www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=252
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

"Bucurati-va mereu în Domnul!"
- 30 aprilie 2012 -

Iata cuvintele cu care Cristos cel înviat le încurajeaza pe femeile mironosite: "Dar iata ca le-a întâmpinat Isus, si le-a zis: «Bucurati-va!» Ele, apropiindu-se, I-au cuprins picioarele, si I s-au închinat" (Mt 28, 9).

Bucuria este si tema aleasa de Sf. Parinte pentru cea de XXVII-a Zi Mondiala a Tineretului, sarbatorita în acest an în 1 aprilie: "Bucurati-va mereu în Domnul!" (Fil 4, 4)

Când suntem fericiti, nu e nevoie sa fim îndemnati sa ne bucuram - e o traire spontana. Doar când resursele omenesti de bucurie sunt epuizate ori când conditiile îi sunt contrare pare justificat un astfel de îndemn.

Chiar si cu acest imbold, cum sa te bucuri când tocmai ti-a murit o ruda apropiata ori cel iubit nu mai vrea sa stie de tine ori când ti-ai pierdut serviciul ori esti bolnav? La ce fel de bucurie suntem de fapt chemati?

Isus, iar mai apoi Sf. Pavel, nu ne cheama sa ne stârnim în inimi un sentiment. Doliul si suferinta sunt o reactie naturala necesara în aceasta vale de lacrimi si nu trebuie înabusite. Bucuria la care suntem chemati (Gr. chara) are ceva din consistenta vointei, care ne mobilizeaza zi de zi sa atingem acel "mereu", dar si din gratuitatea si diafanul harului (Gr. charis).

Cuvintele-cheie în îndemnul adresat Filipenilor sunt "în Domnul". Doar El poate fi originea si tinta acestei bucurii - efort si totodata dar - caci nici o alta sursa omeneasca nu are atributele eternitatii. Suntem chemati, prin urmare, sa ne patrundem tot mai mult de profundul adevar ca Isus ne-a creat din iubire, tot din iubire a murit si a înviat pentru noi, si plin de iubire ne asteapta în vesnicie.

Când a înviat din morti, cu moartea a calcat moartea adusa de pacat, odata pentru totdeauna. Raul, suferinta, lacrimile au fost astfel învinse odata pentru totdeauna. Nu suntem singuri, viata are un sens, sensul dat de iubirea infinita a lui Dumnezeu pentru unul fiecare dintre noi. Ce motiv mai puternic de a ne bucura putem avea?

Fericita Maica Teresa de Calcutta spunea: "O inima bucuroasa este rezultatul normal al unei inimi care arde de iubire." Sa-L rugam pe Cel Care este Iubirea însasi sa ne aprinda inima de iubire si sa ne învete cum sa-L iubim zi de zi în aproapele de lânga noi! Cristos a înviat!

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=252
Vă rugăm să respectați drepturile de autor