www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=89
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

"Credinta noastra este viata noastra"
- 24 noiembrie 2005 -

"Eu pe cei cei-i iubesc îi încerc si-i cert!" Iubirea Domnului sa o vedem în încercare, în suferinta; sa sarutam dreapta Parintelui Preabun si vom vedea marirea lui Dumnezeu; cum va hotarî Domnul, daca nu aici, în vremelnicie, o vom vedea din fericita vesnicie, marirea Domnului întru înaltarea sfintei noastre Biserici. [1]

Autorul acestor rânduri, Cardinalul Dr. Iuliu Hossu, scria aceste cuvinte în plina prigoana comunista, dupa ce trecuse prin aproape cinci ani de temnita grea la Sighet, urmati de multi altii de domiciliu obligatoriu, unde va si muri în 1970.

Titlul volumului este raspunsul dat de neînfricatul episcop autoritatilor comuniste si uneltelor lor ori de câte ori i s-a propus sa se lepede de credinta catolica, abjurând credinta jurata Suveranului Pontif de la Roma.

Ajuns la penitenciarul din Sighet cu ceilalti episcopi uniti, dupa o primire ca unor "banditi" ce se gaseau, episcopul Hossu scrie retrospectiv: L-am simtit tinându-ne strâns de mâna si rostindu-ne cuvântul adorabil: "Nu te teme, numai crede" (Mc 5, 36); asa urmând calea, am încercat mereu, zi de zi, ceas de ceas, sa ne tinem strânsi de mâna Domnului nostru si atunci am avut linistea pe care nimeni nu o poate da, decât singur Dumnezeu, Domnul nostru Isus; am întâlnit pe cale pe cel rau, am vazut moartea cu ochii nostri si nu ne-am temut; nu neputinta si slabiciunea noastra, ci darul Domnului s-a desavârsit întru noi. [2]

Viata cotidiana ne ofera, noua celor care traim în libertate, tot felul de încercari, care adesea ne înspaimânta si ne coplesesc: bani putini si nevoi mari, sanatate slabita, singuratate, pierderea serviciului, copii bolnavi, moartea cuiva drag, catastrofe de diferite feluri; dar si atacuri care mai de care mai perfide împotriva vietii si familiei, precum avorturi fara numar, promovarea contraceptiei, a eutanasiei, a divortului, a imoralitatii, a homosexualitatii. Parca nicicând nu s-au dezlantuit asa fortele raului. Dar dupa cum le-a spus apostolilor si tuturor crestinilor care au urmat, vreme de doua mii de ani, Isus ne spune si noua fiecaruia: Nu te teme! Nu va temeti! "Îndrazniti, caci Eu am biruit lumea!" (In 16, 33)

Cardinalul Hossu si ceilalti episcopi, precum P. S. Ioan Suciu, Î. P. S. Valeriu T. Frentiu, P. S. Tit-Liviu Chinezu care au murit la Sighet, au putut sa înfrunte cele mai crunte încercari, persecutie si moarte, pentru ca au crezut ca Dumnezeu era cu ei, traind cuvântul Sf. Pavel: "Dar în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decît biruitori, prin Acela Care ne-a iubit. Caci sunt bine încredintat ca nici moartea, nici viata, nici îngerii, nici stapânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înaltimea, nici adâncimea, nici o alta faptura, nu vor fi în stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Cristos, Domnul nostru" (Rom 8, 37-39). Pentru ei, înaintasii nostri, ca pentru toti martirii, credinta le era vie, le era izvor de viata.

 

Oare cum ar arata lumea daca si credinta mea ar fi viata mea?

 

Note:
[1] Credinta noastra este viata noastra. Memoriile Cardinalului Dr. Iuliu Hossu (Viata crestina: Cluj-Napoca, 2003), 38.
[2] Ibid., 224.

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=89
Vă rugăm să respectați drepturile de autor