www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=31
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Dumnezeu si drepturile de autor
- 7 octombrie 2004 -

Ati sesizat cum termenul de casatorie necesita tot mai multe clarificari în ultima vreme? Anii lungi de comunism ne-au impus prima distinctie când vorbeam de casatorie: "A, luna trecuta te-ai casatorit! La stat sau la biserica?" Statul a încercat sa redefineasca termenul de casatorie, ca fiind un legamânt civil, încheiat în fata ofiterului starii civile. Asa am ajuns la doua cununii: una civila si una religioasa. Si astazi, casatoria trebuie sa treaca mai întâi pe la stat, si apoi pe la biserica, lucru care în alte tari nu se întâmpla.

Mai nou însa, ne confruntam cu alte distinctii: casatoria traditionala si casatoria "moderna". Cea de-a doua a spulberat "obligatia" ca cuplul sa fie format dintr-un barbat si o femeie: poate fi barbat cu barbat, femeie cu femeie... Aceasta relatie anormala îsi reclama în tot mai multe tari titlul de "casatorie". Si uite asa, suntem obligati sa adaugam termenul traditional pentru a defini ceea ce întelegem noi prin casatorie! Trebuie sa recunoastem: asistam la un furt, la furtul cuvântului casatorie. Daca ar fi sa o spunem în termeni mai juridici, asistam la o încalcare a dreptului de autor pentru acest cuvânt: casatorie.

Si nu este singurul exemplu. Sa ne gândim de exemplu la cuvântul viata. Ce este viata? Un miracol ce începe printr-o colaborare în trei: tatal (cu spermatozoidul), mama (cu ovulul) si... Dumnezeu (care da efectiv viata). Viata continua apoi pe pamânt atât cât a harazit Domnul. Nu asa vede însa statul viata. În unele state viata începe la o luna dupa fecundare, în altele la 10 saptamâni, în altele la trei luni: înainte de acest termen este permis deci avortul, caci nu se omoara o fiinta cu viata, ci o bucata de carne deranjanta, ce sta în uterul mamei. Si la celalalt capat intervine statul sa redefineasca viata: ea se termina când vrea subiectul ei, ori, daca nu poate decide el, când hotarasc altii. Eutanasia este un act de mila, spun ei, un act de iubire!

Apropo de iubire... Si acest termen este astazi atât de "bogat" în sensuri false. Nu ma gândesc doar la nepotrivitele expresii "iubesc rochia aceasta ori mâncarea aceasta". Ma gândesc la relatia dintre doi barbati pe care ei o definesc ca iubire. Ma gândesc la uciderea batrânilor, facuta cica din iubire pentru ei. Ma gândesc la obscenitatile ce defileaza în fata ochilor nostri, cel mai adesea pe sticla televizorului, si care se eticheteaza din nou ca expresii ale "iubirii". Câte denaturari ale unui cuvânt atât de frumos si de încarcat cu valoare: iubire!

Se uita desigur un aspect fundamental: al drepturilor de autor! Casatoria, viata, iubirea si multe altele, sunt concepte ce vin de la Dumnezeu, nu de la oameni. Oricât de mult refuzam sa ne gândim la cine a realizat sistemul de operare Windows, tot Microsoft ramâne autorul. Oricât de mult încearca societatea sa îl uite pe Dumnezeu, tot el este autorul, inventatorul casatoriei, al vietii, al iubirii... Iar când se fac astfel de redefiniri, îl furam pe Dumnezeu. Ma gândeam atunci: ei, de-ar avea Dumnezeu avocati pe pamânt, ce de procese s-ar putea isca în întreaga lume! Si apoi mi-am dat seama: dar Dumnezeu are avocat pe pamânt! Este chiar Biserica! Biserica are sarcina de a apara drepturile de autor asupra conceptelor date noua de Dumnezeu. Nu ne deranjeaza daca de mâine piulita ar mai defini si altceva decât înseamna astazi. Dar sa se încerce redefinirea casatoriei... este altceva.

M-am bucurat sa vad zilele acestea ca Episcopii catolici din Canada au purces la un astfel de proces de aparare a drepturilor de autor ale lui Dumnezeu. Ei încearca sa se judece cu guvernul canadian, sa demonstreze ca doar uniunea dintre un barbat si o femeie poate fi numita casatorie. Nu stiu ce sansa va avea acest proces, dar m-a bucurat sa vad ca avocatii lui Dumnezeu nu stau sa se uite neputinciosi la aceste încalcari. Spuneam ca avocatul lui Dumnezeu este Biserica. Ori stim ca Biserica nu înseamna doar Episcopi, doar ierarhie: Biserica suntem noi toti. Chiar fara sa ajungem la procese în tribunal, trebuie cu totii sa aparam drepturile de autor ale lui Dumnezeu. Si cel mai bine o putem face prin a marturisi prin propriul exemplu ce este casatoria, viata, iubirea si celelalte. Fiecare suntem un avocat al lui Dumnezeu. Sa ne comportam si sa actionam ca atare.

Radu Capan

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=31
Vă rugăm să respectați drepturile de autor