www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=256
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Peste un veac de trandafiri din cer
- 22 noiembrie 2012 -

Iata ca s-au împlinit în întâi octombrie o suta cincisprezece ani de când au început sa se reverse trandafiri din cer din mâinile celei pe care o numim Tereza cea mica.

O metafora? Nu, o împlinire foarte concreta a promisiunii facute cu câtva timp înainte de a muri: "Dupa moarte voi face sa cada o ploaie de trandafiri." Cunosc multe persoane care au cerut Sfintei Tereza, si au primit, trandafiri adevarati: semne de confirmare a unui parcurs spiritual, întarire, expresie a unui har sau ajutor primit.

Un prieten i-a cerut odata ajutorul Sf. Tereza în alegerea viitoarei sotii. S-a rugat îndelung, a cerut drept confirmare a alegerii pe care urma sa o faca un trandafir, nu o fotografie, nu un cuvânt, un trandafir adevarat, dar nimic. S-a hotarât totusi sa comande inelul de logodna, pe care l-a conceput el însusi, reprezentând trei trandafiri care sustin piatra pretioasa. La scurt timp, a primit inelul. Era însotit de o cutie si un mesaj din partea bijutierului: "Stimate Domnule, ne-a placut mult designul inelului si am dori sa-l folosim. Va oferim, drept omagiu, un mic cadou." În cutie, un trandafir muiat în aur, cu urmatoarea eticheta: "Acesta este un trandafir adevarat."

Sa o ascultam pe Sf. Tereza scriind despre cea pe care o chemam în litania lauretana "rosa mystica" (trandafir tainic): "Marie, este deci un bine sa suferi pe pamânt?/ Da, sa suferi iubind e fericirea cea mai curata!" Tereza a murit la doar douazeci si patru de ani, dar a avut parte de multe suferinte: a ramas orfana de mama când avea numai patru ani; sora mai mare, Pauline, de care Tereza era foarte legata si care i-a fost aproape ca o mama, intra la manastire dupa doar cinci ani; la zece ani Tereza se îmbolnaveste grav de o boala nervoasa, dar este vindecata miraculos de catre Sf. Fecioara care-i zâmbeste dintr-o statuie; tatal, fericitul Louis Martin, îi moare când Tereza era deja la manastire; în plus, Tereza primeste în ultimii ani ai vietii o suferinta spirituala extraordinara, o încercare teribila a credintei; în sfârsit, Tereza moare dupa o lupta îndelungata si grea cu tuberculoza.

Cum a putut o fata atât de tânara, atât de sensibila ca Tereza, sa duca asemenea greutati? În aceeasi poezie din care am citat mai sus, intitulata "De ce te iubesc, o Marie", scrisa cu doar câteva luni înainte de a muri, Tereza ne explica secretul, învatat de la Sf. Fecioara: "Sa iubesti înseamna sa daruiesti totul si sa te daruiesti pe tine însuti." Cea care ne da putere sa ne golim de noi însine ceas de ceas si zi de zi, sa primim fiecare clipa, cu soare ori cu ploaie, drept un dar, este iubirea.

În nouasprezece octombrie s-au împlinit cinsprezece ani de când Tereza cea mica ne învata cu autoritatea unui doctor al Bisericii. Scrisoarea apostolica prin care Fericitul Papa Ioan Paul al II-lea o pune pe Tereza alaturi de Sf. Tereza cea Mare si de Sf. Caterina de Siena începe cu cuvintele "divini amoris scientia" (stiinta iubirii dumnezeiesti). Sa o rugam pe Sf. Tereza sa ne învete aceasta stiinta, care ne ajuta sa descoperim mereu mai adânc iubirea lui Dumnezeu fata de noi si sa o daruim si noi la rându-ne celor din jur.

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=256
Vă rugăm să respectați drepturile de autor