www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=1martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Miercurea Cenusii (1 martie): "Când te rogi, postesti si dai pomana"

 

Evanghelia: Matei 6,1-6.16-18

Aveti grija sa nu savârsiti faptele voastre bune înaintea oamenilor ca sa fiti vazuti de ei; altfel nu veti avea rasplata înaintea Tatalui vostru din ceruri. Asadar, când dai de pomana, nu trâmbita înaintea ta, asa cum fac ipocritii în sinagogi si pe strazi ca sa fie laudati de oameni. Adevar va spun: si-au primit rasplata. Tu, însa, când dai de pomana, sa nu stie stânga ta ce face dreapta ta pentru ca pomana ta sa fie în ascuns si Tatal tau, care vede în ascuns, te va rasplati. Iar când va rugati, nu faceti ca ipocritii pentru ca lor le place sa se roage stând în picioare în sinagogi si la colturile pietelor ca sa fie vazuti de oameni. Adevar va spun: si-au primit rasplata. Tu, însa, când te rogi, intra în camera ta si, închizând usa, roaga-te Tatalui tau care este acolo, în ascuns, si Tatal tau, care vede în ascuns, te va rasplati. Când postiti nu fiti tristi ca ipocritii, caci ei îsi strâmba fetele, ca sa arate oamenilor ca postesc. Adevar va spun: si-au primit rasplata. Dar tu, când postesti, unge-ti capul si spala-ti fata ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau, care este în ascuns. Si Tatal tau, care vede în ascuns, te va rasplati.

 

Vechiul Testament: Ioel 2,12-18

"Si acum, zice Domnul, întoarceti-va la Mine din toata inima voastra, cu postiri, cu plâns si cu tânguire". Sfâsiati inimile si nu hainele voastre, si întoarceti-va catre Domnul Dumnezeul vostru, caci El este milostiv si îndurat, încet la mânie si mult Milostiv si-I pare rau de raul pe care l-a trimis asupra voastra.

 

Meditatie: Va este foame de Dumnezeu si sunteti însetati de sfintenia Lui? Dumnezeu doreste sa ne aprinda inimile cu focul Spiritului Sau cel Sfânt, pentru ca noi sa putem participa la sfintenia Lui si sa radiem la cei din jurul nostru bucuria Evangheliei. Sf. Augustin de Ippona ne spune ca exista doua feluri de oameni si doua feluri de iubiri: "Una este sfânta, cealalta este egoista. Una este supusa lui Dumnezeu; cealalta se straduieste sa îl egaleze". Suntem ceea ce iubim. Dumnezeu doreste sa ne elibereze inimile de tot ceea ce ne-ar tine prizonieri ai egoismului si ai pacatului. "Sfâsiati inimile si nu hainele voastre" spune profetul Ioel (Ioel 2,12). Spiritul Sfânt este întotdeauna gata sa transforme inimile noastre si sa ne conduca mai departe, pe calea lui Dumnezeu, a adevarului si a sfinteniei.

De ce a evidentiat Isus rugaciunea, postul si pomana pentru discipolii sai? Evreii considerau acestea trei ca actiunile cardinale ale vietii religioase. Acestea erau vazute ca semnele cheie ale unei persoane pioase, cei trei mari stâlpi pe care se bazeaza o viata buna. Isus a aratat miezul problemei. De ce va rugati, de ce postiti si de ce dati pomana? Pentru a atrage atentia asupra voastra, pentru ca ceilalti sa va remarce si sa va aprecieze? Sau pentru a-i da slava lui Dumnezeu? Domnul îi avertizeaza pe discipolii sai cu privire la cautarea auto-gloriei - preocuparea de a arata bine si de a atrage laudele celorlalti. Adevarata pietate este mai mult decât a ne simti bine sau decât a parea sfinti. Adevarata pietate înseamna o devotiune iubitoare fata de Dumnezeu. Este o atitudine de respect, veneratie, adoratie si ascultare. Este un dar si o lucrare a Spiritului Sfânt care ne permite sa ne dedicam vietile lui Dumnezeu cu o dorinta sfânta de a-i fi pe plac în toate (Isaia 11,1-2).

Care este rasplata sigura pe care Isus o arata discipolilor sai? Este comuniunea cu Dumnezeu Tatal nostru. Doar în El gasim deplinatatea vietii, fericirii si a adevarului. Fie ca rugaciunea lui Augustin, scrisa în Confesiunile sale, sa fie rugaciunea noastra în acest post: Când voi fi pe deplin unit cu Tine, nu vor mai exista dureri si încercari; pe de-a-ntregul plin de tine, viata mea va fi împlinita. Domnul doreste sa ne reînnoiasca în fiecare zi si sa ne dea inimi noi de iubire si compasiune. Doriti sa cresteti în iubirea voastra pentru Dumnezeu si pentru aproapele vostru? Cautati-l cu speranta în rugaciune, cu post, si în daruire generoasa catre cei aflati în nevoi.

"Doamne, da-mi o credinta vie, o speranta ferma, o caritate ferventa, si o mare iubire pentru tine. Da-mi entuziasm în meditarea cuvântului Tau, si elan în rugaciune. Da-mi fervoare si desfatare în a ma gândi la Tine si la harul Tau, si umple-ma cu compasiune pentru ceilalti, în special pentru aceia aflati în nevoi, pentru ca sa pot raspunde cu generozitate".

 

Psalm 50,4-7.13-15.18
Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu înaintea mea este pururea.
Tie unuia am gresit si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu.
Ca iata întru faradelegi m-am zamislit si în pacate m-a nascut maica mea.
Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. (...)
Da-mi mie bucuria mântuirii Tale si cu duh stapânitor ma întareste.
Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce.
Izbaveste-ma de varsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. (...)
Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=1martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor