www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=4aprilie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Marti (4 aprilie 2006): "Când îl veti fi înaltat pe Fiul Omului, atunci va veti da seama ca eu sunt"

 

Evanghelia: Ioan 8,21-30

În timpul acela, vorbind fariseilor, Isus le-a zis: "Eu ma duc, voi ma veti cauta, dar veti muri în pacatul vostru; unde ma duc eu voi nu puteti veni". Iudeii atunci îsi ziceau: "Oare are de gând sa se omoare de zice: «Unde ma duc eu voi nu puteti veni?»" El le-a zis: "Voi sunteti de jos, eu sunt de sus; voi sunteti din lumea aceasta, eu nu sunt din lumea aceasta. De aceea v-am spus ca veti muri în pacatele voastre, caci daca nu credeti ca eu sunt, veti muri în pacatele voastre". "Cine esti tu?", l-au întrebat iudeii. Isus le-a raspuns: "Cel care v-am spus. Am multe de zis despre voi si de osândit; cel care m-a trimis spune adevarul, iar eu spun lumii ceea ce am auzit de la el". Ei au înteles ca le vorbea despre Tatal. Isus deci le-a zis: "Când îl veti fi înaltat pe Fiul Omului, atunci va veti da seama ca eu sunt si ca nu fac nimic de la mine însumi, ci spun ceea ce m-a învatat Tatal. Cel care m-a trimis este cu mine; el nu m-a lasat singur, pentru ca totdeauna fac ceea ce-i place". La aceste cuvinte multi au crezut în el.

 

Vechiul Testament: Numeri 21,4-9

În zilele acelea, evreii au plecat de la muntele Hor pe drumul care duce spre Marea Rosie, ca sa ocoleasca tara Edomului. Din cauza drumului si a oboselii, poporul si-a pierdut rabdarea si a vorbit împotriva lui Dumnezeu si împotriva lui Moise, zicând: "Pentru ce ne-ati scos din Egipt? Ca sa murim în pustiu? Nu avem pâine, nu este nici apa si ni s-a facut sila de aceasta hrana mizerabila". Atunci Domnul a trimis împotriva poporului serpi veninosi. Murind multi din cauza muscaturilor, poporul a venit la Moise si a zis: "Am pacatuit împotriva Domnului si împotriva ta. Roaga-te Domnului, ca sa departeze de la noi serpii". Moise s-a rugat pentru popor. Si Domnul i-a zis lui Moise: "Fa-ti un sarpe de arama si pune-l pe un stâlp; oricine ar fi muscat sa priveasca spre el si va trai". Moise a facut un sarpe de arama si l-a pus pe un stâlp; si oricine era muscat de un sarpe si privea spre sarpele de arama se vindeca.

 

Meditatie: Cunoastem puterea vindecatoare a crucii lui Cristos? Când poporul lui Israel a fost atacat de serpi în pustie din cauza pacatelor lor, Dumnezeu i-a spus lui Moise: "Fa-ti un sarpe de arama si pune-l pe un stâlp; oricine ar fi muscat sa priveasca spre el si va trai" (Numeri 21,8). Sarpele de arama indica spre crucea lui Cristos care învinge pacatul si moartea si obtine viata vesnica pentru aceia care cred. Rezultatul înaltarii lui Isus pe cruce si al învierii si înaltarii Sale la dreapta Tatalui ceresc este noua noastra "renastere în Duh" si adoptia ca fii si fiice ai lui Dumnezeu. Dumnezeu nu doar ne rascumpara, ci ne si umple cu viata si puterea Lui divina pentru ca sa putem fi partasi la slava Sa. Isus ni-l da pe Duhul Sfânt pentru ca sa avem puterea de a fi martorii Sai si de a raspândi si apara Evanghelia prin cuvânt si actiune, si de a nu ne rusina niciodata de crucea lui Cristos. Suntem gata sa dam marturie despre adevarul si bucuria Evangheliei în fata aproapelui nostru?

În timp ce multi credeau în Isus si în mesajul Lui, multi altii, inclusiv lideri religiosi, se împotriveau Lui. Unii l-au luat în râs pe fata când i-a avertizat cu privire la pacatul necredintei lor. Este imposibil sa fim indiferenti fata de cuvintele si judecata lui Isus. Suntem fie de partea Lui, fie împotriva Lui. Nu exista cale de mijloc sau parti neutre. Când Isus a vorbit despre plecarea Sa, a vorbit despre întoarcerea Lui la Tatal Sau si în slava Sa. Potrivnicii Lui nu îl puteau urma deoarece prin neascultarea lor continua fata de cuvântul lui Dumnezeu si prin refuzul lor de a-l accepta, ei s-au închis fata de Dumnezeu. Isus i-a avertizat ca daca continua sa îl respinga vor muri în pacatele lor. Cuvintele lui Isus au fost ecoul avertismentului profetic dat lui Iezechiel (vezi Iezechiel 3,18 si 18,18), prin care Dumnezeu atragea atentia poporului Sau sa tina seama de cuvântul Sau înainte sa fie prea târziu. Dumnezeu ne da timp sa ne întoarcem la El si sa primim harul Sau, însa timpul acesta este acum.

Esenta pacatului este aceea ca ne îndeparteaza de Dumnezeu si de adevaratul nostru scop în viata - a cunoaste izvorul la tot adevarul si toata frumusetea care este Dumnezeu însusi si a fi uniti cu Dumnezeu în bucuria vesnica. Când Adam a comis primul pacat, s-a ascuns de Dumnezeu (Geneza 3,8-10). Aceasta face pacatul; ne separa de Acela care este preaiubitor, preaîntelept, preadrept. Isus a continuat explicând ca daca poporul nu îl poate recunoaste în cuvântul Sau, îl va recunoaste pe cruce - când Fiul omului va fi înaltat. Crucea este dovada suprema a iubirii lui Dumnezeu pentru noi. Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul Sau, unicul nascut, ca oricine crede în El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica (Ioan 3,16). A nu-l recunoaste pe Isus si a nu recunoaste de unde a venit El înseamna a ramâne în întuneric spiritual; a crede în Isus si în cuvintele Sale înseamna a pasi în bucuria si lumina adevarului lui Dumnezeu. Exista unele ocazii în viata care vin si nu se mai întorc. Fiecaruia dintre noi i se da ocazia de a-l cunoaste si a-l accepta pe Isus Cristos, ca Domn si Mântuitor. Însa aceasta ocazie poate fi respinsa si pierduta. Viata aici este limitata si scurta, însa felul în care o traim are consecinte vesnice. Profitam de timpul prezent pentru a-i face loc lui Dumnezeu, astfel încât viata noastra sa aiba valoare pentru eternitate?

"Doamne Isuse, fa ca în aceasta zi sa ne sfintim inimile si trupurile, pentru ca toate gândurile, cuvintele si faptele noastre sa fie în concordanta cu legea Tatalui Tau, si astfel sa fim mântuiti si aparati cu ajutorul Tau atotputernic."

 

Psalmul responsorial

Ps 101,2-3.16-18.19-21 (R.: 2)

R.: Doamne, asculta rugaciunea mea.
Doamne, asculta rugaciunea mea si strigatul meu sa ajunga la tine.
Nu-ti întoarce fata de la mine în ziua suferintei mele;
pleaca-ti urechea spre mine, când te chem, grabeste-te sa ma asculti. R.

Se vor teme popoarele de numele Domnului
si toti regii pamântului de slava lui;
când Domnul va fi reconstruit Sionul,
când va aparea în slava sa,
va asculta dorintele celor sarmani
si nu va dispretui rugaciunile lor. R.

Aceasta sa se scrie pentru generatiile viitoare
si poporul care se va naste îl va lauda pe Domnul.
Pentru ca a privit de sus, din locuinta sa cea sfânta,
Domnul a privit din cer asupra pamântului;
pentru a asculta suspinul celor oropsiti
si pentru a-i elibera pe cei sortiti mortii. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=4aprilie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor