www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=18martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Sâmbata (18 martie 2006): Iosif a facut asa cum i-a poruncit îngerul Domnului

 

Evanghelia: Matei 1,16.18-21.24

Iacov a nascut pe Iosif, logodnicul Mariei, din care S-a nascut Isus, Care se cheama Cristos. Iar nasterea lui Isus Cristos asa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost ei înainte împreuna, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, drept fiind si nevrând s-o vadeasca, a voit s-o lase în ascuns. Si cugetând el acestea, iata îngerul Domnului i s-a aratat în vis, graind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit într-însa este de la Duhul Sfânt. Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Isus, caci El va mântui poporul Sau de pacatele lor. Si desteptându-se din somn, Iosif a facut asa precum i-a poruncit îngerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa.

 

Vechiul Testament: 2Samuel 7,4-5.12-14.16

Si chiar în noaptea aceea a fost cuvântul Domnului catre Natan, zicând: "Mergi si spune robului Meu David: Asa graieste Domnul: Tu oare ai sa-Mi zidesti casa pentru locuinta Mea, Iata Domnul îti vesteste ca-ti va întari casa, iar când se vor împlini zilele tale si vei raposa cu parintii tai, atunci voi ridica dupa tine pe urmasul tau, care va rasari din coapsele tale si voi întari stapânirea sa. Acela va zidi casa numelui Meu si Eu voi întari scaunul domniei lui în veci. Eu voi fi aceluia tata, iar el Îmi va fi fiu; de va gresi, îl voi pedepsi Eu cu toiagul barbatilor si cu loviturile fiilor oamenilor, Casa ta va fi neclintita, regatul tau va ramâne vesnic înaintea ta si tronul tau va sta în veci".

 

Meditatie: Sunteti gata sa îl ascultati pe Domnul în toate? Credinta în cuvântul lui Dumnezeu si ascultarea poruncilor Sale merg mâna în mâna. Iosif, asemenea Mariei, este un model de credinta si de dreptate. Matei ne spune ca Iosif era un om "drept". Ioan Gura de Aur, marele Parinte al Bisericii din secolul al V-lea, scria: "Conceptul de 'drept' semnifica aici omul care poseda toate virtutile. Prin 'dreptate' se întelege uneori doar o virtute în particular, ca în fraza: cel care nu este zgârcit este drept. Însa 'dreptate' se refera si la virtute în general. Si în acest sens, mai presus de toate, foloseste Scriptura cuvântul 'dreptate'. De exemplu vorbeste despre: un 'om fara prihana si drept' (cf. Iov 1,1) sau despre doi oameni 'drepti' (cf. Luca 1,6). Iosif apoi era drept, adica bun si iubitor."

Credinta lui Iosif a fost pusa la încercare atunci când a descoperit ca logodnica sa era însarcinata. Iosif, un om drept si cu teama de Dumnezeu, nu a dorit sa o faca de rusine sau sa se razbune pe Maria. În aparenta ea a încalcat promisiunea solemna de a fi fideli unul altuia, si casti unul fata de altul pâna la casatorie. Iosif a luat aceasta problema si i-a încredintat-o lui Dumnezeu în rugaciune. Nu s-a grabit sa o judece, sa o raneasca pe Maria la mânie. Dumnezeu l-a recompensat nu doar cu calauzirea Sa si cu consolarea Sa, dar si dându-i asigurarea divina ca l-a chemat într-adevar sa îi fie sot Mariei si sa îsi asume o misiune ce avea sa îi ceara credinta mare si încredere în Dumnezeu Atotputernicul. Iosif a crezut mesajului divin si a luat-o pe Maria ca sotie, acceptându-i copilul din pântece ca fiind Mesia cel promis.

Iosif a fost un demn succesor al marilor patriarhi - Avraam, Isac si Iacob. El a urmat chemarea lui Dumnezeu în circumstantele misterioase ale venirii lui Isus. Dumnezeu i-a încredintat acestui om tacut si umil privilegiul unic de a creste singurul Fiu ca pe propriul copil. Iosif este un marturisitor fidel si un slujitor al planului de mântuire al lui Dumnezeu. Suntem oare gata sa credem în promisiunile lui Dumnezeu, chiar si când suntem în fata unor circumstante socante, în fata unor probleme ce par insurmontabile? Dumnezeu Tatal nu ne-a lasat singuri: El ni l-a dat pe unicul sau Fiu ca Mântuitor. Unde are nevoie credinta noastra sa fie întarita? Sa îi cerem Domnului sa ne mareasca credinta si încrederea în cuvântul Sau.

"Doamne Isuse, Tu ai venit sa ne salvezi de pacat si de puterea mortii. Fa ca sa ma bucur întotdeauna de mântuirea ta si sa am încredere în planul Tau pentru viata mea".

 

Psalmul 88,3-6.27.29
Ai zis: "În veac mila se va zidi, în ceruri se va întari adevarul Tau.
Facut-am legamânt cu alesii Mei, juratu-M-am lui David, robul Meu:
Pâna în veac voi întari semintia ta si voi zidi din neam în neam scaunul tau".
Lauda-vor cerurile minunile Tale, Doamne si adevarul Tau, în adunarea sfintilor.
Si îl voi face pe el întâi-nascut, mai înalt decât împaratii pamântului;
Si voi pune în veacul veacului semintia lui si scaunul lui ca zilele cerului.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=18martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor