www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=96
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Masina Curatirii îmi da speranta!
- 19 ianuarie 2006 -

Sfantul Camil de LellisVrei sa fii sfânt? Pentru crestin întrebarea aceasta suna ca: Vrei, calule, ovaz? "Fiti desavârsiti", a spus Isus adresându-se de pe munte multimilor - deci si noua - si nu unei clase selecte. Stim cu totii calea cea lunga: duceti o viata curata, exemplara, în care virtutile sa le traiti la nivel eroic. Lumina nu poate fi tinuta sub obroc, asa ca dupa ce veti muri, de fapt abia dupa cinci ani, aveti sansa sa înceapa pentru Dvs un proces de beatificare. Viata va va fi atent analizata, scrierile la fel, prietenii Dvs vor deveni martori interogati în proces... Apoi actele vor ajunge la Roma, pe un birou din Congregatia pentru Cauzele Sfintilor. Va urma o noua cercetare a Dvs - când o sa va vina rândul, caci sunt multi înscrisi -, iar la final daca toate merg bine, Congregatia va recomanda Papei beatificarea Dvs. Cu putin noroc, în câteva zeci de ani puteti fi beatificat si canonizat, pomenit în calendar si cu biserici ridicate în cinstea Dvs.

Prea lunga cale? Daca trimiteti acest mesaj la zece prieteni ai Dvs în maxim o zi, atunci am pentru Dvs o oferta exceptionala! La incredibilul pret de 57 euro (69 usd) puteti sa deveniti în doar câteva zile, adica chiar în timp ce mai traiti înca, posesorul unei autentice diplome de canonizare. Daca o cumparati acum, primiti gratuit un CD audio cu înregistrarea ceremoniei de canonizare. Si surpriza nu se opreste aici. În aceeasi suma ultra-mini-micro-mica primiti tot gratuit un inel suport pentru chei pe care scrie "Eu sunt sfânt"! Mai mult: veti primi si o brosura de prezentare a Bisericii Unimentalistilor Reformati (ce conteaza ca nu ati auzit de ea? sfintii tot sfinti sunt!) care elibereaza aceste certificate. Nu mai stati pe gânduri: sunati în urmatoarele cinci minute la... spitalul de nebuni daca chiar doriti asa ceva. Si daca la spitalul de nebuni au Internet, vizitati YouSaint.com ca sa va convingeti ca nu am inventat nimic.

* * *

La început primului mileniu, undeva prin Turcia de astazi s-a nascut un baiat, nevinovat cum arata toti copiii în leagan. Cine sa fi banuit ca o data ajuns la maturitate, acesta avea sa ajunga un aprig persecutor al unei minoritati religioase? Acest barbat vrednic de dispret s-a convertit însa la un moment dat, iar convertirea lui a provocat atâta bucurie, încât este sarbatoare în calendarul liturgic. Este vorba de Sfântul Apostol Paul.

Dupa câteva secole, în Algeria de astazi se nastea un alt copil, care de asemenea a ratacit multa vreme. A aderat la erezii, a trait în desfrânare la cote mari, ba a avut chiar si un copil cu o femeie care nu i-a fost sotie. Dar dupa o vreme gustul viciilor nu a mai fost atât de dulce. Inima si mintea sa, framântate de îndoieli, au gasit calea cea dreapta, merit având în aceasta îndreptare rugaciunile mamei lui. Astazi si acest barbat se numara între sfinti: ati ghicit - Sfântul Augustin.

Sarim acum pe la jumatatea celui de-al doilea mileniu, sa mai notam nasterea unui alt copil, care în câtiva ani a devenit urias ca statura. A facut armata, a participat la mai multe lupte, iar istoria noteaza faptul ca atunci când a renuntat la arme era cu adevarat bogat: stia sa înjure în sapte limbi diferite! Profund, nu? Dupa câtiva ani traiti ca vai de el, uriasul la statura si mic la inima primeste de la Dumnezeu darul sa îsi vada viata de pâna atunci. Mare i-a fost scârba (sau spaima?), caci din acel moment a rupt cu viata de pâna atunci. Sfântul Camil de Lellis este pomenit la 14 iulie în fiecare an.

* * *

Se pot gasi sute de vieti de sfinti care merg dupa un scenariu asemanator. Vietile lor sunt si vietile noastre: vieti traite în pacat, desfrânare, egoism, ura, invidie, gelozie, aspiratii marunte... Seamana pâna la un punct. Pâna la punctul în care acesti sfinti - nu întotdeauna cazând de pe cal, nu întotdeauna loviti de vreo revelatie, nu întotdeauna într-o schimbare radicala petrecuta în câteva secunde - au spus: "gata cu viata de pâna acum". Mi-a placut mult ceva ce am citit recent, o constatare pe cât de banala în aparenta, pe atât de profunda în realitate: "Oricât de murdar ti-ar fi trecutul, viitorul îti este imaculat." Cu adevarat! Pot respira usurat: nu conteaza cazierul meu de pâna acum, ci ca în fata am mereu sansa de a fi sfânt. Fiecare dintre noi am putea spune: nu am persecutat pe nimeni, nu am luat parte la orgii si nici stiu sa înjur decât în limba natala. Buni de pusi în rama, nu? Nu. Nu numai ca ne-am persecutat sufletul, ci chiar l-am ucis de atâtea ori prin pacat. Am facut de atâtea ori bai nerusinate în gânduri necurate. Iar limba noastra ascutita, chiar si doar cu româna la activ, a facut de atâtea ori victime. Nu suntem mai vrednici. Aici vine însa marea bucurie: oricât de murdar ne-ar fi trecutul, viitorul ne este imaculat!

Ce alb mai poti scoate dintr-o viata traita în negrul pacatului? Un om a venit odata apasat de aceasta disperare la un preot. "Ma va ierta oare Dumnezeu?", l-a întrebat nesigur. Preotul i-a raspuns cu o întrebare: "Daca ti se murdaresc hainele, ce faci? Le arunci?" "Nu", a raspuns barbatul. "Ei bine, nici Dumnezeu nu te arunca." Iar noi pentru Dumnezeu nu suntem niste haine: suntem lucrarea mâinilor Lui; pentru noi si-a jertfit Unicul Sau Fiu. Dumnezeu nu ne arunca, ci ne pune la dispozitie o supranaturala masina de spalat: Sacramentul Curatirii de pacate. Scoate petele impecabil, daca detergentul parerii noastre de rau este bun. Cu el, trecutul murdar devine viitorul imaculat, certificatul în alb al canonizarii noastre. Putem fi desavârsiti, asa cum Tatal nostru este! De acum înainte.

Si daca sunati la numarul neafisat pe ecran, o sa primiti gratuit urmatorul sfat: luati o bucata de hârtie, taiati un dreptunghi suficient de mare ca sa va încapa urmatorul text de pus în piept: "De-astazi-eu-vreau-sa-fiu-sfânt.ro". Când la un moment dat, privind la Dvs, veti vedea iar murdarie, va veti aminti de Masina de Curatat care va permite sa permanentizati astazi-ul angajamentului Dvs.

Radu Capan
www.capan.ro

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=96
Vă rugăm să respectați drepturile de autor