www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=24martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Vineri (24 martie 2006): "Iubeste-l pe Domnul din toata inima, sufletul, mintea si puterea ta"

 

Evanghelia: Marcu 12,28-34

În timpul acela, un carturar s-a apropiat de Isus si l-a întrebat: "Care este cea dintâi dintre toate poruncile?" Isus i-a raspuns: "Cea dintâi este aceasta: «Asculta, Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn, sa-l iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau si din toata puterea ta». Iar a doua este aceasta: «Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti!» Alta porunca mai mare decât acestea nu este". Carturarul i-a zis: "Foarte bine, Învatatorule. Ai spus adevarul zicând ca Dumnezeu este unul, ca nu este altul în afara de el si ca a-l iubi din toata inima, din tot cugetul, din tot sufletul si din toata puterea, si a iubi pe aproapele ca pe tine însuti înseamna mai mult decât toate arderile de tot si decât toate jertfele". Vazând Isus ca a dat un raspuns întelept, i-a spus: "Nu esti departe de împaratia lui Dumnezeu". Si nimeni nu mai îndraznea sa-i puna întrebari.

 

Vechiul Testament: Osea 14,2-10

Asa vorbeste Domnul: "Întoarce-te, Israele, la Domnul Dumnezeul tau, caci te-ai prabusit din pricina faradelegilor tale. Cautati cuvinte de cainta si întoarceti-va la Domnul si spuneti-i: «Iarta-ne toate nelegiuirile, primeste o jertfa care-ti place: în locul viteilor îti oferim ca jertfa cuvintele buzelor noastre. Pentru ca asirienii nu pot sa ne salveze, nu vom mai încaleca pe cai si nu vom mai zice vreunui lucru facut de mâinile noastre: Tu esti Dumnezeul nostru, caci numai la tine gaseste mila cel orfan». Voi vindeca ranile caderii lor, îi voi iubi cu adevarat, caci mânia mea s-a abatut de la ei; voi fi ca roua pentru Israel, el va înflori ca un crin si îsi va întinde radacinile ca pomii Libanului. Ramurile lui vor creste, podoaba lui va fi ca aceea a maslinului si mireasma lui ca aceea a padurii Libanului. Se vor întoarce si se vor aseza la umbra mea; vor cultiva din nou grâul, vor face sa rodeasca viile, iar vinul lor va avea renumele celui din Liban. Efraime, poti tu sa ma mai confunzi cu idolii? Eu sunt cel care te ascult si am privirea îndreptata asupra ta, eu sunt ca un chiparos verde, de la mine provin roadele tale. Cine este atât de întelept ca sa înteleaga lucrurile acestea? Cine este atât de priceput ca sa le patrunda? Drepte sunt caile Domnului, cei drepti merg pe ele, iar cei pacatosi se poticnesc si cad".

 

Meditatie: Cum merg împreuna iubirea si ascultarea fata de legea lui Dumnezeu? Fariseii se laudau cu cunoasterea legii si a cerintelor ritualice. Îsi petreceau viata studiind 613 percepte ale Vechiului Testament alaturi de numeroase comentarii rabinice. Ei l-au testat pe Isus sa vada daca întelegea corect legea, ca ei. Isus i-a uimit prin viziunea sa simpla asupra legii lui Dumnezeu. Ce ne cere Dumnezeu? Simplu: sa iubim cum El ne iubeste! Dumnezeu este iubire si orice face El izvoraste din iubirea Sa pentru noi. Dumnezeu ne-a iubit primul si iubirea noastra pentru El este un raspuns la harul Sau supraabundent si la bunatatea Sa fata de noi. Iubirea fata de Dumnezeu este pe primul loc, apoi iubirea aproapelui, care este ferm fixata în prima. Cu cât cunoastem mai mult iubirea si adevarul lui Dumnezeu, cu atât mai mult iubim ce El iubeste si respingem ce este contrar voii Sale. Ce face sa creasca în noi iubirea pentru Dumnezeu si pentru poruncile Sale? Credinta în Dumnezeu si speranta în promisiunile Sale ne întaresc în iubirea ce i-o purtam. Ele sunt esentiale pentru o buna relatie cu El, pentru a fi unit cu El. Cu cât îl cunoastem mai mult pe Dumnezeu cu atât îl iubim mai mult si cu cât îl iubim mai mult, cu atât mai mult credem si speram promisiunilor Lui. Domnul, prin darul Duhului Sfânt, ne da o libertate noua de a iubi dupa cum iubeste El. Permitem ca ceva sa ne separe de iubirea lui Dumnezeu si de bucuria de a-i servi pe ceilalti cu inima generoasa? Apostolul Paul spunea: speranta nu înseala pentru ca iubirea lui Dumnezeu a fost revarsata în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat (Romani 5,5). Stim noi ca iubirea învinge totul?

"Te iubim, Dumnezeul nostru; si dorim sa te iubim tot mai mult si mai mult. Ajuta-ne sa te iubim atât de mult cât dorim si cât ar trebui. Da-ne iubirea, cel mai dulce dar dintre toate, ce nu cunoaste dusman. Da-ne în inimi iubire pura, nascuta din iubirea Ta pentru noi, pentru ca noi sa îi putem iubi pe ceilalti dupa cum ne-ai iubit Tu. Preaiubite Tata a lui Isus Cristos, din care izvoraste toata iubirea, fa ca inimile noastre înghetate de pacat sa se aprinda pentru tine si pentru ceilalti la caldura focului divin. Asa ajuta-ne si binecuvânteaza-ne în Fiul Tau." (Rugaciunea Sf. Anselm).

 

Psalmul Ps 80,6c-8a.8bc-9.10-11ab.14 si 17 (R.: cf. 11 si 9a)

R.: Eu sunt Domnul Dumnezeul tau: asculta glasul meu.

Am auzit un glas pâna atunci necunoscut:
I-am îndepartat povara de pe umeri
si am luat cosul din mâinile sale.
În necazul tau ai strigat la mine si eu te-am eliberat. R.

Ti-am raspuns din mijlocul furtunii
si te-am încercat la apele din Meriba.
Asculta, poporul meu, si ia aminte,
o, de m-ai asculta, Israele! R.

Nici un Dumnezeu strain sa nu fie în mijlocul tau,
si sa nu slujesti dumnezeilor straini.
Caci eu sunt Domnul Dumnezeul tau,
care te-am scos din tara Egiptului. R.

O, de m-ar asculta poporul meu,
de-ar umbla Israel pe caile mele!
L-as hrani cu cel mai bun grâu
si l-as satura cu mierea din stânca. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=24martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor