www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=248
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Postirea egofiliei
- 20 martie 2012 -

Pe când Isus nu coborâse din slava si nu înnoise lumea, dintr-o sete teribila de Dumnezeu, preotii evrei înasprisera legea jos, în vederea dobândirea milostivirii celei de Sus. Asa se face ca Legea capatase noi si noi interdictii, asuprind peste masura de mult trupul si amarând nefolositor de tare sufletul. Au trecut milenii de atunci, fata pamântului s-a curatat cu Sângele iertarii, dar formele înlocuind fondul au ramas sa conduca dorintele noastre de a capata bunavointa divina. Iata de pilda exemplul acesta! Liderii iudei le interzic si azi credinciosilor sa desfasoare anumite lucrari în ziua sfânta a sâmbetei. Chiar si calatoriile pe distante mari nu se pot realiza. Exista însa o singura exceptie: o veche dispensa da libertate deplasarii, doar pe apa. Companiile aeriene s-au folosit de aceasta bresa, proiectând voiajul ideal pentru evreu în ziua de sabat: sub fiecare scaun unde un iudeu calatoreste, aseaza o perna cu apa, astfel ca exceptia sa se împlineasca, iar evreul sa poata calatori pe apa.

Mi-a cazut bine auzul acestei povestiri si mi s-a parut de folos sa o împartasesc cu dvs., în acest timp în care Biserica ne pune înainte rânduiala Postului, spre pregatirea rememorarii patimirii si a învierii Mântuitorului. Caci, nu-i asa, de câte ori nu Îl fentam pe Dumnezeu, înmiresmându-ne exteriorul si lasându-ne neatins launtrul, chiar prin postirea noastra! Pentru multi dintre noi, postul a devenit un simplu regim alimentar, un strigat manipulativ spre Dumnezeu ("Vezi, Doamne, câte fac pentru tine! Ia aminte la rugaciunile mele si cauta degraba sa le împlinesti!") si o epatare grosolana si ostentativa înaintea semenilor ("Eu astazi tin post, nu pot sa manânc din bucatele cu care ma servesti! Tu nu postesti?").

Postul este un mijloc extraordinar pe care Dumnezeu ni L-a pus la dispozitie în vederea cresterii întru asemanarea cu El. Prin post începem sa ne simtim. Prin cura alimentara propusa de post, ne simtim trupul, cerându-ne hrana. Dintr-o data, postind, trupul nu ne mai conduce actiunile, pântecele nu ne mai este stapân, iar poftele nu ne mai stapânesc. Apoi, noi ne simtim si sufletul, ne aplecam asupra simtamintelor, gândurilor si pornirilor, le vedem asa cum sunt, le analizam în lumina Scripturii, si nu le permitem celor rele sa se exprime în pacate si patimi. Si, în cele din urma, patrundem prin ruga, meditare si sfânta lectura, în cea mai adânca încapere a noastra, spiritul, duhul, curatam fereastra sa si lasam sa patrunda lumina în noi, ca o pregustare a Luminii lui Cristos pe care o vom primi la praznicul Învierii. Prin post, începem sa ne simtim. Luam act de noi însine. Ne luam în stapânire întru totul, trup, suflet si duh, cum bine spunea Sfântul Grigorie Palama: "Postul acela este adevarat care este prezent în toate, pe toate le curateste si pe toate le vindeca". Si abia acum facem cel mai important pas: ne apucam pe noi însine si ne daruim Domnului: "Va îndemn deci, fratilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, sa va oferiti trupurile voastre ca jertfa vie, sfânta si placuta lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual" (Romani 12, 1).

Iata cum se naste egofilia: aparent cautam sa ne simtim bine, sa ne punem în centrul atentiei, sa nu îi vedem si sa nu ne pese de ceilalti, în vreme ce, cu adevarat, nu ne-am întâlnit niciodata cu noi însine, cei reali. Însa la nimic nu ne foloseste "postul", daca nu renuntam la egofilie, la a ne perverti tesatura launtrica. Ci lucrator devine Isus în noi când începem sa ne respectam trupurile, sufletele, duhurile si vesnicia. Iar de ne e prea greu sa ne stimam, sa îl chemam pe El sa ne vindece si sa ne redea comunitatii iubirii pe care El si-a nascut-o în Cer si pe pamânt. Asa facând, postul nostru "va învata liniste si va fi înaintemergatorul tuturor celorlalte fapte" (Sf. Isaac Sirul).

Andrei Patrînca

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=248
Vă rugăm să respectați drepturile de autor