www.profamilia.ro /meditatii.asp?rozariu=2
 
 MEDITATII 

Meditatii la misterele Rozariului
achizitionare: 04.10.2004

Inapoi la cuprins Misterele de bucurie

Vizita Mariei la Elisabeta

În rugaciunea "Bucura-te, Marie" se înmanuncheaza doua momente esentiale din istoria sacra, reprezentate prin doua saluturi emblematice, al îngerului si al fiintei umane, adresate Mariei: salutul îngerului Gabriel, la Buna Vestire, Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine... si salutul Elisabetei, umpluta de Duh Sfânt, Binecuvântata esti tu între femei si binecuvântat este rodul trupului tau, Isus. Rugaciunea continua cu încredintarea noastra: Sfânta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi, pacatosii, acum si-n ceasul mortii noastre. Amin.

De aceea, "Bucura-te, Marie" este rugaciunea care, recapitulând episoade traite, prin cuvinte care s-au spus, din viata Mariei, alaturi de cuvintele noastre, creaza o fericita familiaritate a noastra cu tainice evenimente evanghelice, care ne hranesc credinta.

Între primul mister de bucurie al Rozariului, Buna Vestire, si cel de-al doilea, Vizita Mariei la Elisabeta (Luca 1, 39-56), este un drum - pe care l-a parcurs Maria, spre tinutul muntos unde locuia verisoara ei. Este primul drum cu Isus, un drum care urca, un drum mistic - si pe firul rugaciunii, o însotim si noi, împartasind Vestea cea Buna a Pruncului zamislit la sânul Mariei. Desi receptase în trupul si sufletul ei întreaga minune vestita de înger, întâlnirea cu Elisabeta îi aduce Mariei confirmarea faptului ca pentru Dumnezeu nimic nu este cu neputinta; femeia înaintata în vârsta, sterila, purta deja în sânul ei copilul care se va naste peste câteva luni, Ioan Botezatorul. La aparitia Mariei, pruncul tresare si Elisabeta este umpluta de Duhul Sfânt, stiind astfel ca Maria este purtatoarea Fiului lui Dumnezeu.

În casa lui Zaharia, se petrece un dialog al maternitatii în plan tainic, cele doua mame contemplând miracolul momentului asteptat de omenirea întreaga: începutul mântuirii. Ele îsi împartasesc bucuria celebrând-o. Nimic nu poate exprima aceasta bucurie decât cântecul Mariei: Magnificat.

Sufletul meu îl preamareste pe Domnul,
Iar spiritul meu tresalta pentru Dumnezeu, Mântuitorul meu,
Caci a privit la umilinta servitoarei sale.
Iata, de acum ma vor ferici toate generatiile,
Caci mari lucruri a înfaptuit pentru mine Cel Puternic.
Sfânt este numele lui,
Iar milostivirea lui este din generatie în generatie asupra celor ce se tem de el.
A înfaptuit cu putere prin bratul sau:
i-a spulberat pe cei semeti în cugetul inimii lor;
i-a rasturnat pe cei puternici de pe tronuri
si i-a înaltat pe cei umili.
Pe cei flamânzi i-a umplut cu bunuri,
Iar pe avuti i-a îndepartat cu mâna goala...
A venit în ajutorul lui Israel, copilul sau, amintindu-si de milostivire,
Asa precum le-a spus parintilor nostri,
Lui Avram si semintiei lui de-a pururi.

Maternitatea este o experienta tainica si sfânta, a bucuriei unice, negraite, este un eveniment al sperantei.

În zilele noastre, din pacate, i se acorda putina pretuire. De multe ori mamele sunt singure în fata dificultatilor si mai ales a presiunii puternice, din partea mentalitatilor care resping viata, iar criza de identitate a maternitatii determina si o criza a paternitatii, la care asistam în situatii destul de frecvente. O mama care împartaseste celorlalti bucuria maternitatii, o familie care traieste evenimentul anuntarii fiecarui copil si îl vesteste rudelor, prietenilor, sunt personaje ale marii familii umane care celebreaza viata si bucuria, care construieste civilizatia visata a iubirii. Nu este lipsit de importanta faptul ca spiritul distrugator, al raului, se risipeste prin cultivarea bucuriei, prin celebrarea ei, în dimensiunea sperantei, credintei, iubirii. Faptul ca aceste sentimente sunt proprii maternitatii, îi sporesc stralucirea.

Întâlnirea cu Maica lui Dumnezeu, în rugaciune si contemplatie întareste credinta mamei ca noua viata pe care o aduce pe lume, rod al iubirii, este un dar divin si o întrupare a sperantei.

Sfânta Fecioara, ne încredintam ocrotirii tale materne si ne rugam pentru toate mamele. Si îndraznim sa ne unim glasul în imnul bucuriei tale, unice, bucuria din Magnificat.

Marina Fara, Bucuresti

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?rozariu=2
Vă rugăm să respectați drepturile de autor