www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=228
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Mos Gerila, Mos Craciun, sau Cristos?
- 23 decembrie 2010 -

Când eram mic, în anii '80, la scoala nu se vorbea de Craciun, ci de "sarbatorile de iarna", iar cel care aducea cadourile nu era Mos Craciun, ci Mos Gerila, importat din marea tara vecina si prietena... Dar fratele meu mai mare si unii din colegii lui s-au "razvratit", pe masura lor, împotriva acestei noi încercari oficiale de eliminare din mintile copiilor a numelui sarbatorii crestine si îi spuneau, râzând, "Mos Gorila" mosului de import; acasa noi continuam sa cântam colinde si sa îl asteptam pe Mos Craciun.

Dupa caderea comunismului, Mos Gerila a disparut, iar Mos Craciun si-a reintrat în drepturi, dar a ajuns repede, mai nou însotit de "Craciunite" (mai mult sau mai putin sumar îmbracate!), un simbol al consumismului cras, fara nicio legatura cu Craciunul.

Doar nu împodobim brazi si scene ale Nasterii, ne facem cadouri unii altora si încercam, macar în 25 decembrie, sa fim mai buni, pentru ca un batrân rubicond, cel mai adesea cu o barba calpa, cu sanie, reni si clopotei, ne invita sa ne ghiftuim cu ultimele produse de sezon?

Un Craciun fara Cristos este searbad si golit de sens. Una din etimologiile cuvântului "Craciun" este latinescul (in)carnationem, adica "Întrupare". Marea si neasteptata minune pe care o sarbatorim an de an este tocmai Întruparea Fiului lui Dumnezeu acum mai bine de doua mii de ani.

Ce mister profund, de nepatruns! El, Fiul Tatalui vesnic, a vrut sa se nasca printre noi, luând trup din Fecioara Maria, care pe buna dreptate este numita de aceea Theotokos, Nascatoare de Dumnezeu. De ce? Ce putea sa motiveze o asemenea revolutie de neconceput pentru mintea omeneasca?

Raspunsul ni-l dau icoanele bizantine ale Nasterii, în care Isus este asezat într-o iesle, dar a carei forma este de mormânt, învelit în scutece, dar nu ca un nou-nascut, ci ca un mort. Isus a luat trup omenesc ca sa poata suferi si muri pentru noi si astfel sa ne câstige viata vesnica pe care am pierdut-o prin pacat.

Aceasta este sursa bucuriei si sperantei noastre, acesta este adevaratul sens al Craciunului. Sa ne gatim si noi sufletele sa-L primim pe Isus, Pruncul Dumnezeiesc!

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=228
Vă rugăm să respectați drepturile de autor