www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=25martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Sâmbata (25 martie 2006): "Cu Dumnezeu împreuna nimic nu este imposibil"

 

Evanghelia: Luca 1,26-38

În timpul acela, îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, cu numele de Nazaret, la o fecioara logodita cu un barbat numit Iosif din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. Intrând îngerul la ea, a zis: "Bucura-te, tu, care esti plina de har, Domnul este cu tine, tu esti binecuvântata între femei". Ea, vazându-l, s-a tulburat de cuvântul lui si se întreba în sine: "Ce poate sa însemneze salutul acesta?". Îngerul i-a zis: "Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Iata, vei zamisli si vei naste un fiu si îi vei pune numele Isus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preaînalt se va chema. Domnul Dumnezeu îi va da lui tronul lui David, tatal sau; va domni peste casa lui Iacob în veci si împaratia lui nu va avea sfârsit". A zis Maria catre înger: "Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu cunosc barbat?". Îngerul i-a raspuns: "Duhul Sfânt se va coborî peste tine si puterea Celui Preaînalt te va umbri, pentru aceasta si Cel Sfânt, care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Iata, si Elisabeta, ruda ta, a zamislit un fiu la batrânete si ea, careia i se zicea sterila, este acum în luna a sasea, caci pentru Dumnezeu nimic nu este cu neputinta". Atunci a zis Maria: "Iata slujitoarea Domnului, fie mie dupa cuvântul tau". Si îngerul a plecat de la ea.

 

Vechiul Testament: Isaia 7,10-14.8,10

În zilele acelea, Domnul a vorbit lui Ahaz, spunându-i: "Cere de la Domnul Dumnezeul tau un semn, fie în adâncurile infernului, fie în înaltimile cerului". Si a raspuns Ahaz: "Nu voi cere si nu voi ispiti pe Domnul". Si a zis atunci Isaia: "Ascultati, voi cei din casa lui David! Nu va ajunge oare sa obositi pe oameni, ca veniti sa obositi si pe Dumnezeul meu? Pentru aceasta însusi Domnul va va da un semn: iata, fecioara va zamisli si va naste un fiu si-i va pune numele Emanuel, adica Dumnezeu este cu noi".

 

Meditatie: Dumnezeu foloseste semne pentru a-si comunica scopurile, prezenta, dreptatea, afectiunea fata de poporul Sau (Psalmul 85), asigurarea ca El le vorbeste si ca îsi va mentine promisiunile. Dumnezeu a facut semne mari pentru a demonstra actiunea sa mântuitoare atunci când a eliberat poporul Sau din sclavia Egiptului (Psalmul 77). Când Dumnezeu i-a dat un semn regelui Ahaz, acesta refuza. Dumnezeu, cu toate acestea, a dat lui Israel un semn prin care sa îsi asigure poporul ca le va da într-adevar un Mântuitor care sa îi conduca. Cel mai mare semn pe care l-a dat Dumnezeu a fost Fiul Sau, Isus Cristos, care a luat trup pentru a noastra mântuire.

Vedem împlinirea profetiei lui Isaia si planul de mântuire al lui Dumnezeu în evenimentele ce au condus spre Întrupare, spre nasterea lui Mesia. Cu conceperea lui Isus în pântecele Mariei începe o era noua a mântuirii. Acest copil ce se va naste este conceput prin actiunea harica a Duhului Sfânt asupra Mariei. Asa dupa cum Eva a fost mama întregii omeniri acoperita de pacat, acum Maria devine mama noului Adam care va naste o noua omenire prin har (Romani 5,12-21). Acest copil conceput în pântecele ei este împlinirea tuturor promisiunilor lui Dumnezeu. El va fi "marele" si "Fiul Celui Preaînalt" si "Rege" (Luca 1,32-33), iar numele sau va fi Isus, care înseamna "Dumnezeu mântuieste". "El va mântui poporul Sau de pacatele lor" (Matei 1,21). Promisiunea unei împaratii vesnice a casei lui David (Isaia 9,6-7) este în Regele ce se va naste din Maria.

Cum raspunde Maria cuvântului lui Dumnezeu transmis prin îngerul Gabriel? Ea stie ca asculta ceva dincolo de capacitatea umana de întelegere. Este nevoie desigur de un miracol care sa depaseasca toate câte a facut Dumnezeu pâna acum. Întrebarea ei: "Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu cunosc barbat?" nu vine din scepticism ci din minunare! Ea este un adevarat ascultator al Cuvântului si raspunde imediat cu credinta si încredere. Raspunsul prompt al Mariei - "da"-ul la mesajul divin - este un model de credinta pentru toti credinciosii. Maria a crezut în promisiunile lui Dumnezeu chiar si atunci când pareau imposibile. Ea a fost plina de har deoarece a crezut ca ceea ce Dumnezeu a spus este adevarat si se va împlini. Era dispusa si dornica sa faca voia Domnului, chiar daca parea dificila si nu fara costuri. Maria este maica lui Dumnezeu deoarece Dumnezeu se întrupeaza luând trup în pântecele ei. Când ne rugam Crezul Niceean, ne afirmam credinta noastra în acest mare mister: "Pentru noi oamenii si pentru a noastra mântuire s-a coborât din ceruri si s-a întrupat de la Duhul Sfânt si din Maria Fecioara, si s-a facut om". Dumnezeu ne da harul si se asteapta sa raspundem cu aceeasi disponibilitate, ascultare si încredere din inima, ca Maria. Când Dumnezeu porunceste, El da si ajutorul, taria si mijloacele de a raspunde. Putem sa acceptam harul sau sau sa ne opunem si sa urmam calea noastra. Credem noi în promisiunile lui Dumnezeu si în asistenta Sa?

"Tata ceresc, Tu ne oferi haruri din belsug, mila si îndurare prin Fiul Tau, Domnul nostru Isus Cristos. Ajuta-ma sa traiesc o viata plina de har, asemenea Mariei, crezând promisiunilor Tale si spunând un 'da' neconditionat voii Tale si planului Tau pentru viata mea."

 

Psalmul 39,7-8a.8b-9.10.11 (R.: cf. Lc 1,38)

R.: Iata-ma, Doamne: fie mie dupa cuvântul tau!

Tu nu doresti nici jertfa, nici ofrande;
tu mi-ai deschis urechile;
nu ceri nici ardere de tot, nici jertfa de ispasire.
Atunci am zis: "Iata, vin!". R.

În sulul cartii este scris despre mine
ca trebuie sa împlinesc vointa ta, Dumnezeule.
Aceasta ma bucura, Legea ta este în adâncul inimii mele. R.

Vestesc îndurarea ta, în adunarea cea mare;
nu-mi închid buzele, tu stii lucrul acesta, Doamne! R.

Nu tin ascunsa îndurarea ta, ci vestesc adevarul si mântuirea ta.
Nu ascund bunatatea si fidelitatea ta, în adunarea cea mare. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=25martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor