si Dumnezeu i-a vorbit astfel: "Iata legamântul, pe care-l fac cu tine: Vei fi tatal multor popoare. Nu te vei mai numi Abram, ci numele tau va fi Abraham; caci voi face din tine tatal multor popoare. Îti voi înmulti urmasii nespus de mult, voi scoate din tine popoare si regi vor iesi din tine. Voi încheia legamântul meu cu tine, iar dupa tine cu urmasii tai din neam în neam; acesta va fi un legamânt vesnic, în puterea caruia eu voi fi Dumnezeul tau si al urmasilor tai. Tie si urmasilor tai voi da toata tara Canaanului în stapânire vesnica; si eu voi fi Dumnezeul vostru". Apoi a zis Dumnezeu lui Abraham: "Sa pazesti legamântul meu, tu si urmasii tai dupa tine, din neam în neam".

 

Meditatie: Însetam dupa cunoasterea deplina a lui Dumnezeu - a-l cunoaste personal si a cunoaste puterea iubirii si a întelepciunii Sale pentru noi? Dumnezeu ne-a facut sa îl cunoastem si ne daruieste darul credintei si al întelegerii pentru ca sa crestem în cunoasterea Lui. Isus a provocat poporul lui Israel sa accepte cuvântul Sau ca revelatie a lui Dumnezeu. Spusele Lui au pus la încercare tocmai temelia credintei lor si a felului în care îl întelegeau pe Dumnezeu. Isus a sustinut o serie de adevaruri care constituie fundamentul vietii si misiunii Sale. Care sunt acestea? În primul rând, Isus a sustinut o cunoastere unica a lui Dumnezeu. A sustinut ca singura cale catre cunoasterea deplina a mintii si inimii lui Dumnezeu este prin El însusi. A mai sustinut de asemenea o ascultare unica a lui Dumnezeu Tatal. El gândeste, traieste si actioneaza cunoscând cuvântul Tatalui Sau. A privi la viata lui înseamna a vedea "cum doreste Dumnezeu sa traiesc". Doar în Isus vedem ceea ce Dumnezeu doreste ca noi sa stim si ceea ce doreste ca noi sa fim.

Atunci când evreii l-au întrebat pe Isus: "Cine crezi ca esti tu?", El le-a raspuns: "Înainte de a fi Abraham, Eu sunt". Isus a sustinut ca este în afara timpului, si doar unul în univers este în afara timpului, adica Dumnezeu. "Isus Cristos - cel de ieri si de astazi - este acelasi în vecii vecilor" (Evrei 13,8). Isus nu a fost doar un om care a venit, a trait, a murit si apoi a înviat. El este Cel fara de timp, nemuritor, care a existat dintotdeauna si va exista întotdeauna. În Isus îl vedem întrupat pe Dumnezeul etern. Moartea si învierea Sa au facut posibil ca noi sa fim partasi la viata Sa eterna. Traim în speranta si bucuria învierii?

"Doamne, fie ca cuvântul Tau sa fie pe buzele mele si în inima mea, pentru ca sa pot pasi în libertatea adevarului si iubirii tale".

 

Psalmul responsorial

 

Ps 104,4-5.6-7.8-9 (R.: 8a)

R.: Domnul nu uita legamântul sau.

Alergati la Domnul si la ajutorul lui, cautati întotdeauna fata lui!
Aduceti-va aminte de semnele minunate pe care le-a facut,
de minunile si judecatile rostite de gura lui. R.

Voi, urmasii lui Abraham, slujitorul Domnului,
voi, copiii lui Iacob, alesul Domnului,
Domnul este Dumnezeul nostru;
hotarârile lui sunt lege pentru tot pamântul. R.

El îsi aduce aminte totdeauna de legamântul sau,
de fagaduintele facute pentru o mie de generatii,
de legamântul pe care l-a încheiat cu Abraham
si de juramântul facut lui Isaac. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=6aprilie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor