www.profamilia.ro /meditatii.asp?rozariu=8
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la misterele Rozariului
achizitionare: 04.10.2004

Inapoi la cuprins Misterele de lumina

Proclamarea Împaratiei lui Dumnezeu si chemarea la convertire

În întreaga sa activitate, Domnul nostru Isus Cristos si-a îndreptat privirea catre cei care aveau nevoie de convertire si care asteptau venirea lui Mesia si a Împaratiei sale. De fapt, mesajul central al învataturii sale se poate concentra în urmatorul îndemn: "Timpul s-a împlinit si Împaratia lui Dumnezeu este aproape. Convertiti-va si credeti în evanghelie" (Mc 1,15). Pentru a întelege modul în care Împaratia lui Dumnezeu se actualizeaza în totalitatea ei pe pamânt, Isus Cristos s-a facut interpretul autentic al mesajului lui Dumnezeu-Tatal care, prin iubire si daruire, a adunat sub un singur stindard oile pierdute ale casei lui Israel.

Reflectia noastra cu privire la misterele mântuirii, la misterele iubirii divine adunate de catre întreaga istorie crestina în minunata rugaciune a Sfântului Rozariu, se bazeaza pe pilda de viata vesnica oferita fiecaruia dintre noi de cel de al III-lea mister de lumina, în care se propune o meditatie asupra Împaratiei lui Dumnezeu si a chemarii la convertire a omului.

Îndreptând privirea sufletului nostru catre muntele fericirilor si asezându-ne la scoala lui Isus Cristos, asistam tacuti, dar încrezatori, la proclamarea fericirilor, la proclamarea, de fapt, a evangheliei vietii noastre, deoarece în momentul în care vom sti sa ascultam cuvântul lui Dumnezeu, vom putea sa ne recunoastem atât fii ai Împaratiei lui Dumnezeu, cât si oameni pacatosi care avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu. Manifestarea deplina a iubirii lui Dumnezeu este concretizata prin faptul ca Isus Cristos, pe munte, devine un Învatator prin excelenta, care indica un drum de urmat. Acest drum nu este unul ipotetic, ci unul real, pe care el însusi l-a parcurs. Daca ascultatorul cuvintelor sale, adica viitorul discipol, întelege si pune în practica mesajul lui Isus Cristos, are în sine viata vesnica, si Împaratia lui Dumnezeu nu mai devine un simplu loc, ci un eveniment care deja s-a împlinit în viata sa.

Convertirea adusa de catre Împaratia lui Dumnezeu devine una autentica, plina de speranta si de iubire. Omul cucerit de Dumnezeu, omul care se lasa prins de mireasma Împaratiei lui Dumnezeu se transforma în om nou, în om capabil sa renunte la sine pentru a-si da viata pentru altii. De fapt, prezentarea fericirilor aduce cu sine si prezentarea vietii omului de zi cu zi si din toate timpurile, caruia i s-au furat libertatea, adevarul, bucuria, care nu mai cunoaste decât grijile, spaima si suferinta, care se identifica cu durerea, cu nevoile si, mai rau, cu nepasarea aproapelui. Tuturor acestora Isus Cristos le adreseaza un mesaj al iubirii, reconcilierii si fericirii. Toti împreuna, formând marea familie a Împaratiei lui Dumnezeu, devin discipoli si mesageri ai timpului escatologic, ai timpul de pe urma.

Asa dupa cum ne învata chiar Magisterul, în persoana Sfântului Parinte papa Ioan Paul al II-lea, întreaga Biserica se uneste, în chip misterios si minunat, cu aceia care au nevoie de o noua orientare în viata, iar Preasfânta Fecioara Maria devine model si imbold (cf. RVM 1). La scoala iubirii divine, misterele vietii lui Isus Cristos devin si misterele vietii noastre. Nu trebuie sa ne surprinda aceasta afirmatie, deoarece acela care-l imita în toate pe Isus Cristos îsi însuseste însasi conditia acestuia. Asa cum se afirma în Scrisoarea apostolica Rosarium Virginis Mariae: "Prin Rozariu crestinul dobândeste belsug de haruri, ca si cum le-ar primi din însesi mâinile Maicii Mântuitorului" (RVM 1).

Asadar, meditând la al treilea mister de lumina, sa avem prezent faptul ca el "(...) este predicarea prin care Isus anunta venirea Împaratiei lui Dumnezeu si invita la convertire (cf. Mc 1,15), iertând pacatele celor care se apropie de el cu încredere smerita (cf. Mc 2,3-13; Lc 7,47-48), început al slujirii sale milostive pe care va continua sa o exercite pâna la sfârsitul lumii, îndeosebi prin sacramentul reconcilierii încredintat Bisericii sale (cf. In 20,22-23)" (RVM 21).

În aceasta luna de octombrie, în care altarele bisericilor noastre sunt încarcate cu flori de toamna, sa lasam ca din sufletele noastre sa se ridice frumosul imn al iubirii prin recitarea Sfântului Rozariu si încredintând Mamei noastre ceresti toate preocuparile noastre, grijile si bucuriile, sa înaintam cu mult curaj catre milostivirea divina.

Sacramentul reconcilierii, al spovezii, sa ne readuca pacea si bucuria comuniunii cu Dumnezeu, pentru ca doar în felul acesta Împaratia lui Dumnezeu, proclamata pe munte de catre Isus Cristos, va gasi loc în sufletul nostru.

Sfânta Fecioara Marie, Mama lui Dumnezeu si Mama noastra, roaga-te pentru noi.

pr. Ion Ciuraru, OFMConv, Roman

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?rozariu=8
Vă rugăm să respectați drepturile de autor