www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=28martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Marti (28 martie 2006): "De acum sa nu mai pacatuiesti"

 

Evanghelia: Ioan 5,1-16

Fiind o sarbatoare a iudeilor, Isus s-a urcat la Ierusalim. În Ierusalim, lânga Poarta Oilor este un bazin, numit în evreieste Betsaida, care are cinci pridvoare. În pridvoarele acestea zaceau o multime de bolnavi: orbi, schiopi, paralitici. Acolo se afla si un om care era bolnav de treizeci si opt de ani. Isus, când l-a vazut zacând, stiind ca este bolnav de multa vreme, i-a zis: "Vrei sa te vindeci?" Bolnavul i-a raspuns: "Doamne, n-am pe nimeni sa ma cufunde în piscina când se misca apa; si, pâna ajung eu, coboara altul înaintea mea". Isus i-a zis: "Scoala-te, ia-ti targa si umbla". Îndata omul acela s-a facut sanatos, si-a luat targa si umbla. Ziua aceea era o zi de sâmbata. Iudeii ziceau deci celui ce fusese vindecat: "Este sâmbata; nu-ti este îngaduit sa-ti duci targa". El le-a raspuns: "Cel care m-a facut sanatos mi-a zis: Ia-ti targa si umbla". Ei l-au întrebat: "Cine este omul acela care ti-a zis: Ia-ti targa si umbla?" Dar cel vindecat nu stia cine este, caci Isus se îndepartase de multimea care era în locul acela. Isus l-a întâlnit dupa aceea în templu s-a zis: "Iata ca te-ai vindecat; de acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu ti se întâmple ceva mai rau". Omul acela s-a dus si a spus iudeilor ca Isus este acela care îl vindecase. De aceea, iudeii au început sa-l prigoneasca pe Isus, fiindca savârsea aceste lucruri în zi de sâmbata.

 

Vechiul Testament: Iezechiel 47,1-9.12

În zilele acelea, în timpul unei viziuni, trimisul Domnului m-a dus înapoi la usa templului si iata, de sub pragul templului curgea o apa spre rasarit; pentru ca templul era cu fata spre rasarit. Apa curgea de sub partea dreapta a templului si trecea prin partea de miazazi a altarului. M-a scos apoi pe partea de la miazanoapte si m-a dus pe dinafara, împrejur, pâna la poarta îndreptata spre rasarit si iata, apa curgea din partea dreapta. Mergând spre rasarit, omul tinea în mâna o sfoara si a masurat o distanta de o mie de coti; si m-a facut sa trec apa; apa îmi ajungea pâna la glezne. A mai masurat apoi o mie de coti si m-a facut sa trec apa; apa îmi ajungea pâna la genunchi. A mai masurat o mie de coti si m-a facut sa trec apa; apa îmi ajungea pâna la brâu. A masurat înca o mie de coti si era un râu pe care nu-l puteam trece, caci apele crescusera; erau ape de trecut înotând, un fluviu care nu se putea trece. Atunci mi-a zis: "Ai vazut, fiul omului?" Si m-a dus înapoi la malul râului. Când am venit înapoi, iata, pe malurile râului erau multi arbori pe o parte si pe alta. Si mi-a zis: "Aceasta apa curge spre tinutul de rasarit, coboara în valea Iordanului si se varsa în Marea Moarta, iar apele marii devin sanatoase. Orice vietate care misuna în apa, va putea trai acolo unde va ajunge râul. Va fi foarte mult peste, pentru ca va intra acolo apa aceasta si apele din mare vor deveni sanatoase; acolo unde va ajunge râul acesta, va fi viata. Pe amândoua malurile râului vor creste tot felul de pomi roditori. Frunzele lor nu se vor vesteji si fructele din ei nu se vor termina. În fiecare luna se vor coace fructe noi, pentru ca apa pentru ele vine din sfântul lacas; fructele lor vor servi ca hrana, iar frunzele lor ca medicamente.

 

Meditatie: Doriti sa cresteti în sfintenie si sa fiti asemenea lui Cristos? Iezechiel a profetit ca o apa a vietii va izvorî din tronul lui Dumnezeu din Templu. Aceasta apa va transforma tot ceea ce va atinge, aducând viata, vindecare si refacere. Isus s-a oferit pe sine ca izvor al acestei ape vii pe care o va revarsa asupra discipolilor sai prin darul Duhului Sfânt. Semnele si minunile pe care Isus le-a facut arata puterea si prezenta Împaratiei lui Dumnezeu si demonstreaza iubirea si milostivirea pe care Dumnezeu le are pentru poporul Sau. În scaldatoarea Betsaida vedem neputinta unui om învinsa de îndurarea si puterea lui Dumnezeu. Cu aceasta ocazie, Isus alege un invalid incurabil, neajutorat si fara speranta de aproape patruzeci de ani. El îi trezeste speranta când îi pune acestuia o întrebare de test: "Vrei sa te vindeci?" Iar apoi îi porunceste: "ia-ti targa si umbla!"

Dumnezeu doreste sa ne elibereze de puterea pacatului si sa ne împlineasca. Însa nu ne va forta mâna împotriva vointei noastre. Primul pas esential spre crestere si vindecare este dorinta de schimbare. Daca ne multumim sa ramânem asa cum suntem, nimic nu ne va schimba. Domnul îsi arata puterea Sa si harul Sau mântuitor fata de aceia care doresc transformarea vietii lor în Cristos. Domnul se apropie de fiecare dintre noi cu aceeasi întrebare de test: "Vrei cu adevarat sa te schimbi, sa fii eliberat de puterea pacatului, si sa fii transformat dupa sfintenia Mea?"

"Doamne, pune în inima mea dorinta arzatoare de a fi schimbat si transformat dupa sfintenia Ta. Fie ca Duhul Tau Sfânt sa îmi schimbe inima si sa înnoiasca în mine iubirea si credinciosia Ta."

 

Psalmul 45,2-3.5-6.8-9 (R.: 8)

R.: Dumnezeul lui Iacob este scaparea noastra.

Dumnezeu este adapostul si sprijinul nostru,
un ajutor care nu lipseste niciodata din nevoi.
De aceea nu ne temem, chiar daca s-ar zgudui pamântul
si ar cadea muntii în mijlocul marii. R.

Este un râu ale carui ape înveselesc cetatea lui Dumnezeu,
locuinta sfânta a Celui Preaînalt.
Dumnezeu este în mijlocul ei: ea nu se clatina;
Dumnezeu o ajuta de la revarsatul zorilor. R.

Domnul ostirilor este cu noi,
Dumnezeul lui Iacob este un turn de scapare pentru noi.
Veniti si vedeti lucrarile Domnului,
faptele uimitoare pe care le-a facut pe pamânt. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=28martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor