www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=142
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Quousque tandem?
- 24 mai 2007 -

Au devenit celebre cuvintele cu care, acum 2070 de ani, Cicero îsi începea ex abrupto primul sau discurs împotriva lui Catilina: Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? ("Pâna când, Catilina, vei abuza de rabdarea noastra?") Nu o data, pierzându-mi rabdarea, i-am adresat lui Dumnezeu cuvintele lui Cicero: Quousque tandem, Domine, abutere patientia mea?

S-au împlinit în 22 mai cinci ani de când Alexandru Cardinal Todea a trecut la Domnul. Dupa multi ani de puscarie grea, urmati de lungi ani de persecutie în "libertate", Cardinalul Todea a avut sarcina foarte grea de a conduce Biserica Unita din catacombe la libertate. La un moment dat, ca si cum nu ar fi suferit îndeajuns, Cardinalul s-a îmbolnavit grav, nemaiputând vorbi.

Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea si-a pierdut parintii, a trecut prin nazism si comunism, a fost împuscat, a avut diferite fracturi, s-a îmbolnavit de Parkinson, pentru a marca doar reperele mai cunoscute ale pelerinajului lui pe pamânt. De ce îi încearca Dumnezeu pe unii dintre semenii nostri în mod deosebit?

Nimeni nu este scutit de suferinta, începând de la Isus si Sfânta Fecioara, a carei inima a fost strapunsa de sabia suferintelor Fiului ei, si pâna la sfintii cei mai cunoscuti ca Sf. Petru, Sf. Pavel sau Sf. Tereza de Lisieux, ori, dimpotriva, care au murit nestiuti de nimeni.

Sfântul Pavel ne arata care este raportul adevarat între puterile noastre si încercarile de care avem parte: "Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, Care este credincios, nu va îngadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, împreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda" (1 Cor 10, 13).

Cât de încurajator este sa stim ca Dumnezeu nu permite sa fim încercati peste puteri! Chiar si aceste puteri ne sunt date de acelasi Dumnezeu Care ne iubeste fara masura, caci fara El nu putem face nimic (v. Io 15, 5). Tot de la Sf. Ioan aflam de ce suntem purificati prin încercari: "Pe orice mladita, care este în Mine si n-aduce roada, El o taie; si pe orice mladita care aduce roada, o curateste, ca sa aduca si mai multa roada" (Io 15, 2).

Suferinta este uneori pedeapsa pentru pacate. Cu cât mai multa suferinta ni se da pe pamânt, cu atât mai scurta ne va fi sederea în purgator. Monseniorul Ghika spunea: "Cine nu este mortificat, va muri rau." Dar alteori, Dumnezeu ne da ocazia sa suferim unii pentru altii, ca membri ai trupului mistic al lui Cristos. La Fatima, acum 90 de ani, Sfânta Fecioara îi invita pe cei trei copii, si, prin ei, lumea toata, sa ofere jertfe si rugaciuni pentru convertirea Rusiei si a lumii.

Masura deplina a rabdarii ne este data de Isus, "Care S-a facut ascultator pâna la moarte, si înca moarte pe cruce" (v. Fil 2, 8). Când, în mijlocul încercarilor zilnice, simtim ca nu mai putem, sa privim la El!

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=142
Vă rugăm să respectați drepturile de autor