www.profamilia.ro /meditatii.asp?zilnice=12aprilie
 
 MEDITA?II 

Medita?ii zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Miercuri (12 aprilie): Tragedia tradarii

 

Evanghelia: Matei 26,14-25

În timpul acela, unul din cei doisprezece apostoli ai lui Isus, numit Iuda Iscarioteanul, s-a dus la arhierei si le-a zis: "Cât îmi dati ca sa vi-l dau?" Iar ei i-au oferit treizeci de arginti. De atunci cauta un prilej potrivit ca sa-l dea în mâinile lor. În prima zi a Azimelor, au venit ucenicii la Isus si l-au întrebat: "Unde vrei sa-ti pregatim ospatul de Pasti?" El le-a spus: "Mergeti în cetate la cutare si spuneti-i: «Învatatorul îti trimite vorba: timpul este aproape; la tine vreau sa fac Pastele cu ucenicii mei»". Ucenicii au facut precum le-a poruncit Isus si au pregatit ospatul de Pasti. Când s-a facut seara, s-a asezat la masa împreuna cu cei doisprezece ucenici. Pe când mâncau, Isus a spus: "Va spun adevarul, unul dintre voi ma va vinde". Ei s-au întristat foarte tare si au început sa-l întrebe unul câte unul: "Oare eu sunt, Doamne?" El le-a raspuns: "Cel care a întins o data cu mine mâna în blid, acela ma va vinde. Fiul Omului merge precum este scris despre el. Vai, însa de omul acela prin care Fiul Omului este vândut! Mai bine i-ar fi fost acelui om daca nu s-ar fi nascut!" Iuda, cel care l-a vândut, l-a întrebat: "Oare eu sa fiu, Învatatorule?" Isus i-a raspuns: "Tu esti".

 

Vechiul Testament: Isaia 50,4-9

Domnul mi-a dat o inima înteleapta, ca sa stiu sa vorbesc celor deznadajduiti. În fiecare dimineata el ma trezeste: de dimineata ma trezeste, ca sa ascult ca un ucenic. Domnul Dumnezeu mi-a deschis urechea, iar eu nu m-am împotrivit, nici nu m-am dat înapoi. Spatele mi l-am dat spre a fi lovit, obrajii spre a fi palmuiti si fata nu mi-am întors-o de la cei care ma ocarau si ma scuipau. Domnul Dumnezeu îmi vine în ajutor, de aceea nu m-au doborât ocarile. De aceea le-am oferit o fata ca de cremene si stiu ca nu voi ramâne de rusine. Aparatorul meu este aproape. Cine ma va acuza? Sa ne prezentam împreuna la judecata! Este cineva care vrea sa ma învinuiasca? Iata, Domnul Dumnezeu îmi ia apararea. Cine ma va condamna?

 

Meditatie: De ce l-a tradat Iuda pe Învatatorul sau? Tradarea lui a fost motivata de lacomie, de faptul ca a fost dezamagit de Isus sau de ura din cauza deziluziei? Se poate ca Iuda sa nu fi dorit niciodata ca Învatatorul lui sa moara. Poate s-a gândit ca Isus actiona prea încet, nu suficient de agresiv în întemeierea împaratiei Lui mesianice. Poate ca Iuda a dorit sa îi forteze lui Isus mâna constrângându-l sa actioneze. Cu toate acestea, tragedia lui a fost refuzul de a-l accepta pe Isus asa cum era. Nu suntem oare ispititi sa îl folosim pe Dumnezeu pentru propriile noastre interese? Nu Dumnezeu trebuie sa se schimbe, ci noi trebuie sa fim schimbati de El. Isus a stiut de dinainte ce i se va întâmpla. În timp ce lua masa de Pasti cu cei doisprezece apostoli ai Sai i-a pus la încercare prin suspiciune (unul dintre voi ma va trada) pentru a-i învata sa se examineze pe ei însisi în mod corect, pentru ca sa nu devina prea mândri si sa se creada mai puternici decât sunt. Si noi trebuie sa ne examinam în lumina adevarului si a harului lui Dumnezeu si sa îi cerem sa ne întareasca în credinta, speranta si iubire, pentru ca sa nu îl dezamagim sau sa îl parasim atunci când suntem în ispita. Ne rugam cu încredere cu cuvintele pe care Isus ni le-a dat pentru ca sa ne rugam: Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne mântuieste de cel rau?

"Dumnezeule Tatal nostru, suntem foarte slabi si putin înclinati spre fapte de virtute si curaj. Întareste slabiciunea noastra, te imploram, pentru ca sa fim curajosi în acest razboi spiritual; ajuta-ne împotriva propriei noastre neglijente si lasitati, si apara-ne de tradarea inimilor noastre infidele; pentru Isus Cristos Domnul nostru." (Rugaciune a lui Thomas de Kempis)

 

Psalmul responsorial

Ps 68,8-10.21bcd-22.31 si 33-34 (R.: 14 c si b)

R.: În acest timp de îndurare, asculta-ma, Doamne.
Pentru tine port eu ocara si rusinea îmi acopera fata.
Am ajuns un strain pentru fratii mei
si un necunoscut pentru fiii mamei mele:
caci râvna casei tale ma consuma,
ocarile celor care te insulta cad asupra mea. R.

Ocara îmi sfâsie inima si sunt bolnav,
rusinea si suferinta mea sunt fara leac.
Astept sa-i fie cuiva mila de mine, dar în zadar,
astept mângâietori si nu gasesc nici unul.
Ei mi-au pus venin în mâncare,
si când îmi era sete, mi-au dat sa beau otet. R.

Atunci voi lauda numele lui Dumnezeu prin cântari,
si îl voi preamari în laude.
Sa vada cei saraci si sa se bucure!
Cautati-l pe Dumnezeu si inimile noastre se vor bucura de viata:
caci Domnul îi asculta pe cei saraci
si nu uita de cei ce sunt la închisoare. R.

© 2006 Don Schwager

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?zilnice=12aprilie
Vă rugăm să respectați drepturile de autor