www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=22martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Miercuri (22 martie 2006): "Cel care va calca una dintre porunci"

 

Evanghelia: Matei 5,17-19

În timpul acela, Isus a spus ucenicilor sai: "Sa nu credeti ca am venit sa desfiintez Legea sau Profetii. Nu am venit sa desfiintez, ci sa desavârsesc. Caci va spun adevarul, înainte de a disparea cerul si pamântul, nici o litera si nici o virgula nu va disparea din Lege, pâna ce nu se vor împlini toate. Deci cel care va calca una din cele mai mici dintre aceste porunci si-i va învata pe oameni sa faca la fel, va fi numit cel mai mic în împaratia cerurilor; dar cel care le va împlini si-i va învata si pe altii sa le împlineasca, va fi numit mare în împaratia cerurilor

 

Vechiul Testament: Deuteronom 4,1.5-9

Moise a spus poporului: "Acum, Israele, asculta poruncile si legile pe care vi le fac cunoscute, pentru ca voi sa le împliniti. În felul acesta veti trai si veti intra în stapânirea tarii, pe care v-o da Domnul Dumnezeul parintilor vostri. Iata ca v-am învatat poruncile si legile, pe care Domnul Dumnezeul meu mi le-a încredintat, pentru ca sa le împliniti, în tara pe care o veti lua în stapânire; sa le paziti si sa le puneti în practica. Ele vor fi întelepciunea si priceperea voastra în ochii tuturor popoarelor; când acestea vor auzi vorbindu-se de toate aceste porunci, sa zica: «Iata un popor mare, întelept si priceput». Care este într-adevar poporul acela atât de mare, ai carui dumnezei sa fie atât de aproape, cât de aproape este Domnul Dumnezeul nostru, ori de câte ori îl chemam? Si care este poporul acela atât de mare, care sa aiba porunci si legi atât de drepte, cum este toata aceasta lege, pe care v-o pun eu astazi înaintea ochilor vostri? Dar ia seama asupra ta si vegheaza cu luare aminte asupra sufletului tau, ca nu cumva sa uiti ceea ce ai vazut cu ochii tai si toata viata ta sa nu-ti iasa din inima. Fa-le cunoscute acestea copiilor tai si copiilor copiilor tai".

 

Meditatie: Vedeti legea lui Dumnezeu în mod negativ sau pozitiv? Atitudinea lui Isus fata de legea lui Dumnezeu poate fi sintetizata în marea rugaciune a Psalmului 119: "Cât am iubit legea Ta, Doamne, ea toata ziua cugetarea mea este". Pentru poporul lui Israel, "legea" poate face referire la cele zece porunci sau la cele cinci Carti ale lui Moise, numite Pentateuhul, care explica poruncile si reglementarile lui Dumnezeu pentru poporul Sau. "Legea" de asemenea se refera la întreaga învatatura sau întregul mod de viata pe care Dumnezeu l-a dat poporului Sau. Evreii din timpul lui Isus foloseau de asemenea termenul ca o descriere a legii orale sau scrise. Nu mai este nevoie sa amintim ca au fost adaugate la lege de catre carturari mai multe lucruri fata de ceea ce Dumnezeu a intentionat. De aceea Isus adesea a condamnat legea carturarilor. Ea aseaza asupra oamenilor poveri pe care Dumnezeu nu le-a dorit. Isus, însa, a aratat clar ca esenta legii lui Dumnezeu - poruncile si modul Sau de viata -, trebuie sa fie împlinita. Isus ne-a învatat veneratia fata de legea lui Dumnezeu - veneratia fata de Dumnezeu însusi, pentru Ziua Domnului, veneratia sau respectul pentru parinti, respectul pentru viata, pentru proprietate, pentru renumele altei persoane, respectul fata de sine si fata de aproapele pentru ca nu cumva sa ne conduca dorinte gresite sau daunatoare. Veneratia si respectul pentru poruncile lui Dumnezeu ne învata calea iubirii - iubirea de Dumnezeu si iubirea de aproapele. Ceea ce este imposibil pentru om este posibil pentru Dumnezeu si pentru aceia care au credinta în Dumnezeu. Dumnezeu ne da harul de a iubi asa cum iubeste El, de a ierta asa cum iarta El, de a gândi asa cum gândeste El, si de a actiona asa cum actioneaza El. Domnul iubeste virtutea si uraste rautatea. Ca discipoli ai Sai, trebuie sa iubim poruncile sale si sa urâm orice forma de pacat. Iubiti poruncile Domnului?

"Doamne Isuse, în aceasta zi îndruma si sfinteste inimile si trupurile noastre, pentru ca toate gândurile, cuvintele si faptele noastre sa fie în acord cu legea Tatalui Tau, si astfel sa mântuiti si aparati cu ajutorul Tau atotputernic."

 

Psalmul Ps 147,12-13.15-16.19-20 (R.: 12a)
R.: Lauda, Ierusalime, pe Domnul!
Lauda, Ierusalime, pe Domnul,
lauda, Sioane, pe Dumnezeul tau.
Caci el întareste zavoarele portilor tale,
el binecuvânteaza pe fiii tai în tine. R.
Când el îsi trimite învatatura pe pamânt,
cuvântul sau ajunge de îndata.
El face sa cada zapada ca lâna,
el presara chiciura ca cenusa. R.
El vesteste lui Iacob cuvântul sau,
lui Israel legile si poruncile sale.
El n-a facut asa celorlalte popoare,
ele nu cunosc poruncile sale. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=22martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor