www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=1aprilie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Sâmbata (1 aprilie 2006): Reactia la cuvintele lui Isus

 

Evanghelia: Ioan 7,40-53

În timpul acela, unii din multime, când au auzit cuvintele lui Isus, ziceau: "Acesta este cu adevarat profetul". Altii ziceau. "Acesta este Mesia!" Dar altii se întrebau: "Cum, oare Mesia poate veni din Galileea? Oare nu zice Scriptura ca Mesia trebuie sa vina din semintia lui David si din satul Betleem, de unde era David?" Astfel parerile multimii, cu privire la el, erau împartite, ba unii din ei voiau chiar sa-l aresteze, dar nimeni n-a pus mâna pe el. Vazând ca cei trimisi sa-l aresteze s-au întors, mai marii preotilor si fariseii i-au întrebat. "De ce nu l-ati adus?" Trimisii au raspuns: "Nici un om n-a vorbit vreodata, ca omul acesta!" Fariseii le-au zis: "Nu cumva v-ati lasat si voi prinsi în ratacire? A crezut în el macar vreunul din mai marii nostri sau din farisei? Crede doar gloata aceasta, care nu cunoaste Legea; dar acestia sunt niste blestemati!" Nicodim, unul dintre ei, care venise noaptea la Isus, le-a zis: "Oare Legea noastra osândeste pe vreun om înainte de a-l asculta si de a sti ce a facut?" Ei i-au raspuns: "Nu cumva esti si tu din Galileea? Cerceteaza bine Scripturile si vei vedea ca din Galileea nu s-a ridicat niciodata vreun profet". Apoi fiecare s-a întors acasa.

 

Vechiul Testament: Ieremia 11,18-20

Ieremia se ruga astfel lui Dumnezeu: "Tu, Doamne, mi-ai dat de stire si astfel am ajuns sa stiu; atunci tu mi-ai dezvaluit uneltirile lor. Dar eu eram ca un miel blând, pe care-l duci la înjunghiere si nu stiam planurile rele pe care le urzeau ei împotriva mea. Ei ziceau: «Sa smulgem pomul din radacina, sa-l stârpim din mijlocul celor ce traiesc pe pamânt, ca sa nu i se mai pomeneasca numele». O, Doamne, Dumnezeul ostirilor, tu esti un judecator drept, care patrunzi cu privirea rarunchii si inimile: fa-ma sa vad razbunarea ta asupra lor, caci tie îti încredintez cauza mea".

 

Meditatie: Cine este Isus pentru noi? Suntem gata sa îi dam întreaga noastra ascultare? Nimeni nu poate ramâne indiferent mult timp în fata lui Isus si a mesajului Sau. A cauzat dezbinare pentru multi din Israel. Unii au crezut ca este un profet, altii ca este Mesia, iar altii ca nu este nici una nici alta. Reactia soldatilor a fost surprinzatoare. Ei au mers sa îl aresteze si s-au întors cu mâna goala pentru ca nu auzisera niciodata pe cineva sa vorbeasca asemenea lui. Reactia mai marilor preotilor si a fariseilor a fost de dispret. Reactia lui Nicodim a fost timida. Inima lui i-a spus sa îl apere pe Isus, dar mintea i-a spus sa nu îsi asume acest risc.

Se va întâmpla adesea sa trebuiasca sa îl aparam pe Cristos si Evanghelia. A fi de partea lui Isus poate sa faca sa fim luati în derâdere. Poate de asemenea sa aduca nedreptati, sacrificii sau suferinte. Exista în mod fundamental doua optiuni între care trebuie sa alegem: a avea vietile alimentate de iubirea altruista a lui Dumnezeu pentru ceilalti sau de propria noastra iubire centrata pe sine si de dorintele noastre egoiste, a fi fideli legilor întelepte ale lui Dumnezeu, ale Împaratiei sale, sau standardelor unei împaratii lumesti opuse lui Dumnezeu, a-l sluji pe Isus Învatatorul nostru sau a fi sclavi ai pacatului si ai Satanei. Sunteti gata sa îi luati apararea lui Isus si sa îi aratati cinste si fidelitate oricât v-ar costa aceasta?

"Doamne, Evanghelia ta aduce bucurie si libertate. Ajuta-ma sa îti fiu fidel întotdeauna, chiar daca aceasta mi-ar aduce cruce pe pamânt, pentru ca sa pot împartasi coroana ta în vesnicie".

 

Psalmul 7,2-3.9bc-10.11-12 (R.: 2a)

R.: Doamne Dumnezeul meu, tu esti speranta mea.

Doamne Dumnezeule, la tine îmi caut salvarea.
Scapa-ma, mântuieste-ma de toti prigonitorii mei;
ca sa nu ma sfâsie aceste fiare si sa ma rupa,
fara ca cineva sa-mi poata sari în ajutor. R.

Judeca-ma, Doamne, dupa dreptatea si nevinovatia mea.
Pune odata capat rautatii pacatosilor
si întareste-l pe cel drept,
tu care patrunzi cu privirea inimile si rarunchii,
Dumnezeule preadrept. R.

Scutul meu este Dumnezeu.
El îi mântuieste pe cei cu inima curata.
Dumnezeu este un judecator drept,
dar în orice zi se poate aprinde mânia lui. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=1aprilie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor