www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=13martie
 
 MEDITATII 

Meditatii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Luni (13 martie 2006): "Nu judecati; nu osânditi"

 

Evanghelie: Luca 6,36-38

Fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv. Nu judecati si nu veti fi judecati; nu osânditi si nu veti fi osânditi; iertati si veti fi iertati. Dati si se va da. Turna-vor în sânul vostru o masura buna, îndesata, clatinata si cu vârf, caci cu ce masura veti masura, cu aceeasi vi se va masura.

 

Vechiul Testament: Daniel 9,4-10

Si m-am rugat Domnului Dumnezeu si m-am marturisit si am zis: "O, Doamne, Dumnezeule cel mare si minunat, Care pazesti legamântul si îndrumarea pentru cei ce Te iubesc pe Tine si iau aminte la poruncile Tale! Pacatuit-am, faradelege am facut, ca si cei nelegiuiti ne-am purtat, rasculatu-ne-am si ne-am departat de la poruncile si de la legile Tale. Si nu am ascultat de slujitorii Tai prooroci, care ne-au grait în numele Tau: catre regii nostri, catre mai-marii nostri, parintilor nostri si la tot poporul tarii. A Ta este, Doamne, dreptatea, iar a noastra rusinarea fetelor noastre, precum se arata astazi oamenilor din Iuda si locuitorilor din Ierusalim si la tot Israelul, cei de aproape si cei de departe, în toate tarile în care Tu i-ai izgonit din pricina faradelegilor ce le-au savârsit împotriva Ta. Doamne Dumnezeule, a noastra este rusinarea fetelor, a regilor nostri, a mai-marilor nostri si a parintilor nostri, caci noi am pacatuit tie; A Domnului Dumnezeului nostru este milostivirea si îndurarea. Razvratitu-ne-am împotriva Lui. Si nu am ascultat de glasul Domnului Dumnezeului nostru ca sa umblam în legea Lui, pe care ne-a dat-o noua prin mâna slujitorilor Sai profeti.

 

Meditatie: Va rugati pentru mila si compasiune? Daniel s-a rusinat înaintea lui Dumnezeu din cauza necredintei poporului sau. Aceasta nu l-a oprit însa de la a cere mila si iertare. Când ne confruntam cu conditia noastra de pacatosi si cu slabiciunile noastre experimentam rusinea. Aceasta ne poate conduce adesea fie la a renunta la mândrie si la prefacatorie, fie la a ne pierde inhibitiile si a cadea în tot felul de pacate rusinoase! Daca suntem absolut onesti si umili în fata lui Dumnezeu, vom admite pacatele noastre si vom cere mila Sa. Cunoasteti bucuria si libertatea pocaintei si a iertarii?

Dumnezeu cauta cel mai mare bine al nostru si ne învata sa cautam si noi cel mai mare bine al celorlalti, chiar si al acelora care ne urasc si ne fac rau. Iubirea noastra pentru ceilalti, chiar si fata de aceia care sunt nerecunoscatori si egoisti în relatia cu noi, trebuie sa fie marcata de aceeasi bunatate si milostivire pe care Dumnezeu a aratat-o fata de noi. Este mai usor sa aratam bunatate si mila atunci când ne putem astepta sa avem de câstigat facând acest lucru. Ce greu este însa atunci când nu putem astepta nimic în schimb. Rugaciunea noastra pentru aceia care ne fac rau nu doar distruge puterea razbunarii, ci si elibereaza puterea iubirii de a face bine în fata raului. Cum putem sa îi iubim pe aceia care sunt rau-voitori fata de noi? Cu Dumnezeu toate sunt posibile. El da putere si har acelora care cred si accepta darul Duhului Sfânt. Iubirea Lui cucereste totul, chiar si ranile, temerile, prejudecatile si necazurile noastre. Numai crucea lui Isus Cristos ne poate elibera de tirania ranchiunei, a urii, a razbunarii si a resentimentelor si ne poate da curajul de a rasplati raul cu bine. O astfel de iubire are puterea de a vindeca si de a salva de la distrugere. Cunoasteti puterea iubirii si a milostivirii rascumparatoare a lui Cristos?

"Doamne, iubirea ta aduce libertate si iertare. Umple-ma cu Duhul Tau cel Sfânt si elibereaza-mi inima pentru ca nimic sa nu ma faca sa îmi pierd rabdarea, pacea si bucuria, si nici sa nu ma faca sa ma înversunez fata de altii".

 

Psalmul 78,8-14
Sa nu pomenesti faradelegile noastre cele de demult; degraba sa ne întâmpine pe noi îndurarile Tale, ca am saracit foarte.
Ajuta-ne noua, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, pentru slava numelui Tau; Doamne, izbaveste-ne pe noi si curateste pacatele noastre pentru numele Tau.
Ca nu cumva sa zica neamurile: "Unde este Dumnezeul lor?" Sa se cunoasca între neamuri, înaintea ochilor nostri,
Razbunarea sângelui varsat, al robilor Tai; sa intre înaintea Ta suspinul celor ferecati.
Dupa maretia bratului Tau, pazeste pe fiii celor omorâti.
Rasplateste vecinilor nostri de sapte ori, în sânul lor, ocara lor cu care Te-au ocarât pe Tine, Doamne.
Iar noi, poporul Tau si oile pasunii Tale, marturisi-ne-vom tie, în veac, din neam în neam vom vesti lauda Ta.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=13martie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor