www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=124
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Cadou de Craciun
- 21 decembrie 2006 -

Celebrul cântaret Harry Belafonte are un foarte frumos cântec de Craciun, "Baiatul Mariei" (Mary's Boy Child), din care iata o strofa: "Auzi, asculta acum îngerii cântând, / Un Rege azi s-a nascut, / Iar omul va trai în veci/ Slava zilei de Craciun" (Hark, now hear the angels singing/ A newborn King today/ And man will live forevermore/ Because of Christmas day").

Cum ajunge omul la viata vesnica datorita Craciunului? Potrivit unei etimologii, "Craciun" vine din incarnatio, "întrupare", adica Dumnezeu cel Atotputernic Se face trup omenesc. De ce? Pentru ca prin viata Lui sa rascumpere omenirea care, prin pacatul stramosesc mostenit al lui Adam si al Evei, cât si prin cele individuale, si-a pierdut nemurirea si si-a câstigat plata pacatului, pedeapsa vesnica. Isus ne spune: "Eu am venit ca sa aiba viata si s-o aiba din plin" (Io 10, 10).

Prin urmare, pretul vietii noastre vesnice este viata lui Isus data pentru noi. În icoanele bizantine ale nasterii, Pruncul este învelit, ne spun specialistii, ca un mort, nu ca un nou-nascut, iar ieslea este un paralelipiped, ca un mormânt, o prefigurare a mortii de pe Calvar.

O mama îsi îndemna copiii, pe Stefana si pe Dan, sa faca un cadou de Craciun din jucariile lor unor copii mai saraci decât ei. Dan, mai mic, a dat un câine, dar se codea sa dea si leul cel verde, care-i placea mult. Stefana a împartit si ea din papusi, dar, vazând jucariile strânse, a zis: "Nu sunt destul de frumoase. De ce sa le tinem noi pe cele mai frumoase, iar lor sa li le dam pe celelalte?" Asa ca a luat papusa cea frumoasa, pe care tocmai o primise de la gradinita, si a pus-o în pachetul pentru copii.

Un calugar ioanit predica asa în ajunul Craciunului: "Stiti care este cadoul cel mai de pret pe care I-l putem face Pruncului Isus? Pacatele noastre." Dupa un moment de tacere, a explicat: "Da, pacatele noastre. Sa nu ne miram! Cadoul cel mai pretios este lucrul la care tinem cel mai mult, iar pacatele noastre sunt cele la care tinem cu dintii, nu vrem sa renuntam la ele cu adevarat. Isus nu are nevoie de banii, de dulciurile, de cadourile de tot felul pe care le dam bucurosi. El ne vrea inima, dar nu poate sa-si faca salas în ea decât daca e curatata de pacate."

Eu ce cadou vreau sa-i fac Pruncului Isus?

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=124
Vă rugăm să respectați drepturile de autor