www.profamilia.ro /meditatii.asp?rozariu=6
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la misterele Rozariului
achizitionare: 04.10.2004

Inapoi la cuprins Misterele de lumina

Botezul lui Isus în Iordan

(Mt 3,13-17; Mc 1,9-11; Lc 3,21-22; In 1,29-34)

Regasim povestirea acestui mister în toate cele patru Evanghelii. Din fiecare din ele putem extrage puncte de meditatie pentru viata noastra de zi cu zi. "Isus soseste din Galilea la Iordan" (Mt 3,14); se deplaseaza, merge catre omenire, catre acele persoane care au primit mesajul Botezatorului si sunt disponibile sa pregateasca caile Domnului. Isus nu sta, nu asteapta sa fie cautat, merge El în cautarea omului, ne învata umilinta prin faptele mai mult decât prin cuvintele Lui. El care si-a asumat în totalitate natura umana, înafara de pacat, se prezinta la o actiune de pocainta, de expiere a pacatului! Cel care nu are nevoie de iertare se supune botezului de pocainta.

"Tu vii la mine?" Ioan încearca sa-L opreasca, dar Isus înainte de a vorbi - mai târziu vom gasi în Evanghelie: "trebuie sa spalati unii altora picioarele. V-am dat exemplu" (In 13,14-15) - ne arata cum trebuie sa actionam. Prin gestul sau ne invita sa ne întrebam daca nu cumva, prea des, ne simtim împacati în constiinta si nu ne cercetam la lumina Celui care ar trebui sa conduca vietile noastre, doar pentru faptul ca suntem convinsi ca suntem cei mai buni.

Isus îi cere lui Ioan sa-L boteze deoarece "se cuvine sa împlinim orice dreptate" (Mt 3,15). El ne învata ascultarea fata de Tatal, primirea planului divin, atentia catre ceea ce Tatal asteapta de la fiecare dintre noi.

"... a iesit din apa" (Mt 3,16): asa cum poporul evreu a iesit din apa Marii Rosii pentru a cuceri libertatea, tot asa Isus ne arata drumul, experienta de eliberare pentru a putea lua în posesie "Pamântul fagaduit", Împaratia lui Dumnezeu pe care trebuie s-o construim în libertate, în fiecare zi a vietii noastre. Isus "iese" din viata ascunsa de la Nazaret pentru a începe un drum de eliberare a celor care, ascultându-L si primindu-L, vor decide sa iasa din apa grijilor zilnice pentru a da vietii gustul libertatii cucerite. Libertate fata de pacat, fata de egoismul care de obicei ne tine strâns în menghina lui si nu ne permite sa cucerim pamântul Iubirii, al comuniunii, al bucuriei care devine "pâine" pentru comunitate.

"Tu esti Fiul meu cel iubit" (Mc 1,11). Este recunoasterea Tatalui, care face cunoscuta paternitatea si predilectia sa; este ca o invitatie sa ne refugiem în bratele sale, sa primim faptul ca suntem fiii lui. Dumnezeu nu poate sta departe de copiii lui, este pregatit sa-i ierte înca odata, sa ramâna în mijlocul lor: "Am vazut Spiritul coborând... si ramânând asupra Lui" (In 1,32). Spiritul Sfânt vrea sa se coboare asupra noastra, si noi vom putea ramâne cu El si El în noi, daca îl vom imita pe Isus care "rugându-se, s-a deschis cerul, si Spiritul Sfânt s-a coborât asupra lui" (Lc 3,21).

sr. Liana Petrizzo, SSCC, Blaj

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?rozariu=6
Vă rugăm să respectați drepturile de autor