www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=167
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Apa de la Masa Regelui
- 6 ianuarie 2009 -

O istorisire, compusa din elementele urmatoare, era asternuta pe eticheta unei sticle de apa: "Apa aceasta a fost consumata de regele F.J." , "în primii ani ai erei noastre a fost descoperit paradisul acesta, în Munti", "nu-ti refuza acest dar al naturii", "apa împaratilor va ajunge azi pe masa ta". Am modificat putin exprimarea si am omis detaliile, pentru a nu fi recunoscuta firma producatoare si a nu atenta cumva la imaginea sa.

Wow! Nu-mi vine sa cred! Apa regelui pe masa mea? Comoara ascunsa în adâncimile pamântului înca de la începutul erei noastre (care "era a noastra" de unde si-o trage numele, daca nu de la Cristos Domnul)? Paradisul e în Munti (pai, acum vreo 6 milenii, protoparintii nostri au fost alungati din el si de atunci îl tot cautam în fel si chip)? Darul naturii (adica al minunatului Big-Bang prin care din nimic se face si materie si suflet si spirit)? E pe masa mea apa preferata de împaratul Franz Joseph? Ce sa spun? Nu mai am cuvinte! Sunt emotionat având înaintea mea acest miracol. Când ma gândesc ca apa asta strabate tubul meu digestiv, intra în sângele meu - îl face albastru, ca doar din asta beau regii, nu?- si apoi iese ajungând din nou în adâncuri, ma cuprinde o stare minunata.

Dupa cum vedeti, oamenii cu imaginatie bogata sunt în stare sa croiasca cele mai nastrusnice povestiri cu care sa-si îmbrace reclamele lor. Ma gândesc ca noi, românii, am consuma mai degraba o apa de masa mai ieftina, lipsita de legenda sorgintei sale, decât una cu eticheta precum aceasta. N-am ajuns înca asa de snobi sa alegem un produs pentru ca a fost purtat, folosit, consumat de regele nu stiu care.

Cu toate acestea, apa este elementul indispensabil vietii. Un om consuma în medie 3 l apa/zi, iar corpul sau are un continut de 60-70 apa. Un pom evapora aproximativ 200 l apa/zi. Un om adult, cântarind 70 kg contine apa într-un procent de 65-70 din greutatea sa, adica pâna la 50 kg apa.

Pe strazile Samariei, o femeie scoate apa dintr-o fântâna publica, cu importanta istorica pentru tinutul respectiv. Un ostenit de pe drum, iudeu, îi cere femeii sa-i dea sa bea. Cam greu de înteles în contextul postmodern al emanciparii femeii, dar în timpul si spatiul acela, era un privilegiu pentru o femeie sa scoata apa pentru un barbat, mai ales de acesta era evreu. Este prilejul pentru Omul acesta sa-i prezinte femeii un alt fel de apa. O Apa Vie, care potoleste setea pentru eternitate. O apa care nu se va pierde, ci, care odata patrunsa în fiinta umana, va zamisli în ea un izvor de apa ce va tâsni în viata vesnica. (Ioan 4, 14).

Desigur, v-ati dat seama. Isus este barbatul si apa despre care vorbeste este chiar El. Multe trebuinte are omul. De dimineata si pâna de cu seara, respira, manânca, bea, vorbeste, munceste, se odihneste... Nu stiu daca v-ati gândit vreodata, dar toate aceste nevoi converg spre Nevoia Primordiala a omului: Domnul Isus. Da, am nevoie de Isus asa cum am nevoie de aer pentru a respira, de apa pentru a-mi potoli setea. Orice dorinta a mea provine din marea nevoie a sufletului meu, nevoia de Dumnezeu. Si cine ne-ar potoli setea de Dumnezeu daca nu Isus, Fiul Sau, Dumnezeu venit în lume pentru ca, învelindu-Se cu haina naturii umane, sa poata fi, pentru noi, Cale de împacare cu Tatal. El, unicul dintr-al cerului si dintr-al nostru, deopotriva.

Traim vremuri în care alternativele la crestinism sunt mai atractive ca niciodata. O apa minerala cu o reclama buna se vinde mai bine decât Biblia. Ritmul rockului de pe centru îmbie mai repede firea vizitatorilor decât cântarile crestinilor. Când tobele rasuna cu putere la câtiva metri de lacasul de închinare, acoperind orga, corul, vocea pastorului sufletesc, nu e de mirare ca, dintr-atâtia crestini, putini mai sunt în Biserica si multi sunt la usa ei, cu privirea în afara. Doua lucruri am de spus. Primul este ca aceste alternative nu ne vor împlini niciodata. Bucuria si pacea unei ore de rugaciune nu se vor naste în nopti de veghe la concertele lumii. Al doilea este ca, odata, vom fi întrebati: "Ce ai facut cu Cristos?"

Ni se ofera prilejul astazi sa bem din Apa de la Masa Regelui! Apa venita din Cer, din Sfânta si Nedespartita Sfânta Treime. De doua milenii, Izvorul acesta a ramas la fel de viu. Apa Sa are aceleasi proprietati miraculoase. Multi sunt cei care o critica, multi sunt cei care-i elogiaza prospetimea, putini sunt cei care o gusta. Însa întotdeauna Apa Vietii stârneste reactii. De o vreme sunt cuprins de o temere. Sa nu cumva sa fiu si eu din rândul celor care au venit aproape de Acest Izvor, dar ale carui haine sunt înca murdare de praful drumului. De aceea, spun: "Doamne Isuse, ai coborât în locuinta mortilor si mi-ai desfacut încuietorile Iadului meu. Ai înviat si mi-ai adus puterea vietii celei noi. Te-ai ridicat la cer si m-ai condus în partasia sfintilor. Ai coborât din nou prin Duhul Sfânt si m-ai îndemnat sa ma împart oamenilor, propovaduind mesajul universal al iubirii. Mâine, de vei îngadui, voi fi cu Tine. Câta vreme sunt înca pe pamânt, am nevoie sa spun neîncetat: Doamne Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântuieste-ma pe mine, pacatosul!"

"Veniti sa bem bautura noua,
Nu din piatra stearpa, facuta cu minuni,
Ci din Izvorul nestricaciunii,
Care a izvorât din mormântul lui Cristos,
Întru care ne întarim."

Troparul Învierii

Andrei Patrînca

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=167
Vă rugăm să respectați drepturile de autor