www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=200
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Minciuna dauneaza grav sanatatii
- 9 noiembrie 2009 -

"Eu am o colega mitomana. Nu am înteles niciodata de ce simte nevoia sa minta, sa scorneasca povesti, sa inventeze fel si fel de scenarii, sa fabuleze. O privesc când ma minte în fata si realizez ca si ea crede în ceea ce spune. Si nu spune doar minciuni sociale, ci minciuni care nu-si au rostul. Inventeaza povesti, pornind de la fapte reale, de dragul de a le inventa. Cred ca are o placere sadica de a-l induce pe om în eroare. De fapt, devine ea penibila." "În liceu, aveam o colega care în fiecare pauza vorbea la mobil. Noua ni se parea cam dubios: mereu statea la fereastra si râdea în hohote la telefon. Într-o zi, pe când vorbea ea, o alta colega o suna si... surpriza... îi suna telefonul la ureche. Acum vreun an, m-am întâlnit cu ea si mi-a povestit cât de bine e la facultate. Facultatea ei e cea mai grea dintre toate, are foarte mult de învatat, însa e oarecum nemultumita pentru ca nici un profesor nu o lasa sa participe la seminarii, toti stiind cât de desteapta e ea. Majoritatea profesorilor i-a spus ca nici nu mai trebuie sa vina la facultate, ca oricum stie materia. În liceu, abia trecea clasa."

Am redat mai sus câteva ilustratii referitoare la minciuna, gasite în spatiul virtual. Daca mi-ar da voie subiectul, as spune ca cele doua povestiri sunt cazuri inofensive, comparativ cu tragediile lumii noastre, produse de minciuna. Sa ne gândim doar la adolescentii care îsi mint parintii ca sunt la colegii faimoase, iar cu sumele obtinute în urma neadevarului îsi cumpara droguri. Apoi, sa-i luam în calcul pe binevoitorii care se angajeaza sa se îngrijeasca de batrâni, punându-i sa semneze acte care-i lasa în strada. Sa nu-i uitam pe cei care se casatoresc si descopera cu uimire ca prietenii calzi de ieri au fost doar actori desavârsiti, astazi încheindu-si rolul. Ca sa nu mai vorbesc de liderii proeminenti religiosi, psihopati, care propovaduiesc un Rai al desfatarilor carnale pentru toti cei care se îmbraca în munitie, curmând vietile altora, împreuna cu ale lor.

De ce minte omul? Se pare ca minciuna premeditata îl face sa se simta sigur pe el însusi si multumit cu propria persoana. Abilitatile sale nu îi confera acea forta care sa-l duca pe culmile afirmarii. În urma celor povestite de el, ascultatorii îl considera eroul care ar dori sa fie chiar el, în viata de zi cu zi. Într-o prima faza, mitomanul este constient de minciunile sale, dupa care nu mai face distinctia între adevar si minciuna. În aceasta a doua etapa, cel care minte are "fracturata" o buna parte din functionarea lui social-umana: rudele se retrag, prietenii se îndeparteaza, el ramâne singur cu minciunile lui. Sfântul Augustin grupeaza minciunile în opt categorii, în ordinea descrescatoare a severitatii lor: minciuni din texte religioase, minciuni care ranesc pe toti si nu servesc nimanui, minciuni care ranesc pe toti si servesc cuiva, minciuni spuse pentru placerea de a minti, minciuni spuse pentru "a multumi pe altii într-o maniera eleganta", minciuni care nu ranesc pe nimeni si servesc cuiva, minciuni care nu ranesc pe nimeni si salveaza viata cuiva, minciuni care nu ranesc pe nimeni si salveaza "puritatea" cuiva. Nu la ultimele categorii vreau sa ma refer, ci la primele, cu care noi avem cel mai mult de furca.

Cum vede Dumnezeu minciuna? Faptele Apostolilor ne prezinta o relatare cutremuratoare. Anania si Safira, doi dintre primii crestini, vrând sa arate cât de daruiti sunt ei lucrarii Domnului, au vândut un ogor, au oprit o parte din banii primiti, au adus cealalta parte apostolilor, mintind slujitorii lui Dumnezeu cu privire la suma obtinuta. Sfântul Petru, plin de Duhul Sfânt, a cunoscut neadevarul lor, i-a mustrat, ei s-au umplut de frica si au murit pe loc (Fapte 4,32-5,12). Nimeni nu i-a obligat sa acorde ajutor financiar comunitatii ecleziale. Ei s-au oferit, iar minciuna lor a avut un scop clar: acela de a fi bine vazuti de Biserica.

Cândva, Pilat din Pont I-a pus Mântuitorului o întrebare: "Ce este adevarul?" Isus a tacut. Pilat nici nu a mai asteptat raspunsul, el însusi necrezând în adevar. "Fiecare are adevarul lui", "adevarul e relativ", "adevarul e o conventie sociala" - iata maxime pe care le-a crezut Pilat si le cred oamenii astazi, deopotriva. Întrebarea era pusa gresit. "Cine este adevarul?", ar fi trebuit el sa întrebe. Caci noutatea învataturii lui Cristos este aceea ca Adevarul este o Persoana, Adevarul este chiar El, El, "Calea, Adevarul si Viata" (Ioan 14, 6). Pe când minciuna întâi trece prin minte, apoi se aseaza în ea, întâi îti deschide calea spre inima oamenilor, dupa care o închide iremediabil, întâi farmeca, apoi dezgusta, aparent si efemer te scapa din necaz, dupa care te arunca într-unul mai mare, adevarul te face liber. Liber fata de Dumnezeu si fata de oameni, liber chiar fata de tine, caci, pâna la urma, de multe se poate feri un om, de Cristos si de constiinta lui niciodata.

Preaiubitilor, haideti sa spunem aproapelui nostru adevarul! Sa avem curajul sa ne aratam oamenilor asa cum suntem, liberi de teama ca nu ne-ar mai putea iubi! De altfel, ceea ce admira cei pe care-i mintim, hiperbolizându-ne calitatile, nu este persoana noastra, ci o alta, si oricare dintre noi vrea sa fim apreciat pentru cine si ceea ce este. De asemenea, haideti sa renuntam la a face promisiuni fara acoperire celor care depind si cred în noi! Sa nu ranim prin minciuna! Sa nu ne transformam launtrul în groapa de gunoi a mitomaniei noastre! Sa nu ne distrugem sanatatea mentala si spirituala practicând minciuna si facând din ea un mod de viata! Domnul Isus este Adevar. Noi, care vrem sa fim în El, trebuie sa traim si noi cum a trait Isus. "Afara sunt câinii, vrajitorii, curvarii, ucigasii, idolatrii si oricine iubeste si practica minciuna" (Apocalips 22, 15). În Fericirea Paradisului sunt toti cei ce au iubit si au trait Adevarul. Înclinati suntem spre minciuna, prin natura noastra cazuta, dar, crezându-L si primindu-L pe Domnul Cristos, cursul vietii noastre interioare se va schimba dinspre lanturile minciunii spre slobozenia adevarului!

"Cristos e Adevaru-ntreg
Si Lui câti se-nchina
Lumina vesnica aleg
Si-n veci vor fi-n lumina"

"Cristos e adevarul" - Maria Bojor

Andrei Patrînca

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=200
Vă rugăm să respectați drepturile de autor