www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=14martie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Marti (14 martie 2006): "Cine se va smeri pe sine se va înalta"

 

Evanghelia: Matei 23,1-12

Atunci a vorbit Isus multimilor si ucenicilor Sai, Zicând: Carturarii si fariseii au sezut în scaunul lui Moise; Deci toate câte va vor zice voua, faceti-le si paziti-le; dar dupa faptele lor nu faceti, ca ei zic, dar nu fac. Ca leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, iar ei nici cu degetul nu voiesc sa le miste. Toate faptele lor le fac ca sa fie priviti de oameni; caci îsi latesc filacteriile si îsi maresc ciucurii de pe poale. Si le place sa stea în capul mesei la ospete si în bancile dintâi, în sinagogi, Si sa li se plece lumea în piete si sa fie numiti de oameni: Rabi. Voi însa sa nu va numiti rabi, ca unul este Învatatorul vostru: Cristos, iar voi toti sunteti frati. Si tata al vostru sa nu numiti pe pamânt, ca Tatal vostru unul este, Cel din ceruri. Nici învatatori sa nu va numiti, ca Învatatorul vostru este unul: Cristos. Si care este mai mare între voi sa fie slujitorul vostru. Cine se va înalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va înalta.

 

Vechiul Testament: Isaia 1,10.16-20

Ascultati cuvântul Domnului, voi conducatori ai Sodomei, luati aminte la învatatura Domnului, voi popor al Gomorei! Nu mai faceti rau înaintea ochilor Mei. Încetati odata! Învatati sa faceti binele, cautati dreptatea, ajutati pe cel apasat, faceti dreptate orfanului, aparati pe vaduva! Veniti sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e cârmâzul, ca zapada le voi albi, si de vor fi ca purpura, ca lâna alba le voi face. De veti vrea si de Ma veti asculta, bunatatile pamântului veti mânca. Iar de nu veti vrea si nu Ma veti asculta, atunci sabia va va mânca, caci gura Domnului graieste.

 

Meditatie: Cine nu doreste sa fie admirat si onorat de catre ceilalti? Dumnezeu, însa, ne vede cu adevarat asa cum suntem - sarmani si pacatosi care avem nevoie constanta de harul si îndurarea Sa. Isus i-a mustrat pe carturari si pe farisei pentru ca au cautat lauda celorlalti atragând atentia asupra practicilor lor religioase. Într-un fel ei doreau sa fie bune modele de evrei practicanti. "Vedeti cât de bine respectam toate regulile si reglementarile rituale ale religiei noastre!" În zelul lor gresit orientat pentru religie au cautat respect si cinste mai degraba pentru ei însisi decât pentru Dumnezeu. Ei au facut din practicarea credintei lor mai degraba o povara decât o bucurie pentru oamenii pe care ar fi trebuit sa îi slujeasca. Adevaratul respect pentru Dumnezeu si caile Lui ne predispune spre umilinta si simplitatea inimii - a dori sa îi fim pe plac doar lui Dumnezeu.

Ce este adevarata umilinta si de ce ar trebui sa dorim sa fim umili în gânduri, cuvinte si actiuni? Adevarata umilinta nu înseamna sa te simti prost, sau sa ai o parere proasta despre tine, sau sa te consideri inferior celorlalti. Adevarata umilinta ne elibereaza de grija pentru noi însine, în timp ce o parere proasta despre sine tinde sa ne concentreze atentia asupra noastra însine. Umilinta este adevar în întelegerea de sine si adevar în actiune. A ne vedea pe noi însine în adevar, cu o judecata treaza, înseamna a ne vedea pe noi însine asa cum ne vede Dumnezeu (Psalmul 138,1-4). O persoana umila face o evaluarea realista a propriei persoane fara iluzii sau pretentii de a fi ceva ce nu este. O persoana cu adevarat umila se percepe pe sine nici mai mult nici mai putin decât asa cum este în realitate. Adevarata umilinta ne elibereaza pentru a fi noi însine asa cum ne vede Dumnezeu si pentru a evita disperarea si mândria. O persoana umila nu doreste sa poarte o masca sau sa îsi creeze o fatada pentru a arata bine în fata celorlalti. O astfel de persoana nu este determinata de accidente precum faima, reputatia, succesul sau esecul.

Umilinta este fundamentul tuturor celorlalte virtuti deoarece ne permite sa vedem si sa judecam corect, asa cum vede Dumnezeu. Umilinta ne ajuta sa fim docili pentru ca sa putem dobândi adevarata cunoastere, adevarata întelepciune, si o viziune corecta asupra realitatii. Orienteaza energia, zelul si ambitia noastra pentru a ne darui pe noi însine pentru ceva mai mare decât propria noastra persoana. Umilinta ne elibereaza pentru a-i putea iubi si sluji pe ceilalti în mod altruist, în folosul lor, mai degraba decât în al nostru. Paul Apostolul ne da cel mai bun exemplu si model de umilinta în persoana lui Isus Cristos, care s-a golit pe sine, luând chip de rob, si s-a smerit pe sine, facându-se ascultator pâna la moarte, si înca moartea pe cruce (cf. Filipeni 2,7-8). Doriti sa slujiti asa cum Isus i-a slujit si i-a iubit pe ceilalti? Domnul da harul acelora care Îl cauta cu umilinta.

"Doamne Isuse, ai devenit rob de dragul meu pentru a ma elibera de tirania preocuparii de sine, a orgoliului si a mândriei pacatoase. Ajuta-ma sa fiu umil asa cum Tu esti, si sa fiu generos în a-i iubi si sluji pe ceilalti."

 

Psalmul 50,8-9.16-17.21.23
Nu pentru jertfele tale te voi mustra, iar arderile de tot ale tale înaintea Mea sunt pururea.
Nu voi primi din casa ta vitei, nici din turmele tale tapi,
Iar pacatosului i-a zis Dumnezeu: "Pentru ce tu istorisesti dreptatile Mele si iei legamântul Meu în gura ta?
Tu ai urât învatatura si ai lepadat cuvintele Mele înapoia ta.
Acestea ai facut si am tacut, ai cugetat faradelegea, ca voi fi asemenea tie; mustra-te-voi si voi pune înaintea fetei tale pacatele tale.
Jertfa de lauda Ma va slavi si acolo este calea în care voi arata lui mântuirea Mea".

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=14martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor