www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=156
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Inventivitatea ipocriziei
- 7 iulie 2008 -

Cazul Florinei, fetita de 11 ani din Piatra Soimului, judetul Neamt, care, violata de unchiul sau, a ramas însarcinata, este deja de notorietate internationala. Florina, aflata în a 22-a saptamâna de sarcina, s-a deplasat la Londra ca sa avorteze, deoarece legislatia româna în vigoare nu permite avortul decât pâna la 14 saptamâni. Vineri, 4 iulie, s-a transmis stirea ca avortul a fost "un succes".

Cel mai adesea stirile de televiziune si articolele de ziare evita cuvântul "avort", a carui asperitate sonora evoca ceva din grozavia faptei, descriind procedeul prin sintagma ambigua "întrerupere de sarcina" sau prin asepticul "operatie" ori "interventie", în timp ce doctorul avortor este un "specialist în domeniu". Ai putea crede ca e vorba de o apendicita ori de o tumora maligna care trebuie îndepartata.

Ceea ce se ascunde în spatele cuvântului "sarcina" ori a expresiei cu iz chimic "produs de conceptie" este un copil, baietel ori fetita, asa cum stie orice mama care asteapta cu nerabdare sa se scurga cele noua luni de zile ca sa-l aduca pe lume. Copilul îsi primeste identitatea genetica de individ uman unic chiar de la conceptie, iar ca atare trebuie tratat ca o persoana, al carei prim drept este cel la viata. Copilul nu "devine" om la 14 ori 24 de saptamâni, asa cum sugereaza legislatorii care permit avortul pâna la unul din aceste termene!

Sa analizam mai îndeaproape ce presupune avortul. Vi s-a întâmplat vreodata ca din joaca, când aspirati, sa va aplicati teava aspiratorului pe mâna ori pe picior? Capacitatea de absorbtie a aparatului este atât de mare, încât teava ramâne lipita de piele. Imaginati-va acum un aspirator de 20-30 de ori mai puternic decât unul obisnuit. Acesta îi este introdus mamei în uter, iar copilul aflat în sacul uterin este sfâsiat prin aspiratie, bucata cu bucata, carne si oase, iar când se ajunge la cap, acesta este zdrobit cu forcepsul! Aceasta este nevinovata "operatie" ori "interventie" pe care multi se grabesc sa o sustina si chiar sa o recomande!

De curând, în vederea descurajarii fumatului, s-a hotarât ca pe pachetele de tigari sa fie aplicate imagini cu efectele fumatului, numite pe drept cuvânt "pictograme ale mortii". De ce nu s-ar face acelasi lucru cu mamele care se prezinta la clinicile de avort, informându-le prin imagini de grozavia actului pe care se pregatesc sa-l faca?

Fara îndoiala ca este foarte regretabil ca parintii Florinei nu au putut sa o fereasca de agresiunea unchiului ei. Dar solutia nu poate fi omorârea copilului nevinovat! Mitropolia ortodoxa a Moldovei s-a oferit generos si curajos sa adopte copilul Florinei, odata ce acesta se va fi nascut, si sa-l creasca pe cheltuiala proprie, ba chiar sa-i despagubeasca pe parintii Florinei de cheltuielile calatoriei în Anglia (care oricum nu erau platite de acestia). Raspunsul parintilor la aceasta solutie salvatoare? Un refuz categoric, motivat de... alte planuri si angajamente pe care acestia si le facusera! Ce planuri si angajamente puteau cântari în balanta când era vorba de viata nepotului ori nepoatei lor?!

S-a spus de catre unii ca sanatatea mintala a Florinei ar fi periclitata daca fata ar naste. Sa fii mama la 11 ani cu siguranta nu poate fi usor, dar trauma avortului, în general, dar mai ales la aceasta frageda vârsta, ramâne pe viata, asa cum stiu mamele care au trecut prin aceasta tragedie! Ca sa nu mai vorbim de riscurile fizice foarte mari (hemoragie, infectie, perforarea uterului, sterilitate, etc.) pe care orice avort le implica. Nu poti obtine un bine dintr-un rau, iar scopul nu scuza mijloacele: Florinei nu i se poate reda copilaria, cum ambiguu pledau unii, adaugând avortul la viol!

Care interes primeaza, al mamei ori al copilului? Jurisprudenta si bunul simt ne spun ca cel care este îndreptatit la mai mare protectie este cel mai slab, adica, în acest caz, copilul. Gianna Beretta Molla, aflata în situatia de a alege între viata sa si a fetitei ei a ales fara echivoc viata fetitei, iar Biserica Catolica a recunoscut eroismul suprem al acestei decizii ridicând-o pe doctorita Molla în rândul sfintilor în anul 2004.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se grabea sa sugereze o modificare a legii actuale, care sa permita avortul în astfel de cazuri si dupa 14 saptamâni. Sa nu stie oare domnul ministru ca România, începând cu anul 1990, când s-au înregistrat oficial aproape un milion de avorturi, continua sa fie "fruntasa" în Europa si în lume la numarul de avorturi? O relaxare a legii, si asa foarte permisiva, nu ar face decât sa ne mentina în acelasi nefericit top, continuând sa ne adânceasca în iarna demografica pe care o traim, iar perceptia generala gresita ca tot ceea ce este legal este si bun s-ar înradacina si mai tare.

Ministrul mai sugera, cu aplombul sau specific, vrednic de o cauza mai buna, raspândirea în scoala a programelor contraceptive de educatie sexuala. Dar contraceptia nu este solutia la avort! De ce? Pentru ca, în momentul când o procedura contra-ceptiva esueaza, mama va recurge la metoda care "nu da gres", avortul. Copiii trebuie sa fie încurajati sa se respecte unii pe altii, sa se stapâneasca, si sa se abtina de la relatii sexuale pâna la casatorie. O utopie? În Statele Unite exista peste 600 de programe de educatie sexuala care promoveaza abstinenta, iar succesul lor este impresionant!

Mai curând domnul ministru ar trebui sa-si directioneze eforturile împotriva erotismului generalizat care ne naclaieste televiziunile si ziarele, caruia foarte probabil i-a cazut victima si unchiul Florinei!

Fie ca acest nefericit caz sa duca la ocrotirea sporita a pruncilor nenascuti, si nu la o mai mare prigoana a lor! Sfânta Gianna, roaga-te pentru noi!

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=156
Vă rugăm să respectați drepturile de autor