www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=15martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Miercuri (15 martie 2006): "Puteti, oare, sa beti paharul pe care-l voi bea Eu?"

 

Evanghelia: Matei 20,17-28

Si suindu-Se la Ierusalim, Isus a luat de o parte pe cei doisprezece ucenici si le-a spus lor, pe cale: Iata ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi dat pe mâna arhiereilor si a carturarilor, si-L vor osândi la moarte; si Îl vor da pe mâna pagânilor, ca sa-L batjocoreasca si sa-L rastigneasca, dar a treia zi va învia. Atunci a venit la El mama fiilor lui Zevedeu, împreuna cu fiii ei, închinându-se si cerând ceva de la El. Iar El a zis ei: Ce voiesti? Ea a zis Lui: Zi ca sa sada acesti doi fii ai mei, unul de-a dreapta si altul de-a stânga Ta, întru împaratia Ta. Dar Isus, raspunzând, a zis: Nu stiti ce cereti. Puteti, oare, sa beti paharul pe care-l voi bea Eu si cu botezul cu care Eu Ma botez sa va botezati? Ei I-au zis: Putem. Si El a zis lor: Paharul Meu veti bea si cu botezul cu care Eu Ma botez va veti boteza, dar a sedea de-a dreapta si de-a stânga Mea nu este al Meu a da, ci se va da celor pentru care s-a pregatit de catre Tatal Meu. Si auzind cei zece s-au mâniat pe cei doi frati. Dar Isus, chemându-i la Sine, a zis: Stiti ca ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele si cei mari le stapânesc. Nu tot asa va fi între voi, ci care între voi va vrea sa fie mare sa fie slujitorul vostru. Si care între voi va vrea sa fie întâiul sa va fie voua sluga, Dupa cum si Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-Si dea sufletul rascumparare pentru multi.

 

Vechiul Testament: Ieremia 18,17-19

Zis-au ei: "Veniti sa uneltim împotriva lui Ieremia, ca nu va pieri legea din mâna preotului, nici sfatul de la întelept, nici cuvântul (lui Dumnezeu) de la prooroc. Veniti sa-l biruim cu limba si sa nu luam aminte la cuvintele lui! Ia aminte la mine, Doamne, si auzi glasul potrivnicilor mei! Se cuvine oare a rasplati cu rau pentru bine? Ei însa sapa groapa sufletului meu. Adu-ti aminte ca stau înaintea fetei Tale, ca sa graiesc bine de ei si ca sa abat de la ei mânia Ta.

 

Meditatie: Cine sau ce se afla pe primul loc în viata voastra? Ambitia egoista ne împinge sa fim înaintea celorlalti. Profetul Ieremia s-a plâns lui Dumnezeu când altii au complotat sa îl distruga. În loc sa îsi planifice razbunarea, s-a rugat pentru dusmanii sai. Când doi dintre discipolii lui Isus au dorit sa fie înaintea celorlalti, Isus a facut ceva de necrezut! Le-a spus ca drumul spre slava trece prin suferinta si cruce. Si a legat autoritatea de slujirea altruista si cu jertfe - oferirea de bunavoie a propriei vieti de dragul celuilalt. Autoritatea fara iubire pâna la sacrificiu este auto-slujire. Isus a folosit un limbaj puternic pentru a explica la ce fel de jertfa se gândea. Discipolii Sai trebuie sa bea paharul Sau daca vor sa domneasca împreuna cu El în împaratia Sa. Paharul la care se gândea era unul de amaraciune implicând crucea. La ce fel de pahar se gândeste Domnul pentru noi? Pentru unii discipoli acest pahar presupune suferinta fizica si lupta dureroasa a martiriului. Însa pentru multi presupune o lunga rutina a vietii crestine, cu toate jertfele zilnice, dezamagirile, lasitatile, luptele si ispitele. Un discipol trebuie sa fie gata sa îsi dea viata în martiriu si sa fie gata sa si-o daruiasca în fiecare zi în micile si marile sacrificii necesare. Un Parinte al Bisericii primare rezuma învatatura lui Isus prin expresia: a sluji înseamna a domni cu Cristos. Participam la domnia lui Dumnezeu jertfindu-ne vietile în slujirea umila a celorlalti, asa cum a facut Isus pentru noi. Sunteti gata sa va jertfiti vietile si sa îi slujiti pe ceilalti asa cum a facut Isus?

Evanghelia ne prezinta trei ocazii diferite în care Isus a prezis ca va îndura suferinte cumplite din cauza tradarii, a respingerii si a pedepsei unei morti crude. Condamnarea la omorârea cu pietre de catre evrei si la cea prin rastignire de catre romani erau cele mai dureroase si mai umilitoare morti pe care le puteau nascoci pentru raufacatorii pe care doreau sa îi elimine. Nu este de mirare ca apostolii erau foarte întristati de astfel de preziceri! Daca Isus Învatatorul lor ar urma sa fie omorât, atunci si ei ar urma foarte probabil sa primeasca acelasi tratament din partea dusmanilor lor. Isus s-a numit pe sine "Fiul Omului" deoarece acesta era un titlu obisnuit la evrei pentru Mesia. De ce trebuia ca Mesia sa fie respins si ucis? Nu a promis Dumnezeu ca Unsul Sau va elibera poporul Sau de asuprire si va aduce o împaratie a pacii si a dreptatii? Profetul Isaia a prezis ca este dorinta lui Dumnezeu ca "Sluga Sa" sa ispaseasca pacatele prin suferinta si moartea Sa (Isaia 53,5-12). Isus a platit pretul rascumpararii noastre cu sângele Sau. Sclavia pacatului înseamna a dori lucrurile rele si a fi legat de dorinte distructive. Rascumpararea pe care a platit-o Isus ne elibereaza de cea mai crunta tiranie posibila - tirania pacatului si teama de moarte. Victoria lui Isus nu s-a încheiat cu moartea, ci a triumfat asupra mormântului. Isus a învins puterile mortii prin învierea Sa. Doriti cea mai mare libertate posibila, libertatea de a trai asa cum vrea Dumnezeu cu adevarat sa traim, ca fii ai Sai?

"Doamne Isuse, fa-ma un slujitor al iubirii pentru împaratia Ta, pentru ca sa caut mai degraba sa slujesc decât sa fiu slujit. Aprinde-mi inima de iubire pentru ca sa ma daruiesc cu generozitate si sa slujesc cu bucurie de dragul Tau."

 

Psalmul 31,5-6.14-16
În mâinile Tale îmi voi da duhul meu; izbavitu-m-ai, Doamne, Dumnezeul adevarului.
Urât-ai pe cei ce pazesc desertaciuni în zadar, iar eu spre Domnul am nadajduit.
Iar eu catre Tine am nadajduit, Doamne, zis-am: "Tu esti Dumnezeul meu!"
În mâinile Tale, soarta mea, izbaveste-ma din mâna vrajmasilor mei si de cei ce ma prigonesc.
Arata fata Ta peste robul Tau, mântuieste-ma cu mila Ta!

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=15martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor